Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 7. marca 2020

Posun v čase otočením strany

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Vojtěch Kubašta, Radek Malý: Malý dom, kolieska v ňom 
(preklad Lukáš Ondrejkovič, Albatros 2019)

Knihy obvykle netikajú. Počas prezerania okúzľujúceho leporela Malý dom, kolieska v ňom sa však ľahko môže stať, že čitateľ začuje tichučké tikanie. Na obálke sa vynímajú romanticky pôsobiace hodiny a vnútri leporela sa nachádzajú ďalšie tikajúce malé domčeky s kolieskami v nich.

Je sedem hodín ráno. Rozdrnčaný budík práve oznamuje Filipkovi a Lucke, že nastal čas vstávať, a čitateľ začína sledovať denný režim tejto rodiny. Ranné cvičenie, náhlenie sa do školy, spoločný obed, šantenie na čerstvom vzduchu... Pre Filipka a Lucku sa končí deň zaľahnutím do postieľok o ôsmej hodine večer.

Hodiny v domácnosti, škole, obchode a na ulici sa líšia veľkosťou, farbou i tvarom, ale jedno majú spoločné. Vďaka výrezom a pohyblivým ručičkám určuje presný čas čitateľ. Tento interaktívny prvok nadchne maličké deti, staršie deti (asi od troch rokov) sa vďaka nemu môžu učiť merať čas.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára