Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 10. augusta 2019

Život na konci sveta a ešte za ním

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.

Monika Kompaníková & Veronika Klímová: Koniec sveta a čo je za ním (Artforum 2019)

Nenápadný chrobáčik sa ocitol na Konci sveta. Keďže to bol zvedavý a vynaliezavý chrobáčik, podarilo sa mu dostať až na strechu šestnásťposchodového paneláka. Nebol tam však jedinou živou bytosťou. V strojovni výťahu sa nachádzali súrodenci Ema a Timi. Dôvod, prečo desaťročné dievča a sedemročný chlapec boli o pol deviatej večer na tomto mieste má úplne logické vysvetlenie. Toto totiž nie je obyčajná strojovňa výťahu, ale Emina a Timiho detská izba a zároveň miesto, z ktorého si každý večer v rovnakom čase vymieňajú svetelné signály so svojou mamou, pracujúcou v mrakodrape. Ema a Timi v centre mesta nikdy neboli a dokonca ani netušia, čo sa nachádza za chrbtom ich domu. Jedného dňa naruší monotónnosť života detí tajomný muž, ktorý si dovolil obsadiť ich detskú izbu. Súrodenci postupne prekonali nedôveru a so sympatickým Adamom nadviazali priateľstvo. Dovolili mu bývať v strojovni, kým nenájde to, čo hľadá, a on im za to rozpráva fascinujúce poznatky zo života hmyzu, rastlín a zvierat. Život plynie pokojne ďalej až do chvíle, keď sa udialo niečo zvláštne. Presnejšie, neudialo. Mama neposlala signál a nevrátila sa domov! Timi vedel, že ju musí nájsť. Záchranná akcia viedla z Konca sveta až do sveta mrakodrapov. Mama sa nakoniec našla, ale príbeh sa ešte nekončí. Deti mali konečne možnosť vidieť, čo sa nachádza na druhej strane konca sveta a nemožno zabudnúť ani na chrobáčika! Chrobáčik príbeh začína a tiež zakončuje... 

Očarujúci príbeh je k čitateľom štedrý. Umožní im sledovať život sympatickej rodiny. Zistiť, že život existuje aj na miestach vnímaných ako koniec sveta a dokáže šokovať a očariť prispôsobivosťou života na týchto miestach. Kniha je vhodná pre deti od šiestich rokov.  




 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára