Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 8. mája 2020

Ňuňo a život v rodinnej svorke

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Denisa Fulmeková, Hedviga Gutierrez: Ňuňo 
(Slovart 2019)

Túžba po psíkovi sa často vyskytuje medzi najmladšími členmi rodiny. Cítia ju veľmi intenzívne, čo predstavuje náročnú skúšku trpezlivosti rodičov, o ktorých sa táto túžba ani neobtrela. Občas sa však naplno ozve aj u dospeláka a nemusí tomu predchádzať detské prosíkanie. Ingrid Milá je toho dôkazom. Jej túžbu po psíkovi nepotlačil ani manžel siahajúci po rozumných protiargumentoch. Navštívili preto chovateľku westhighlandských bielych teriérov a jej sympatie si získal nezbedný psík s bystrým pohľadom. 

Psík po príchode do rodiny veľmi rýchlo manželom vysvetlil, ako sa veci majú. Presunul sa z pelešteka do manželskej postele, obsadil najlepšie miesto na gauči, prenášal po byte topánky. Ňuňo bol so životom spokojný. Stalo sa však niečo, s čím nerátal. Jeho „jedináčikovské“ časy sa skončili a do rodiny pribudol Samko. Ňuňov život sa zrazu obrátil hore labkami...

Kniha Ňuňo je prvou publikáciou pre deti od Denisy Fulmekovej, ostrieľanej autorky kníh pre dospelých. Premiéra je to veľmi vydarená. Autorka rozpráva o túžbe po psíkovi, starostlivosti o neho a živote s ním z pohľadu dospelého psíčkara. Opisuje radosti aj starosti, ktoré sa v spolužití so psom môžu vyskytnúť, a tiež pútavo ukazuje, že pes, jeho potreby a city si nezaslúžia byť zanedbávané. Kniha ponúkajúca štedrú dávku humoru, šibalstiev a pútavých príhod je vhodná pre deti od piatich rokov.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára