Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 27. decembra 2019

(Ne)chutí mi to!

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Andrea Reitmeyerová: Ježko Jožko nechce jesť 
(preklad Denisa Stareková, Fortuna Libri 2019)

Fuj! Nechutí mi to! Ja to jesť nebudem! Tieto nekompromisné vyjadrenia prieberčivých malých stravníkov mnohé matky dobre poznajú. Ako prieberčivého stravníka možno označiť aj ježka Jožka. Jeho mama mu ponúkala rozmanité pokrmy, na ktorých si ježkovia radi pochutia. Hríby, červíky, dážďovky... Jožko síce netušil, ako chutia, ale neoblomne trval na odmietnutí ich konzumovania. Zoznam jeho obľúbených dobrôt začínal jahodami a končil... jahodami. Lenže v lese jahody dozrievajú na jar. Na jeseň sa ježkovia pripravujú na zimný spánok a vtedy už jahody nenájde. Jožko ignoroval mamine rady, a keď sa jeho príbuzní s plnými bruškami uložili na zimný spánok, on od hladu nevedel zaspať. Vykročil preto medzi snehové vločky s cieľom nájsť niečo pod zub. Z nepríjemnej situácie sa dostal vďaka priateľskej veveričke, ktorá sa s ním podelila o svoje zimné zásoby. Tvrdohlavý Jožko prekonal svoju pevne zakorenenú nechuť k lesným pochúťkam a dobre urobil! Uvedomil si, že vôbec nie sú zlé. Konečne si poriadne naplnil bruško a mohol sa uložiť na zimný spánok...
 
Poučný príbeh deťom ukáže, že nie je rozumné odmietať zjesť jedlo bez toho, aby ho aspoň ochutnali. Kniha ponúka čitateľom okrem príbehu aj zaujímavé informácie zo sveta ježkov.  




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára