Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 2. februára 2020

Záchranou veľryby k šťastnejšej budúcnosti

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Benji Davies: Búrka a veľryba (preklad Magdaléna Poppelková, Albatros 2019)


Noi býva so svojím ockom a šiestimi mačkami v útulnom domčeku na brehu mora. More je ich susedom i zdrojom obživy. Ocko každý deň chodieval loviť ryby a na mori trávil dlhé hodiny. V chlapcovej blízkosti počas dlhého čakania na ockov návrat boli iba mačací členovia rodiny. 

Jedného dňa sa to však zmenilo. Objavnému ránu predchádzala búrlivá noc, počas ktorej sa na pobreží strhla silná búrka. Ráno po jej vyčíňaní našiel Noi na pláži vyplavené veľrybie mláďa. Nevedel čo robiť, ale bol pevne rozhodnutý malej veľrybe pomôcť. Vedel, že nevydrží dlho bez vody a jeho voľba záchrannej akcie detských čitateľov nadchne. Mláďa naložil na drevený vozík, odtiahol ho do domu a uložil do vane. Chlapec vyriešil urgentný problém a následne robil všetko preto, aby sa táto neobvyklá návšteva cítila dobre. Deň sa postupne chýlil ku koncu a obava z ockovej reakcie na nového obyvateľa vane bola čoraz aktuálnejšia... 

Dojímavý príbeh o samote, výnimočnom priateľstve a dôležitosti času, ktorý rodičia strávia so svojimi deťmi, je vhodný pre deti od troch rokov.



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára