Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 8. mája 2020

Vajce v hlavnej úlohe

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Markéta Nováková [et al.]: Všetko o vajci (preklad Jan Ondrejkovič, Albatros 2019)

Vajce sa vyskytuje v kuchárskych knihách, prijíma starostlivosť rodičov na stránkach kníh o vtákoch a občas vykukne aj z iných kníh. Málokedy v nich však hrá hlavnú úlohu. Príležitosť predviesť sa v hlavnej úlohe mu venovali Markéta Nováková, Eva Bártová, Blanka Sedláková a Matej Ilčík v knihe Všetko o vajci.

Už v úvode autorky prezrádzajú, že nie je vajce ako vajce. Niektoré sú biele, iné bodkované či smaragdovozelené alebo pokryté farebnými čmáranicami. Líšia sa tvarom i veľkosťou, nachádzajú sa na rozmanitých miestach.

Mravec lesný, kapor obyčajný, osmonoh gigantický, vtákopysk divný, kareta obrovská, varan komodský, kivi hnedý... Čitateľ postupne spoznáva tridsať rozmanitých živočíchov a ich vajcia. Niektorým z vajec prislúcha členstvo vo výnimočnej skupine vajíčkových rekordérov. Jej súčasťou je napríklad najminiatúrnejšie vtáčie vajíčko, najväčšie vajce na svete alebo najzáhadnejšie vajce. 

Prekvapiť čitateľa dokážu aj zvierací rodičia. Na stranách knihy nájdeme obetavé samčeky starajúce sa o vajíčka, ukážku rodičovskej súhry aj zvieratá, ktoré by sa mohli uchádzať o titul v kategóriách „Matka roka“ alebo „Najhorší rodič“.

Na počiatku nového života vždy stojí vajíčko. Táto nádherne ilustrovaná a informáciami bohato zásobená kniha čitateľovi umožňuje odhaľovať jeho tajomstvá.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára