Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 27. apríla 2020

Medvedí život v dvojjazyčnom vydaní

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.


Katja Reider, Silke Voigt: Príbehy ľadového medvedíka 
(preklad Viktor Murcín, Pro Solutions 2019)


Dvojjazyčná kniha Príbehy ľadového medvedíka ponúka predškolákom a prvákom dva príbehy zo života medvieďaťa objavujúceho svet.

Čitateľ sa zoznámi s ľadovým medvedíkom žijúcim pohodlný život naplnený hraním sa v snehu a popíjaním mamičkinho mlieka. Medvedík však dospel k záveru, že tento spôsob života už je trošku nudný, a preto vyrazil za dobrodružstvami. Chlpatý objaviteľ s údivom hľadel na svet z vrcholu kopca a potom sa z neho šmykol dole. Zábavné šmýkanie sa prekopŕclo do krkolomného pádu a zábavu vystriedali obavy. Starostlivá mamička bola našťastie nablízku. 

V druhom príbehu prišiel k medveďom na návštevu sob Parôžtek a medvieďa poukázalo na neobvyklú veľkosť jeho brucha. Priateľský sob namiesto urazenej reakcie prišiel s vysvetlením prečo je jeho brucho také veľké. Porozprával mu o potrebe naberania tukových zásob a o zmene farby srsti či peria zvierat a vtákov pred príchodom chladnejšieho počasia. 

Krátke, jednoducho formulované príbehy sú písané väčším písmom a obsahujú piktogramy, ktoré má čitateľ nahradiť zodpovedajúcimi anglickými slovami. Maľované čítanie umožňuje dieťaťu hravým spôsobom precvičovať čítanie, rozširovať si slovnú zásobu o anglické slová a tiež podporuje chápanie logických súvislostí.





  

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára