Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 10. augusta 2019

Detský čitateľ mení svet k lepšiemu

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.

Lisa Papp: Magdaléna a zvieratká v útulku (preklad Viktor Murcín, Pro Solutions 2019)

Magdalénu už mnohé deti poznajú. Zoznámili sa s ňou v knihe Magdaléna a psík z knižnice. Oznámila im, že nerada číta a čoskoro sa dozvedeli dôvod jej postoja. Čítanie pre ňu bolo náročnou činnosťou, na ktorú sa nabaľoval strach z výsmechu spolužiakov a z hodnotenia učiteľky. Pomocnú labku jej podala trpezlivá poslucháčka Vločka. Vďaka nej sa zdokonalila v čítaní nahlas a získala vytúženú hviezdičku od pani učiteľky. 

S dievčatkom sa opätovne stretávame v knihe Magdaléna a zvieratká v útulku a od prvej strany je očividné, aký veľký vplyv na ňu malo stretnutie s Vločkou. Deň čo deň prosila mamu, aby jej dovolila osvojiť si jedno z Vločkiných šteniatok. Mama nakoniec súhlasila a šteniatko dostalo výstižné meno Hviezdička. Magdaléna sa dozvedela, že nie každé zvieratko odchádza do nového domova od svojej mamy, okolo ktorej môže šantiť do sýtosti. Mnohé zvieratá čakajú v útulkoch na šancu začať nový život. Dievčatko sa rozhodlo útulok navštíviť a jej myšlienky sa k nemu neodbytne vracali. Osud nechcených zvierat jej nebol ľahostajný, a preto sa rozhodla konať. Ak rada počúva čítanie príbehov Hviezdička, určite to ocenia i zvieratká v útulku...  

Príbeh o dievčatku, ktoré vnieslo radosť do života opustených zvierat, poukazuje na dôležitú skutočnosť. Každý z nás dokáže pomôcť zvieratám v útulku. Zahriať ich darovaným uterákom alebo umožniť zvieraťu túžiacemu po láske počuť ľudský hlas, napríklad pri čítaní príbehov. Z pohľadu človeka maličkosti. Stačí sa však pozrieť na obdarované zviera a sledovať účinok týchto maličkostí.  





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára