Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 30. januára 2020

Poznávacia cesta v (ne)obyčajnej spoločnosti

Tento článok vyšiel v decembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Libby Deutsch, Valpuri Kerttula: Každodenné cesty obyčajných vecí 
(preklad Zdenka Hudáková, Slovart 2019)

Oblečenie, knihy, internet, pošta, tečúca voda... Obyčajné veci a služby, ktoré hrajú viac či menej podstatnú úlohu v rámci nášho každodenného fungovania. Poslúžia ako majú, ale myšlienky človeka sa pri nich často nepristavia, ženú sa za zaujímavejšími alebo urgentnejšími témami. Táto nevšímavosť je k nim nespravodlivá, pretože obyčajné, nezaujímavé či jednoduché sú iba do momentu, kým ich nespoznáme bližšie. Presvedčiť sa na vlastné oči umožňuje kniha Každodenné cesty obyčajných vecí (Ako funguje svet. Od telefónov po čokoládu a od pošty až po záchod...)

Autorky postupujú krok za krokom, jednotlivé fázy vzniku či fungovania opisujú stručne a pochopiteľne. Opis cesty zrodu knihy, putovania online objednávky alebo cesty filmu od scenára po premietanie ponúka príjemný čitateľský zážitok, kniha však obsahuje aj opis cesty vecí alebo fungovania služieb, ktoré dokážu prekvapiť náročnosťou alebo dômyselnosťou realizácie. Čo všetko absolvovali banány, čokoláda, kravské mlieko alebo džínsy, ktoré sa ocitli v našich nákupných vozíkoch? 

Kniha umožňuje vytvoriť si základnú predstavu o fungovaní vecí a služieb, ktoré sú súčasťou našich životov, a ruka v ruke s rozšírením vedomostí prichádza uvedomenie si, že týchto pomocníkov nemožno naďalej vnímať ako samozrejmosť.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára