Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 8. mája 2020

Knižná odpoveď na neľahkú otázku

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Samo Marec, Lucia Čermáková: Slovensko – Čo ti v škole nepovedia 
(Ikar 2020)

Túžba vplývať na svoje potomstvo, obohacovať ho novými vedomosťami a pomôcť mu sa zorientovať vo svete sa u rodičov bežne vyskytuje a niekedy sa objaví aj u potenciálnych rodičov. Medzi nich sa zaradil aj Samo Marec, ktorý si na sociálnej sieti položil neľahkú otázku. „Keď budem mať deti a keď sa budú chystať do školy alebo budú v prvých ročníkoch, čo chcem, aby vedeli o Slovensku? Čo chcem, aby vedeli o svete okolo seba? Ako chcem, aby ho vnímali? Čo im chcem povedať? Marec sformuloval odpoveď a vďaka jej knižnej podobe je dostupná aj cudzím deťom, rodičom a pedagógom.

Odpoveď sa zmestila na 75 strán a sympatickú vizuálnu podobu jej dala Lucia Čermáková. Útla kniha čitateľovi ponúka rôznorodé informácie o Slovensku. O minulosti aj súčasnosti krajiny, jej geografii a prírodných krásach, najväčších mestách, politickom systéme, obyvateľoch i významných osobnostiach. 

Marecova odpoveď sa vyznačuje komplexným a štedrým spracovaním témy a zároveň stručnosťou a korektnosťou poskytnutých informácií. Čitateľ tak nie je zahltený informáciami alebo zmätený či rozhorčený autorovým výkladom.

Marec sformuloval odpoveď, ktorá má potenciál osloviť aj učiteľov. Kniha totiž predstavuje doplnkovú vzdelávaciu publikáciu k učivu 1. stupňa ZŠ v predmete vlastiveda. 

Odpoveď má už knižnú podobu, ale bodku za touto témou autor ešte nedáva. Na konci knihy totiž prezradil, že už čoskoro vyjde pracovný zošit, v ktorom si čitateľ bude môcť overiť svoje vedomosti.




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára