Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 24. septembra 2019

Októbrové knižné novinky (2019)

Názov: Pekingský rozparovač
Autor: Peter May
Vydavateľ: Host
Poznámka: séria Čínské thrillery, 6. diel

Oficiálna anotácia: Říká si Pekingský rozparovač. Jeho oběti jsou mladé, krásné a odporně znetvořené. Veškerá pozornost se upírá na velitele pekingského oddělení závažných zločinů Li Jena. Jeho nadřízení, média i vyděšená veřejnost žádají rychlé výsledky. Americká patoložka Margaret Campbellová je přizvána, aby na těle jedné z obětí provedla pitvu. Její nález šokuje všechny, kdo na případu pracují. Krátce nato začne Li od vraha dostávat osobní dopisy a jeho život i kariéra se pomalu rozpadají. Pokud chce sám sebe a svou rodinu zachránit, musí co nejrychleji odhalit Rozparovačovu identitu. 

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Spiatočka
Autor: István Kerékgyártó
Vydavateľ: Artforum
Poznámka: edícia -klad

Oficiálna anotácia: Román nás sprevádza životom Zsolta Vidru od smrti po narodenie. Prechádza s nami zo súčasnosti až do 50. rokov dvadsiateho storočia. Kruto úprimný príbeh hlavného hrdinu sa vinie cez temné podnájmy, panelákové byty, sivé fabriky, zadymené krčmy, nehostinné kasárne, nemocničné izby, väznice až po nocľahárne pre bezdomovcov. Jeho hrdinami sú ľudia na periférii spoločnosti, ktorí bývali čašníkmi, závozníkmi, šoférmi, predavačmi, vrátnikmi, no ktorí po zmene režimu ťahali za kratší koniec. Napriek neradostnému osudu hlavného hrdinu je román napísaný ľahkým perom. Autorovi sa podarilo presne zachytiť tragikomickú absurditu života súčasnosti a nedávnej minulosti. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Elementární částice
Autor: Michel Houellebecq
Vydavateľ: Odeon
Poznámka: edícia Světová knihovna

Oficiálna anotácia: Francouzský bestseller z roku 1998, který přinesl autorovi celosvětový ohlas. Uprostřed tápající a nevýrazné literatury zapůsobil jako časovaná bomba. Houellebecq v něm rozvíjí témata, která rozpracoval již v prvotině Rozšíření bitevního pole (česky 2004). Na pozadí příběhu dvou nevlastních bratrů, přísně deterministického vědce na jedné straně a sexuálního štvance na straně druhé, neúprosně tepe degeneraci mravů v západní Evropě, kde pocity lásky, něhy a lidské pospolitosti do značné míry zmizely. Za střídání pronikavých analýz a klasických románových pasáží se pokouší o jakýsi všeobjímající historický průzkum vývoje mravů a důvodů současného individualismu, vedoucí k poněkud vědeckofantastickému vyústění, v němž oba hlavní protagonisté zastávají, každý svým způsobem, nezaměnitelnou roli. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Kim Čijong (ročník 82)
Autorka: Čo Namdžu
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Každý z nás zná nějakou Kim Čijong…

Postava Kim Čijong, obyčejné třicátnice, je korejským čtenářům — a zejména čtenářkám — důvěrně známá. O věrohodnost jejího příběhu se autorka nemusí nijak zvlášť snažit, protože jednotlivé životní epizody tvoří součást obecné každodennosti a společně sdílené zkušenosti. Symbolický je už sám výběr jména; údajně se jedná o nejčastější jméno dávané korejským dívkám v roce 1982. Téměř každý tak ve svém okolí zná nějakou „Kim Čijong“, která od útlého dětství přes školní léta, později v manželství a v zaměstnání postupně zažívá drobné ústrky, obtěžování i zjevnou diskriminaci. Jednoho dne však hlavní hrdinka začne mluvit jinými hlasy. Hlasem své kamarádky, své matky… Manžel jí domluví návštěvu psychiatra a ona mu vypráví svůj příběh, který je zároveň příběhem všech korejských žen. Před rozuzlením každé příhody už většinou podvědomě cítíme, co bude následovat, byť bychom se možná raději mýlili. Společenská realita vycházející z tradičních hodnot a postojů je však v tomto ohledu mrazivá a neúprosná. 


zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Organická oprátka
Autor: Vilém Koubek
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Postapokalyptická akční jízda od autora Čepele entropie.

Ve světě zdevastovaném konfliktem mezi lidmi a stroji je jedinou jistotou smrt. Alespoň si to tedy myslel veterán Rust, a proto se stal hrobařem. Jeho poklidné zakopávání mrtvol se však desítky let po válce začne komplikovat: z tajemných skrýší totiž vylézají mechanické noční můry, které kdysi přivedly lidstvo na pokraj vyhubení. Jsou to stvoření tak strašlivá, že se jim osady, které se dobrovolně vzdaly technologie, nemají šanci ubránit. Rust by sice obyvatele své vesnice ochránit dovedl, oni jej však namísto žádosti o pomoc v panice oběsí a zahrabou do vlastnoručně vykopaného hrobu. Svým bláhovým činem si nejenže podepíšou rozsudek smrti, ale také funebráka odsoudí k vražednému zmrtvýchvstání, při kterém se mu do cesty připletou dávné kulty, robotické hrůzy, láska i šílená strojová božstva. 


zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Milosrdné přízraky
Autorka: April Genevieve Tucholke
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: „Cvičení válečníci zabíjejí nahlas. My zabíjíme potichu. A přesně tak lovíme bestie.“

Frey touží po životě, o kterém se budou vyprávět ságy a skládat písně. Jenže je členkou nechvalně proslulé starodávné ženské sekty, která přežila vzestup i pád království. Členky sekty jsou obchodnicemi se smrtí, odsouzené k tomu, aby křižovaly Vorselandem a za bídnou odměnu zabíjely staré nebo nemocné lidi. Jejich metody jsou tiché, ba dokonce milosrdné, ale kamkoli je jejich putování přivede, tam jejich dýky vyvolávají napětí. Frey a její skupina — Ovie, Runa a Juniper — už jsou kupčením se smrtí unavené a sní o lepším životě. Takže když Frey zaslechne, že na severu řádí bestie, uvědomí si, že její likvidace jim skýtá šanci na slávu a bohatství. Její skupina se během putování bude muset vyrovnat se samotářskými čarodějnicemi a čelit bezohledné královně Červené vrby. Na jejich úspěchu nebo selhání závisí osud všech žen. 


zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Ľaliové deti
Autorka: Erika Jarkovská
Vydavateľ: Enribook

Oficiálna anotácia: Kultúrna genocída, agresívna asimilácia, neľudské zaobchádzanie, celoživotné traumy. To sú nosné témy spoločenského románu ĽALIOVÉ DETI.

Vdovec Matthew Scott, starý Krí, žije v štvrti belochov, ktorým sa radšej vyhýba. Dávno stratil cestu k svojim dospelým deťom a v zatrpknutosti čoraz viac prichádza o radosť zo života. Do jeho susedstva sa nasťahuje biely mladík a Mattove šedé dni sa razom prevrátia naruby. Daniel Tait uteká pred minulosťou drogového dílera a útočisko hľadá v opustenom dome po starej matke. Keď na neho padne tieň podozrenia z vraždy starého medicinmana, zdá sa, že kolotoč komplikácií sa začína odznova. Sused ho navyše požiada o nezvyčajnú službu. Tantoo Hartnerová je bývalá balerína. Žije s ovdovelou dcérou a vnukom. Jedného dňa ju rodinný priateľ požiada, aby na Národnom zhromaždení Indiánov vystúpila so svojimi zážitkami z internátnej školy. Tantoo odmieta. Zakrátko na dvere jej domu zaklope nečakaná návšteva.  Kto sú v skutočnosti hlavní protagonisti príbehu, čo majú za sebou? Aká je ozajstná pravda o prevýchove domorodého etnika v cirkevných školách a ako ju prijme súčasná spoločnosť?

Autorka sa opiera o historické fakty a prostredníctvom výpovedí skutočných obetí pútavo približuje zločiny asimilačného procesu Indiánov v Kanade v 40-tych rokoch 20. storočia. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Loutkář z Krakova
Autorka: R. M. Romero
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Příběh pro čtenáře knih Chlapec v pruhovaném pyžamu, Zlodějka knih či Spočítej hvězdy v sobě spojuje fantasy a lidové motivy s událostmi druhé světové války a působivě vykresluje sílu lásky a nezdolné odhodlání přežít i v té nejtemnější době. V knize se originálně protnou dva světy: kouzelná říše panenek a reálný, nacisty okupovaný Krakov. Když do země panenek vtrhnou obrovské, kruté krysy, panenku Karolínu odnese tajemný vítr do jednoho krakovského hračkářství. Osaměle žijícího, uzavřeného Cyrila s pohnutou minulostí překvapí, že Karolína mluví, a ti dva se brzy spřátelí, dokonce se seznámí s Josefem, židovským houslistou, a jeho dcerou Renou. Jejich společné štěstí ale nemá dlouhého trvání. Polsko se stane kořistí Německa a Josef s Renou musejí odejít do ghetta. Karolína a Cyril neváhají využít svých neobyčejných schopností a riskovat životy, jen aby přátele zachránili.

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Debutantka z rodu Kennedyových: Román mapující život Kathleen "Kick" Kennedyové
Autorka: Kerri Maher
Vydavateľ: Mladá fronta

Oficiálna anotácia: Londýn, 1938. Když jejího otce jmenují do funkce amerického velvyslance v Británii, Kathleen „Kick“ Kennedyová je nadšená. Inteligentní a samostatná dívka touží uniknout dohledu přísné matky Rose, šprýmům starších bratrů Jacka a Joea a srovnávání se sestrou Rosemary. Svým charismatem a duchaplností působí na anglické vyšší kruhy jako živá voda a brzy si podmaní i Billyho Hartingtona, budoucího vévodu z Devonshiru. Jejich láska je však zapovězená, protože katoličtí Kennedyové ani Billyho aristokratická protestantská rodina tento svazek nikdy neschválí. Milenci se přesto vezmou, ale krátce nato se svět ocitne ve víru druhé světové války a Kennedyovi jsou nuceni vrátit se do Spojených států. Kick získává pozici novinářky a připojuje se k Červenému kříži, aby se mohla vrátit do Anglie. Zde ji čeká rozhodnutí, ke komu je skutečně loajální – zda ke své rodině, nebo ke své lásce… 

Debutantka z rodu Kennedyů je příběhem silné a emancipované dívky žijící v době, kdy mít vlastní názory a jít si svou cestou u žen nebylo v módě… Nabízí zajímavý vhled do života jedné z nejmocnějších rodin světa, která ve dvacátém století psala dějiny.

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Sen, který se naplnil
Autor: Luca Di Fulvio
Vydavateľ: Ikar CZ
Poznámka: edícia Světový bestseller CZ

Oficiálna anotácia: Masová emigrace Evropanů do zámoří na přelomu 19. a 20. století. Tři mladí lidé na nebezpečné cestě za lepším životem. Velkolepá barvitá freska, jež se odehrává v rozmanitém prostředí od židovské vesnice kdesi v Rusku po chudinskou čtvrť Buenos Aires, od noblesních paláců po noční podniky a nevěstince. Dechberoucí příběh, v němž navzdory temné stránce plné násilí, prostituce a drog vítězí láska, lidská důstojnost, právo na sebeurčení a lidská pospolitost. 

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Poslední rok 1938
Autorka: Ilse Tielsch
Vydavateľ: Books & Pipes Publishing

Oficiálna anotácia: Píše se rok 1938. Devítiletá Elfi Zimmermannová žije se svou rodinou a milovanou vychovatelkou v malém moravském městečku nedaleko Brna. Zatímco na jaře se ještě raduje z nového kola a prožívá s kamarády radosti a dobrodružství typická pro dívky a chlapce jejího věku, na podzim Hitlerova vojska obsazují Sudety a všechno začíná být jinak. Nálada obyvatel je stále nenávistnější, ze sousedů a přátel se přes noc stávají nepřátelé, najednou už není jedno, že někdo je Čech a někdo Němec, nebo dokonce Žid. Elfi tomu vůbec nerozumí, nechápe, kam a proč najednou zmizela její židovská nejlepší kamarádka, proč je teď tak důležité, komu patří obchod, do kterého jde nakoupit, nebo jestli se lidé modlí v kostele či v synagoze. A už vůbec nerozumí tomu, proč s ní o tom rodiče nemluví, ale jen si spolu něco tajně šeptají, nebo proč se Kurt nikdy neožení s milovanou Liesl, jejíž babička byla Židovka. Ilse Tielschová vypráví o dívence, která se najednou ocitne se svými úvahami a obavami sama, která se na cestě z bezstarostného dětství musí zorientovat ve stále složitějším a nepřátelštějším světě. Bezprostřednost a naivita, se kterou Elfi vnímá a popisuje tragickou situaci převratného roku 1938, který s rodiči prožila na Moravě, nabízí upřímný a jednoznačný pohled dějinné události, které nejsou ani dnes příliš vzdálené. Přestože je román určen primárně dospělým čtenářům, autorčino poutavé líčení klíčové dějinné události očima dítěte činí knihu zajímavou i pro mladší čtenáře, kteří se chtějí dozvědět více o pohnuté historii naší země. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Krvavý cukr
Autorka: Laura Shepherd-Robinson
Vydavateľ: Host

Oficiálna anotácia: Červen 1781, Anglie. Na háku v deptfordské loděnici se najde tělo. Umučené a s vypálenou otrokářskou značkou. O pár dní později přijme kapitán Harry Corsham — válečný hrdina, který má před sebou slibnou kariéru v parlamentu — nečekanou návštěvu. O pomoc jej přišla požádat sestra jeho starého přítele, vášnivého abolicionisty Tada Archera. Prý se chystal odhalit tajemství, které by mohlo britskému otrokářskému průmyslu způsobit nevratné škody. Tvrdil, že se ho někdo snaží zabít. A teď se po něm slehla zem… Harry se pustí do pátrání. Naváže na Tadovo vyšetřování a dostane se hluboko do nitra konspirační sítě, kterou se jeho příteli podařilo odkrýt. Tím ohrozí nejen svou politickou kariéru, ale i rodinu. Navíc se bude muset vypořádat s vlastní minulostí a riskovat odhalení, které by ho mohlo zničit. Budeli vůbec schopen přežít nebezpečí, které na něj čeká v Deptfordu. 

zdroj: Knihy Dobrovský


Názov: Hladko obratko
Autorka: Lucia Pastierová Čarná
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Hladko obratko je knižka pre ženskú dušu. Vďaka kratučkým zamysleniam sa ponárate do jej rôznych zákutí. Občas zasa spoločne s autorkou nostalgicky spomínate či glosujete spoločenské dianie. Autorka sa zamýšľa nad vzťahmi a rodinnými zvykmi, zaoberá sa tematikou emancipácie, rodovej rovnosti či ageizmu. Pokúša sa definovať novodobú ženu v jednotlivých fázach jej života – ako matku, manželku, milenku, pracujúcu ženu i sexuálny objekt. Jednotlivé texty vychádzali počas piatich rokov na webovom portáli Ženy v meste. V knihe sa nachádza ich výber v rozšírenej a upravenej podobe.

zdroj: Bux.sk


Názov: Poslední palác: Bouřlivé století z perspektivy pěti životů a jednoho legendárního domu
Autor: Norman Eisen
Vydavateľ: Argo

Oficiálna anotácia: Norman Eisen se v roli amerického velvyslance vrátil do země, z níž jeho matka uprchla před holokaustem. Když se nastěhoval do pražské velvyslanecké rezidence, ke svému překvapení objevil na stěnách pod nábytkem schované svastiky. Symboly nacistického Německa zde zbyly jako stopa po polozapomenuté historii Eisenova nového domova a jako připomínka, že minulost není tak vzdálená, jak by se mohlo zdát. Od tohoto objevu se před ním začaly odvíjet fascinující životní zákruty čtyř osobností, které palác v různých obdobích obývaly: židovského finančního magnáta Otto Petschka, který palác po 1. světové válce nechal postavit jako symbol hluboké víry v demokracii; německého generála Rudolfa Toussainta, který za 2. světové války riskoval život, aby budovu i celou Prahu zachránil před úplným zničením; poválečného amerického velvyslance Laurence Steinhardta, který marně toužil udržet palác i Československo mimo dosah komunistů; a konečně Shirley Temple Black, očité svědkyně zániku pražského jara pod drtivými pásy sovětských tanků, která se rozhodla do Prahy vrátit jako americká velvyslankyně v roce 1989. S velkými dějinami se tu proplétá osud Eisenovy vlastní matky, na kterém vidíme historii z perspektivy lidí bez skutečné moci a privilegií.


Názov: Si mŕtvy: História bombardovania
Autor: Swen Lindqvist
Vydavateľ: Absynt

Oficiálna anotácia: Čo urobíme so svetom, v ktorom máme možnosť zničiť samých seba v priebehu niekoľkých minút? Stačí stisnúť jeden gombík, odpáliť zopár bômb... Odpoveď hľadá Sven Lindqvist v dejinách nasýtených pušným prachom i oslepujúcimi zábleskami výbuchov. A zisťuje, že realita ďaleko predstihla všetky najsmelšie sci-fi romány.

Kniha Si mŕtvy - História bombardovania, to je 400 fragmentov, 400 malých výbuchov, ktoré spoločne utvárajú plastickú predstavu o dejinách bomby. Drážďany, Hirošima, Kórea... Všade tam človek demonštroval svoju absolútnu moc rozsievaním smrti z nebeských výšin a toto konanie sa snažil ospravedlniť tými najabsurdnejšími spôsobmi. A hoci v knihe Si mŕtvy - História bombardovania čítame predovšetkým o minulosti, táto kniha je v istom zmysle aj varovaním do budúcnosti. A môžeme len dúfať, že nie je aj predpoveďou. Dejiny sú vždy labyrint plný odbočiek, zákrut a slepých uličiek. Iná nie je ani táto kniha. Podobne ako legendárny román Julia Cortázara Nebo-Peklo-Raj, aj Sven Lindqvist nám dáva niekoľko možností, ako cez knihu prejsť, ako ju prečítať. Zároveň nám však umožňuje, aby sme si vybrali aj vlastnú cestu, aby sme v dejinách blúdili celkom slobodne. 

zdroj: Absynt


Názov: Světové mosty: od antiky po současnost
Autor: Jan Vítek
Vydavateľ: Grada

Oficiálna anotácia: Více než 200 nejkrásnějších, nejzajímavějších, nejvyšších nebo nejdelších mostů, viaduktů a lávek z celého světa najdete na stránkách této knihy. Autor však nezapomíná ani na ty v České republice. Stovky překrásných barevných fotografií a ilustrací vám přiblíží mosty historické, městské, železniční, obloukové, trámové, visuté i zavěšené. 

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Veľká kniha živočíchov
Autor: -
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Veľká kniha živočíchov je svojho druhu unikátne, bohato ilustrované dielo, ktoré v ucelenej forme podáva obraz fauny celej strednej Európy. Úvodné časti poskytujú najdôležitejšie informácie o živočíchoch, o zoológii ako vednej disciplíne a jej odvetviach, o vývoji živočíchov v geologických dobách, o pôvode, vývoji a zložení súčasnej fauny, ako aj o triedení živočíšnej ríše. Pridanou hodnotou diela sú kapitoly, ktoré sa zaoberajú zložením hlavných živočíšnych spoločenstiev v podmienkach strednej Európy, vzťahmi človeka k živočíchom, biologickým bojom v prírode, ochranou živočíchov, ale aj nebezpečnosťou živočíchov pre zdravie človeka. Hlavnou časťou a ťažiskom celého diela sú informácie o viac ako 1600 druhoch živočíchov, ktoré sú vyobrazené na jedinečných veľkých farebných ilustrovaných tabuliach. Ich autorom je známy akademický maliar † Jindřich Krejča. Tomuto vynikajúcemu výtvarníkovi sa s neuveriteľnou presnosťou podarilo zobraziť aj voľnému oku neviditeľné detaily živočíšneho tela, a tak harmonicky skĺbiť svet reality s výtvarným umením. Nové invázne druhy živočíchov doplnila mladá talentovaná ilustrátorka a odborníčka na zoológiu. Všetky živočíchy sú zobrazené v systematickom poradí od jednobunkovcov až po cicavce.

Kniha vyšla prvýkrát v roku 1980 a doteraz prešla mnohými menšími i väčšími aktualizáciami. Najnovšie vydanie predstavuje obsahovo prepracované, aktualizované a doplnené dielo, na ktorom pracovali desiatky posudzovateľov, recenzentov, pôvodných i nových autorov – odborníkov vo svojej oblasti. Dielo je jediné svojho druhu, aké bolo doteraz na Slovensku publikované, preto je už desaťročia vyhľadávané nielen odborníkmi a študentmi, ale i laickou verejnosťou. Nemalo by chýbať v žiadnej rodinnej knižnici.

zdroj: Bux.sk


Názov: Umění starých herbárů
Autor: -
Vydavateľ: CPRESS

Oficiálna anotácia: Poklady historické botaniky ve vaší knihovně.

Na to, abyste si mohli zalistovat stránkami starých herbářů, už nepotřebujete obcházet archivy. Ty nejpozoruhodnější botanické ilustrace na vás čekají přímo v této knize. Kochejte se precizními obrazy roztodivných i důvěrně známých rostlin od renesančních malířů až po 19. století. Projděte se po vyhlášených botanických zahradách a vydejte se na dobrodružné plavby za objevováním exotické květeny. Nad úžasnými obrazy se vám bude tajit dech, a navíc se o rostlinách dozvíte spoustu zajímavostí. 

zdroj: Albatrosmedia


Knihy pre deti a mládež


Názov: Péťa a tma
Autor: -
Vydavateľ: Egmont
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+

Oficiálna anotácia: Neboj se tmy!

Péťa zívl únavou. Je čas jít spát. Tatínek mu přečetl pohádku na dobrou noc a zhasl světlo. Ale Péťa se bojí.Vždyť všude kolem je úplně černá tma… Tohle interaktivní leporelo pomůže dětem překonat strach ze tmy. Roztomilý příběh s důležitým tématem ze života dítěte doprovázejí otevírací okénka a posuvné a otočné prvky.

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Péťa a nočník
Autor: -
Vydavateľ: Egmont
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+

Oficiálna anotácia: Neboj se nočníku!

Maminka a tatínek přinesli Péťovi dárek. Je to krásný červený nočník. Péťa má za chvíli zvláštní pocit v bříšku. Stihne doběhnout na nočník? Tohle interaktivní leporelo se stane skvělým pomocníkem pro všechny děti, které se chtějí naučit chodit na nočník. Roztomilý příběh s důležitým tématem ze života dítěte doprovázejí otevírací okénka a posuvné prvky.

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Prvé slovíčka [-] 18 superzvukov
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia: Táto interaktívna knižka s veselými celostránkovými ilustráciami a jednoduchým textom je plná zvieratiek, strojov a vecí zo sveta okolo nás, ale hlavne obsahuje 18 zvukov, ktoré krátke rozprávania skvele dopĺňajú. Je ideálna na výučbu prvých slov formou hry. Vaše deti si obľúbia čítanie a učenie prvých slovíčok spoločne so stláčaním tlačidiel! Stačí len nájsť zodpovedajúci obrázok, pomenovať ho a stlačiť hneď budete vedieť, ako psík šteká, auto trúbi, prasiatko chrochce, traktor drnčí, voda špliecha, zvonček na bicykli cinká, vtáčik cvrliká a ešte oveľa viac. No povedzte, môže byť učenie prvých slovíčok zábavnejšie?

zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Kto zobudí Šípkovú Ruženku?
Autorka: Nastja Holtfreter
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+

Oficiálna anotácia: Prekrásna princezná Šípková Ruženka spí dlhých sto rokov. To už je naozaj veľa! Jednorožec, drak, lišiak aj skunk sa ju rozhodnú prebudiť. Divotvorný prášok, múdra kniha aj strašný rev či zápach však na Ruženku neplatia a ďalej spí a chrapká... Zdá sa, že čaká na teba, malý čitateľ, a najmä na tvoj bozk! Môžeš ju konečne prebrať zo sna? 

zdroj: Bux.sk


Názov: Nie som žaba, pobozkaj ma!
Autorka: Nastja Holtfreter
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: nezverejnená

zdroj: Bux.sk


Názov: Búrka a veľryba
Autor: Benji Davies
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Nádherný príbeh priateľstva v nádhernej knihe svetoznámeho ilustrátora. 

Noi sa každé ráno po ockovom odchode do práce cíti opustený. No len do toho dňa, keď sa objaví na brehu mora veľrybie mláďa. Takúto kamošku však pred ockom asi dlho neutají… Dojemný príbeh o samote, priateľstve a rodičovstve.

zdroj: Albatros


Názov: Objavuj svet chrobákov
Autorky: Cristina Peraboni, Cristina Banfi, Margherita Borin
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia: Odklápaj okienka a pozri sa, ako to vyzerá v mravenisku, alebo pozoruj, ako prichádza na svet motýľ. 

Okolo nás žije veľa maličkých tvorov, ktoré si často ani nevšimneme: patrí medzi ne hmyz, pavúky a ďalšie drobné živočíchy. Obývajú lesy, púšte, lúky, rybníky, ale nájdeme ich aj u seba doma. Môžu žiť na stromoch a rovnako aj pod zemou. Tieto tvory vedú prekvapujúco zaujímavý život, či už žijú ako samotári alebo v spoločenstve. Nazri do tejto knihy a kochaj sa nádhernými ilustráciami. Odklop okienko a zisti, kto sa skrýva pod listom, za pavučinou, ako to vyzerá vo včeľom úli alebo v mravenisku. Ilustrácie sú doplnené o zaujímavé informácie o tvoroch na obrázkoch. Do tejto knihy budeš chcieť nazerať stále znova a znova. Kto sa ukrýva pod steblom trávy? Čo vykukuje spoza listu?  

zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Lišiak a havran
Autor: -
Vydavateľ: YoYo Books
Poznámka: v edícii Ezopove bájky vyjdú tiež tituly: Svrček a mravec, Lev a potkan, Zajac a korytnačka

Oficiálna anotácia: Jedinečná dotyková kniha s obľúbenou Ezopovou bájkou v rýmoch pre najmenšie detičky. Kniha obsahuje dotykové prvky, ktoré rozvíjajú jemnú motoriku a zároveň hravým spôsobom ponúka životné ponaučenie.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Jedlička sa narodila
Autorka: Oksana Bula
Vydavateľ: Host
Poznámka: séria Tukoni

Oficiálna anotácia: Nádherný pohádkově zimní příběh o narození vánoční jedličky.

Všechny stromy se rodí v létě. Včetně jedliček. O to, aby jejich malinké semenáčky do zimy pořádně povyrostly a zesílily, se stará tukoň Jedlička. Podívej, kolik s tím má práce! Musí stromečky uvázat, aby se nelámaly, chránit je před nečasem i mlsnými lesními zvířaty a občas jim přečíst nějakou pohádku.  Jedna jedlička se ale vždycky narodí až v zimě. Jenže se nikdy neví, na kterém místě v lese se objeví. Najít ji dokáže jediný tukoň — ten, který převléká zvířátka na zimu do bílého šatu. Když promění všechny kožíšky, bodlinky i poslední peříčka nabílo, i on sám se obleče do bílých šatů a vyrazí do ztichlého, zasněženého lesa hledat malinkou zimní jedličku. Její příchod oslavuje celý les. Ten den je svátkem všech tukoňů. 


zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Čo je to sneh? Úplne prvé otázky a odpovede
Autorky: Marta Álvarez Miguéns, Katie Daynes
Vydavateľ: Svojtka & Co.

Oficiálna anotácia: Je tichý. Je biely. Chladí. Nesie so sebou z oblohy zvláštnu čarovnú nehu. Čo je to? Áno, je to sneh. Ale čo je to sneh? Na zdanlivo jednoduché detské otázky nemožno vždy nájsť jednoduchú odpoveď. V tejto knižke s odklápacími okienkami deti samy zistia, čo je to sneh, z čoho sa skladá, čo sa s ním dá robiť a kam zmizne, keď sa oteplí. Prezrú si detailne na kresbu snežnej vložky a dozvedia sa o snehu ďalšie zaujímavosti, napríklad akou rýchlosťou padá. Nasadiť palčiaky a hurá na guľovačku! Ale najprv si o snehu niečo prečítame... Je biely a chladí.

zdroj: Svojtka & Co.


Názov: Frida Kahlo a její animalitos
Autorka: Monica Brown
Vydavateľ: CPRESS
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia: Seznamte se s Fridou Kahlo a jejími roztomilými mazlíčky.

Frida Kahlo byla výjimečná už jako malá holčička – vynikala nezlomnou vůlí, nezměrnou představivostí a zvídavostí, ale také láskou ke zvířatům, která ji provázala po celý život. Fridini mazlíčci v mnohém odráželi její vlastní osobnost, ale byli jí také inspirací a věrnými společníky. Seznamte se s jejími pejsky, opičkami, kočkou, papouškem i dalšími němými tvářemi z Fridina malého zvěřince, a zároveň skrze ně poznejte jednu z nejslavnějších malířek všech dob.

zdroj: Albatros


Názov: Popoluška
Autor: Matteo Gaule
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Objav jednu z najkrajších klasických rozprávok na detailne vyrezávaných stranách a preži s Popoluškou jej čarovný príbeh o ceste za láskou.  

zdroj: Bux.sk


Názov: Janko a Marienka
Autor: Matteo Gaule
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Objav jednu z najkrajších klasických rozprávok na detailne vyrezávaných stranách a preži s Jankom a Marienkou dobrodružnú cestu temným lesom a stretnutie s čarodejnicou.

zdroj: Bux.sk


Názov: Nečakaný vianočný list
Autorky: Annette Amrheinová, Sabine Straubová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Blížia sa Vianoce. Lesné vtáky vo dne v noci roznášajú v zobáčikoch vianočnú poštu. Malý Puk, medvedík čistotný, sa za nimi túžobne pozerá. Najviac zo všetkého si želá, aby aj on raz dostal obálku s listom, na ktorej by bolo jeho meno. I vtáčik oriešok má jedno veľké vianočné želanie: niekedy doručiť niekomu taký naozajstný list! Ostatné zvieratká si však myslia, že je na to príliš malý a slabý. Nájde sa vôbec ktosi, kto mu túto náročnú úlohu zverí?

zdroj: Bux.sk


Názov: Objím ma, prosím!
Autori: Przemysław Wechterowicz, Emilia Dziubaková
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Viete, ako najlepšie si môžete urobiť vydarený deň? Jedného dňa prezradil tatko medveď synčekovi, že stačí niekoho srdečne objať a svet je hneď krajší. A tak sa začal nezvyčajný príbeh otca a syna. Putujú spolu po lese a objímajú každého, koho na svojej ceste stretnú – maličkú húsenicu, veľkú anakondu, dokonca aj poľovníka s puškou na pleci... Humorný a zároveň dojemný príbeh o tom, že jedno malé, ale úprimné gesto môže zmeniť život každého z nás. Neveríte? Presvedčte sa o tom.

zdroj: Bux.sk


Názov: Nezvyčajné povolania
Autorky: Alla Gutnichenko, Julia Kolomoets
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia: Andrej má skutočne nezvyčajnú rodinu. Jeho otec je paleontológ a mama úžasná kvetinárka s bohatou fantáziou. Sestra Zora vyrába krásne vianočné ozdoby a sesternica Lucia je kynologička. Starký pracuje ako ochutnávač čaju a stará mama tlmočí posunkovou rečou nepočujúcim. Všetci jeho príbuzní si vybrali zriedkavé a nezvyčajné povolania, ktoré sú zároveň veľmi užitočné. Andrej ešte nevie, čím chce byť, keď vyrastie. Možno bude objímať pandy alebo sa stane astronautom. Zatiaľ sa dozvedá o pozoruhodných povolaniach čo najviac a každému o nich rád porozpráva. 

Príťažlivá knižka určená deťom predškolského a mladšieho školského veku má bohatú ilustračnú výbavu a tvorí ju množstvo obrázkov aj s pomenovaniami a opismi. Znázorňujú najrozličnejšie nástroje a pomôcky, ktoré sa používajú napríklad pri pečení pizze, včelárení, výcviku psíka, pozorovaní hviezd alebo v iných zriedkavých povolaniach. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Ňuňo
Autorka: Denisa Fulmeková
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+

Oficiálna anotácia: Ňuňo dostane svoje meno po futbalistovi a stane sa to úplnou náhodou. V trochu bláznivej rodinke Inge a Jožka Milých sa veci často zvrtnú nečakaným smerom a s príchodom neposedného psíka sa dvojica ocitá takmer v roli rodičov. O Ňuňa sa totiž treba nielen postarať, ale ho aj ochrániť pred rôznymi nástrahami. Napríklad sa stretne zoči-voči s diviakom i medveďom, ale nájde tiež strateného papagája, blysne sa v televíznej relácii či dostane psie vysvedčenie. No najťažšia skúška ho ešte len čaká, a to, keď sa manželom narodí bábätko. Ňuňo zrazu stratí prím v rodine a svojím správaním dokonca vyvoláva roztrpčenie. Napokon sa však ukáže, že Ňuňo prijal do rodinnej svorky veľkodušne aj malého Samka. Ako to celé bolo, sa dozviete zo zábavnej knižky Denisy Fulmekovej. Autorka doposiaľ vydala pätnásť kníh pre dospelých a Ňuňo je jej prvou publikáciou pre deti. 

zdroj: Slovart


Názov: Za dobrotami sveta s kuchárom Adamom
Autorka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Ochutnajte s kuchárom Adamom dobroty zo všetkých kútov sveta. 

Variť, pražiť, miešať, piecť a ochutnávať, to mám veľmi rád, vraví si malý kuchárik Adam, keď vyráža na cestu, aby objavil tú najzaujímavejšiu chuť sveta. Chce sa toho veľa naučiť, pretože raz si otvorí svetoznámu reštauráciu a získa množstvo medailí. A aj michelinskú hviezdičku! Adam práve opustil Európu a mieri ďalej do sveta. Tak na čo čakáte? Nalaďte si brušká na všetky jedlá sveta a ponáhľajte sa za ním! Možno ho na stránkach tejto knihy pre všetky maškrtné jazýčky dobehnete.

zdroj: Albatros


Názov: Príbehy veľkých aj malých miest
Autorka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: B4U Publishing
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: na obálke je iný názov (Príbehy veľkých aj malých miest) ako uvádza vydavateľ (Príbehy veľkých a malých miest)

Oficiálna anotácia: „V mestách a mestečkách... tam je život,“ pomyslel si capko Peter. „Och, áno, v meste je to iné,“ kvokla si sliepočka Klára zasnene. „Sú tam krásne domy a všade je veľa obchodov, nie ako tu na dvore.“ A pretože chceli vedieť viac, jedného dňa sa vybrali na cestu po veľkých aj malých mestách. Chceli by ste sa tiež vydať na malé mestské dobrodružstvo? Triasť sa od zimy v ľadovom Jakutsku, zohriať sa v púštnom meste Jazd, alebo nazrieť do budúcnosti v meste Konza? Poďte a pridajte sa k našim malým cestovateľom. Len otvorte prvú z bohato ilustrovaných stránok tejto knihy a nechajte sa očariť zhonom metropol všetkých kútov sveta.

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Malý dráčik Kokosáčik ide do školy
Autor: Siegner Ingo
Vydavateľ: Pro Solutions
Poznámka: séria Dráčik Kokosáčik, 1. diel

Oficiálna anotácia: "Dnes je veľký deň! Dráčik Kokosáčik ide po prvýkrát do školy a teší sa na dobrodružstvá s novými kamarátmi. No ako to už medzi drakmi býva, nie všetci môžu chodiť do školy. Kokosáčik sa však nevzdáva a vymyslí, ako sa aj jeho nový kamarát, mäšožravý dráčik Oskar,
bude môcť učiť. Ešteže sa tak stalo, inak by sa Oskar nestal hrdinom pri hľadaní strateného kameňa!

Príbeh o priateľstve, odlišnosti a odvahe prijať niečo nové je prvý zo série o dráčikovi Kokosáčikovi a jeho dobrodružstvách, ktorého si obľúbili deti na celom svete..."

zdroj: Bux.sk


Názov: Maľované čítanie - Príbehy ľadového medvedíka
Autor: -
Vydavateľ: Pro Solutions
Poznámka: kniha pravdepodobne vyjde až 30. 10.

Oficiálna anotácia: "Malý medvedík Biele uško sa dnes odhodlal vyraziť zo svojho snežného brlohu za veľkými dobrodružstvami. Sprevádza ho kamarát sob Parôžtek, ktorý mu na potulkách po zasneženej krajine ukazuje ďalšie zvieratká žijúce na snehu. A môžeš veriť, že ich čaká veľa dobrodružstiev a zábavy! Našťastie, mama Bieleho uška je vždy nablízku a pomôže mu vždy, keď to potrebuje...

zdroj: Bux.sk


Názov: Z chýší do mrakodrapů: Dějiny architektury pro děti
Autor: -
Vydavateľ: CPRESS
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia: Dějiny architektury pro děti.

Chcete podniknout cestu časem? Historie architektury vám prostřednictvím pohledu na místa, kde lidé žili a pracovali, ukáže, jak lidstvo v průběhu tisíciletí měnilo způsob života.

Tato kniha představuje ty nejdůležitější milníky v dějinách stavitelství a architektury – spolu s ní zavítáte do prastarých hliněných chatrčí i do supermoderních mrakodrapů, které se tyčí až k nebi. Prohlédnete si obrázky nejvýznamnějších budov a dočtete se o tom, co je činí tak důležitými. Mimo to se ale dozvíte také spoustu nového o kulturách a lidech, kteří je postavili. Pro pochopení širších souvislostí na konci knihy najdete časovou osu a slovníček pojmů. Tak neváhejte a ponořte se do minulosti – vaše cesta začíná s prvním přečteným písmenkem! 

zdroj: Albatros


Názov: Ilustrovaný atlas najrozkošnejších mláďat
Autorka: Maja Säfströmová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia: Tretia kniha z úžasnej série nevšedných atlasov od obľúbenej švédskej autorky! 

Vedeli ste, že mláďatá ťavy sa rodia bez hrbu? Že malé morské koníky privádza na svet samec? A že niektoré žraloky majú dve maternice? Táto knižka je plná najrozmanitejších mláďat, ktoré sa bezpochyby ponášajú na svojich milujúcich rodičov. Ale čuduj sa svete, aj mláďatko najdesivejšieho tvora na svete je krásne a rozkošné.

zdroj: Albatros


Názov: Kvapky na kameni: 50 príbehov českých a slovenských rebeliek
Autorka: Monika Kompaníková
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia: Výnimočná kniha o výnimočných ženách od výnimočných autoriek.

Príbehy päťdesiatich žien a dievčat z Čiech a Slovenska, ktoré posúvali hranice. Nenápadné ale vytrvalé rebelky bojovali za práva žien, snažili sa uplatniť v umení, športe alebo vo vede. Niektoré z nich používali aj naozajstné zbrane, no väčšina z nich len svoj hlas, svoj um, vytrvalosť. A lásku, lásku k umeniu, k ľuďom, k svojej krajine. Niektoré známe, iné zabudnuté, no všetky si zaslúžia našu pozornosť, pretože ako kvapky na kameni, krôčik po krôčiku, prešliapali cestičku tým ďalším. Bertha získala Nobelovu cenu, Ľudmila bola prvou pilotkou, Sára a Chaviva zachránili mnohé životy, Libuše navrhla skvelé hračky, Olga hľadala stratené deti, Helena vyštudovala na Sorbonne a Zuzana prekonala samú seba aj zradný Lamanšský prieliv. Nechajte sa inšpirovať známymi aj takmer zabudnutými príbehmi našich výnimočných žien a dievčat.

Knihu dopĺňa slovník cudzích výrazov a prehľadná časová os, ktorá priblíži spletitú históriu Čiech a Slovenska za posledných stopäťdesiat rokov aj prekážky, ktoré naše hrdinky museli prekonať. Kniha vznikla v spolupráci viac ako štyridsiatich žien z Čiech a Slovenska a nájdete v nej texty od deviatich autoriek a takmer tridsiatky ilustrátoriek. Aj ony sú kvapkami, ktoré za sebou zanechávajú výraznú stopu.

zdroj: Albatros


Názov: Obří obleva
Autor: Jack Tite
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia: Fascinující výprava do doby ledové.

Vydejte se na cestu po jednotlivých kontinentech pravěké Země a tváří v tvář se setkejte s podivnými, úžasnými a obřími tvory doby ledové. Objevte lenochody velké jako žirafy, pásovce velikosti auta a bobry převyšující medvědy. Seznamte se také s našimi prvními předky. Na rozkládacích stranách, kterých je kniha plná, prozkoumejte dobu ledovou do nejmenších detailů!

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Hotel Poslední naděje
Autorka: Nicki Thornton
Vydavateľ: CPRESS
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia: Detektivka ve stylu Agathy Christie plná kouzel Harryho Pottera. 

Hlavní hrdina Seth je pomocníkem v kuchyni hotelu Poslední naděje, který vlastní nepříjemná a zvláštní rodina Bunnových. Sethovou jedinou kamarádkou je jeho kočka Černostínka. Jednoho dne zavítá do hotelu skupina kouzelníků a jeden z nich je při slavnostní večeři otráven. A protože jed byl v dezertu, který připravoval Seth, stává se hoch hlavním podezřelým. Podaří se mu očistit své jméno a najít vraha, i když proti němu stojí temné magické síly?

zdroj: Albatrosmedia


Názov: Snehová sestra
Autorka: Maja Lunde
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Štedrý večer sa blíži. Pre Juliana je to najkrajší deň v roku. Vôňa perníkov a mandarínok, praskanie ohňa v kozube a blikotavé svetlo sviečok. Tento rok je však všetko iné. Julianova rodina prežíva hlboký smútok. Julianova staršia sestra Juni ochorela a náhle odišla. Otec s matkou sú natoľko presiaknutí bolesťou, že na Vianoce nemajú ani pomyslenia. Zmenili sa na tiene niekdajších rodičov, stratili životnú radosť, fantáziu, družnosť a schopnosť počúvať. Krátko pred Vianocami sa Julian zoznámi na plavárni s novou priateľkou Hedvigou. Červenovláska so zelenými očami je nesmierne zhovorčivá, priateľská a miluje Vianoce. Pozve Juliana na horúcu čokoládu do svojho vianočne vyzdobeného domu, kde každá izba dýcha nezabudnuteľnou žiarivou atmosférou umocnenou snehovými vločkami za oknom. Ale aj Hedviga skrýva ťaživé tajomstvo, ktoré musí Julian objaviť...

Kniha ako stvorená na predvianočný čas a prípravu na Vianoce. Snehová sestra je krehká ako snehová vločka, silná ako vianočné čaro, srdečná ako vrúcne priateľstvo, mystická ako plameň sviečky, jednoducho vyráža dych.

zdroj: Knihcentrum.sk


Názov: Tajná záhrada
Autorka: Frances Hodgson Burnett
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Potom prekĺzla cez dvere a zatvorila ich za sebou. Zostala stáť opretá o ne chrbtom a rozhliadala sa okolo seba. Srdce sa jej rozbúchalo a dych zrýchlil od vzrušenia, úžasu a potešenia. Stála v tajnej záhrade.

Tajná záhrada (The Secret Garden), dnes už klasické dielo anglickej a svetovej literatúry, vyšla prvýkrát v roku 1911 a uchvátila čitateľov príbehom o odvahe a sile dvoch nešťastných detí, ktoré sa rozhodli urobiť život svoj i ľudí okolo seba krajším a radostnejším. Toto pozoruhodné nové vydanie vychádza na Slovensku v tejto podobe prvýkrát. Text dopĺňajú nádherné ilustrácie Ingy Moorovej, prepracované do posledného detailu a zachytávajúce zázračný prerod tajnej záhrady, ktorá sa vďaka citlivej starostlivosti Mary Lennoxovej, jej bratanca Colina a yorkshirského chlapca Dickona postupne prebúdza k životu.

zdroj: Bux.sk


Názov: Eliáš a babička z vajíčka
Autorka: Iva Prochádzková
Vydavateľ: Verbarium

Oficiálna anotácia: S rodičmi je to ako s počasím. Človek si ich nevyberá. Či sa nám to páči, alebo nie, sú tu a nemá zmysel sa sťažovať. Pravdupovediac, s rodičmi je to oveľa horšie ako s počasím. Keď prší, vytiahneme dáždnik, keď páli slnko, nasadíme si tmavé okuliare a ak je snehová fujavica, môžeme si sadnúť ku krbu a v pohode žehliť futbalový dres alebo oblečenie pre bábiku. No skúste ísť na nepríjemných rodičov s dáždnikom, prípadne na nich vytiahnite žehličku! Hovorím, že to skúste, ale v skutočnosti chcem povedať: v žiadnom prípade to neskúšajte! Nech vám to ani len nenapadne! Majte s nimi trpezlivosť. Možno ich to prejde. Azda z toho nakoniec vyrastú. Alebo aj nie. Keď vám však už začnú poriadne liezť na nervy, spomeňte si na Eliáša. Má šesť a pol roka a predstavte si, že jeho mama sa ešte stále nevie hrať na mimozemšťanov a jeho otec dodnes nevie vyrábať poriadnych papierových drakov! Jedného dňa sa však všetko zmení. Eliáš objaví tajomné vajíčko, z ktorého sa vyliahne...

zdroj: Knihcentrum.sk

Názov: Volám sa Greta
Autorka: Valentina Giannella
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Čo znamená slovné spojenie zmena klímy? Aké sú a najmä aké budú jej dôsledky? Čo musia urobiť vlády jednotlivých štátov a čo môžeme urobiť my sami, aby sme túto zmenu zastavili? Táto knižka pomôže čitateľovi s pomocou vedy pochopiť, čo sa deje s našou planétou a kto je Greta Thunberg, dievčina, ktorá pritiahla pozornosť takmer dvoch miliónov svojich rovesníkov aj predstaviteľov vlád a stala sa vzorom a inšpiráciou nového celosvetového hnutia detí a mládeže za záchranu budúcnosti našej planéty. Publikácia ponúka v krátkych kapitolách vysvetlenia, vedecky podložené informácie a skvelé ilustrácie určené pre čitateľov od 10 do 100 rokov a je výborným návodom na to, ako by sme sa mali správať k životnému prostrediu.

zdroj: Bux.sk


Názov: Tieň kostí
Autorka: Leigh Bardugo
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Griša, prvý diel
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+

Oficiálna anotácia: Prvý diel kultovej fantasy série zo sveta gríš od autorky Vranej šestky! Kedysi veľkolepú Ravku preťala na dve časti Tieňová trhlina, pásmo takmer nepreniknuteľnej temnoty plné krvilačných príšer. Alina Starková, sirota, ktorá sa stala vojačkou v ravkanskej armáde, nikdy v ničom nevynikala. Keď však na jej regiment v Trhline zaútočia mäsožravé volkry, v Aline sa prebudí skrytá sila, sila, ktorá by mohla byť kľúčom k tomu, ako zachrániť vojnou zničenú Ravku. Alina sa tak ocitá na kráľovskom dvore, kde sa z nej má po výcviku stať jedna z gríš - čarodejníckej elity pod vedením záhadného Temnana. Vo svete plnom intríg však nie je nič také, aké sa zdá. Temnota číha všade, osud kráľovstva spočíva na jej neskrotenej sile a Alina sa musí postaviť tvárou v tvár tajomstvám gríš... a svojho vlastného srdca. 

zdroj: Slovart

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára