Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 2. februára 2020

Nestarnúca klasika v novom šate

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.


Ľudmila Podjavorinská, Mária Nerádová: Žabiatko (Buvik 2019)


„Keď pršalo, mrholilo, žabiatko sa narodilo...“ Po prečítaní týchto slov určite mnohí z nás vylovia z pamäte pokračovanie veršovanej rozprávky Žabiatko, ktorá je považovaná za detskú knižnú klasiku. 

Malého kvákajúceho obojživelníka a jeho príbeh s prekvapivým koncom môžeme nájsť v knihe Žabiatko, ktorú vydalo koncom roka 2019 vydavateľstvo Buvik. Kniha síce nesie názov Žabiatko, ale na jej stránkach nájdeme aj iné básne pre deti od Ľudmily Podjavorinskej, napríklad Novina, Na prechádzke, Divadlo, Medový hrnček, Na tanci, Do školy atď. 

Básničky obývajú rozmanité zvieratá, rozprávkové bytosti aj deti a nuda v ich spoločnosti rozhodne nehrozí. Chrústia rodinka si vyšla na prechádzku, mačka varí demikát, vrabec tancuje so sovou, komár sa žení a chorý medvedík musí ísť k lekárovi. Deti ocenia hravosť, veselosť a pútavosť týchto básní a dospelí čitatelia si môžu vychutnať čítanie veršov, ktoré sú písaným dôkazom krásy, jedinečnosti a bohatosti slovenčiny. Rovnocenným partnerom básňam Ľudmily Podjavorinskej sú roztomilé ilustrácie talentovanej ilustrátorky Márie Nerádovej. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára