Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 24. septembra 2019

Odpadkový fantóm zasahuje!

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s touto knihou detailnejšie zoznámiť.

Branislav Jobus: Zberný dvor (Slovart 2019)


Veľa ľudí o osude odpadkov po ich vhodení do kontajnera už ďalej nepremýšľa. Branislav Jobus sa nad osudom odpadkov zamyslel a tí, ktorí už poznajú jeho detské knihy, určite tušia, že výsledok nie je nudná prednáška o separácii a recyklácii odpadu, ale bláznivý príbeh plný originálnych postáv, smiešnych mien a absurdných situácií. A veruže tušia správne! 

Dobrodružstvo kotúčika záchodového papiera, prázdnej konzervy z paštéty, rúžu, šiltovky a nahnitého patizónu sa začalo v smetiarskom aute. Títo nedobrovoľní pasažieri neoplývali dobrou náladou. Dobrú náladu do debaty nepriniesol ani rúž, ktorý situáciu vyhodnotil ako absolútny koniec. Našťastie sa ukázalo, že situácia nie je taká beznádejná. Stali sa totiž obyvateľmi zberného dvora. Neskôr sa vďaka obetavému marhuľovému kompótu a čajke Desibole dozvedeli, že po ich roztriedení podľa materiálov nenasleduje definitívny koniec. Informácie o recyklácii boli pre hrdinov zdrojom nádeje i konštatovania, že ohrození sú iba tí, ktorí ležia na kôpke s nezaradeným odpadom. Aj táto kôpka je triedená, čiže teoreticky je všetko v poriadku. Prakticky však už nie. Odvážni hrdinovia sa preto rozhodnú zakročiť. Onedlho povstal Odpadkový fantóm... 

Separácia a recyklácia odpadu je téma, ktorá medzi deťmi a dospelými nevzbudzuje veľkú chuť o nej debatovať a získané poznatky aplikovať v praxi. Jobus však túto ikskrát spracovanú tému poňal tak zábavne a netradične, že práve takýto účinok táto kniha mať bude.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára