Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 30. januára 2020

Príbehy lahodiace očiam i ušiam

Tento článok vyšiel v decembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2019. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Monika Kompaníková, Bianka Török: Toddler Punk – Ťulinove hudobné príbehy 
(Monokel 2019)

Monika Kompaníková už vo svojich príbehoch preniesla čitateľov na rôzne miesta. Ocitli sa na dne najhlbšej priekopy v Tichom oceáne, na konci sveta i v budovách Slovenskej národnej galérie (o týchto knihách som písala tu & tu & tu). Tentoraz ich vezme na návštevu do obyčajnej rodiny. Jej členovia nedisponujú žiadnymi superschopnosťami, temnou minulosťou, dramatickou prítomnosťou či neistou budúcnosťou. Nie sú dokonalí a ich správanie ukážkovo bezchybné. Ťulino však dokázal ukážkovo rozčúliť mamu vytváraním neporiadku mimoriadne veľkého rozsahu. Ťulina zase rozčúlili rodičia, ktorí ho nemilosrdne vytrhli z pohodlného sveta, v ktorom všetko robili za neho. Ťulinovi sa táto šokujúca nespravodlivosť ani trošičku nepáčila a neváhal to dať všetkým a všade hlučne najavo. 

Okrem bežného fungovania v tejto rodine deti zažijú napínavú súrodeneckú bitku storočia, zistia, či tajomná spiaca postava je naozajstná kráľovná a spoločne s Ťulinom zaženú nudu v dedkovej pivnici... 

Príbehy zo života tejto rodiny si obľúbia deti aj dospelí. Deti ocenia detské postavy, s ktorými zažijú veľa zábavy, a rodičia si neraz pomyslia, že opísaná situácia sa vyskytla aj v ich rodine. Vyvádzajúce deti, výchovné metódy ignorujúci príbuzní, „dobrými“ radami a znepokojivými konštatovaniami oplývajúci cudzí ľudia... 

Okrem úsmevných príbehov kniha ponúka aj texty pesničiek uvedené pred každým príbehom. Pesničky, ktoré sprevádzajú príbehy, si čitatelia môžu vypočuť po ich stiahnutí alebo zo samostatne predávaného CD Toddler Punk. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára