Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 7. marca 2020

Šťastný koniec je v čitateľových rukách

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Nastja Holtfreterová: Kto zobudí Šípkovú Ruženku? 
(preklad Zuzana Dodoková, Ikar – Stonožka 2019)

Kto by nepoznal rozprávku o Šípkovej Ruženke, ktorá si nedobrovoľne schrupla na dlhé desiatky rokov. Musel princeznú prebudiť bozk práve od následníka trónu? Nedokázal by to dosiahnuť aj niekto iný a inak? Nastja Holtfreterová nám ponúka vlastnú verziu tohto príbehu (tu nájdete článok o ďalšej knihe tejto autorky s názvom Nie som žaba, pobozkaj ma!).

Princezná spí už sto rokov a so zámerom zobudiť ju ku nej prišlo niekoľko záujemcov naraz. Každý z nich sa vytasil so zaujímavým spôsobom, ako princeznú priviesť do bdelého stavu a čitateľa vždy vyzve na spoluprácu. Jednorožec nachystal divotvorný prášok magického pôvodu a čitateľ má doň fúknuť, drak sa rozhodol použiť zúrivý rev a čitateľ má takisto zvriesknuť a lišiak chce k problému pristúpiť lišiacky. Zatrasenie knihou (a tým aj princeznou) určite problém vyrieši! Nuž, každý adept na odkliatie bol presvedčený o zaručenom úspechu svojej metódy, ale výsledok tomu nikdy nezodpovedal. Posledná šanca na úspech je na strane čitateľa...

Bláznivé, svieže a zábavné poňatie klasického príbehu a nevyhnutnosť čitateľských zásahov do deja nadchne deti od dvoch rokov. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára