Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 27. apríla 2020

Zažite spojenie svetov u Fullu

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.


Michal Hvorecký, Simona Čechová: Maliar a chlapec: Prázdniny u Fullu 
(Monokel 2019)


Prázdniny bývajú nedočkavo očakávané, s radosťou privítané a naplno vychutnávané. Chlapec, bezmenný hrdina knihy Maliar a chlapec, zažil priam rozprávkové prázdniny.

Pritom sa to celé začalo tak obyčajne a pokračovalo bolestivo. Chlapcove ambiciózne turistické plány totiž ocko nechtiac stopol už počas prvého prázdninového dňa na Liptove. So zlomenou nohou sa vrcholy zdolávajú ťažko. Prázdniny však mali pre chlapca prichystaný iný program. Počas vetrania psa Gulivera zbadal vilu, ktorá kedysi patrila slávnemu maliarovi. Vošli dovnútra a zrazu sa ocitli v pestrom svete obrazov. Ich vábeniu sa nedalo odolať a dva svety, svety dieťaťa a umelca, sa spojili. Chlapec na vlastné oči sledoval život na liptovskom hrebeni a stretol Jánošíka a jeho družinu. Maliarova vila na neho veľmi zapôsobila, a preto sa do jej útrob opakovane vracal a neskôr priviedol aj ocka. Sledovali myšičku variť kašičku, ocitli sa na festivale vo Východnej, zúčastnili sa na prvomájovom sprievode. Každý obraz im priniesol nové prekvapenie...

Kniha Maliar a chlapec je poctou Ľudovítovi Fullovi. Autor textu Michal Hvorecký a ilustrátorka Simona Čechová sa pri jej tvorbe voľne inšpirovali tvorbou tohto slávneho slovenského maliara. Napriek skutočnosti, že text napísal skúsený spisovateľ, príbeh stojí v tieni ilustrácií Simony Čechovej. Jej ilustrácie čitateľa prekvapia, okúzlia a dokážu vyvolať túžbu obzrieť si umelecké diela, ktorými sa Čechová inšpirovala. Kniha Maliar a chlapec je hmatateľným dôkazom, že na Slovensku žili a stále žijú umelci, na ktorých môžeme byť hrdí.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára