Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 10. augusta 2019

Hľadá sa ozajstný priateľ

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.

Emilia Dziubaková: Nezvyčajné priateľstvá vo svete rastlín a zvierat 
(preklad Ladislav Holiš, Ikar – Stonožka 2019)

Zaguľatený kocúr Homér nám porozpráva svoj príbeh. Na jeho počiatku stál otrasný zážitok, narušujúci kocúrov monotónny a pohodlný život. Homér po príchode z prechádzky zistil, že v jeho pelešteku tróni hromada mačiek, z obľúbenej škatule naňho gánil holub, papuču okupoval chrobák a ani plastová taška mu neponúkala nerušený oddych. Pohár Homérovej trpezlivosti pretiekol. Rozhodol sa odísť z domu a nájsť si priateľa. Priateľa, ktorý by mu dal to, čo doma nenašiel. Kocúr sa počas hľadania zamýšľa nad samotným priateľstvom. Čo je v priateľstve najdôležitejšie? Stretol rôzne dvojice, medzi ktorými je vytvorený vzťah. Možno ho vnímať ako priateľstvo. Priateľ opatrovník, obetavý priateľ, kolegiálny priateľ či falošný priateľ... Ktorý je pre neho ideálny? Homér si tieto dvojice pozorne obzerá, pričom sa nebojí vyjadriť kritický názor, a my sa dozvedáme, prečo sú konkrétne živočíchy do daných kategórií zaradené. Krava a baktérie v kategórii verný priateľ, vlk a krkavec v kategórii kolegiálny priateľ... V prírode existuje toľko priateľstiev! Homér si nakoniec uvedomil, že jeho ozajstný, ten najlepší priateľ je na dôverne známom mieste...

Veľkoformátové leporelo má vďaka svojej vtipnosti a zaujímavému, po vizuálnej stránke pútavému spracovaniu témy potenciál zaujať deti od troch rokov.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára