Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 19. júla 2020

Prečítané leto 2020: O stromoch

4. týždeň Prečítaného leta (20. 7. - 26. 7.) patrí stromom. Za posledné roky vyšlo viacero nádherných detských kníh o stromoch. Niektoré z nich máme doma a napísala som o nich aj niekoľko článkov. 

V tomto článku som spomínala štyri knihy - Čo sa deje na strome, Kto býva v dutinách stromov, Stromy od Piotra Sochu, Stromy od Xaviera Japiota. Tu som písala o Wohllebenovej knihe Vieš, kde rastú stromodeti? a tu som spomínala knihy - Kdo rastie v sade, Kto rastie v parku a Počuješ rozprávať stromy?  

V tomto blogovom článku napísanom v rámci Prečítaného leta vám predstavím iba jednu knihu. Knihu, ktorá je natoľko výnimočná, že si zaslúži samostatný článok. Strom naděje od Katherine Applegateovej a ilustrátora Charlesa Santosa. Kniha vyšla aj v slovenčine (Strom prianí), ja som kúpila české vydanie, pretože som vtedy ešte nevedela, že tento príbeh vyjde aj v slovenčine. 


Majestátny rozprávač príbehu


O stromoch, ich živote a zvieratách, ktoré ich navštevujú a obývajú, obvykle rozprávajú ľudia, napríklad famózny Peter Wohlleben. Nikto však nevie o stromoch toľko informácií a príbehov, ako samotné stromy. Jeden z nich sa nám prihovára na stránkach knihy Strom naděje, rozpráva nám príbeh zo svojho života. Je ním Rudy, 216-letokruhový, majestátny dub červený.

Zábavné zvieracie mená


Prekvapilo vás meno rozprávača a zároveň hlavného hrdinu? Ešte viac vás možno prekvapí, že každý dub červený sa volá Rudy. Všetky živé bytosti v prírode majú svoje mená, vyberané podľa svojskej logiky, preferencií, obľúbenosti alebo pocitov:
  • vrany sa pri výbere mien inšpirujú v rôznych oblastiach; ich mená môžu byť prevzaté od ľudí (Dalibor Vrána), odzrkadľovať ich obľúbené veci (Špunt, Zdechlina) alebo letecké manévre (Vývrtka, Výkrut), farby (Lilková), obľúbený vydávaný zvuk (Zvonkohra, Kamión, Mrzutý taxikár)...
  • žaby sa volajú po hmyze, ktorý najradšej jedia (Moucha)
  • skunkovia si ako meno volia príjemnú vôňu (Čerstvá houska, Růžový kvítek)
  • mývalie matky majú zlú pamäť a preto volia pre mláďatá ľahko zapamätateľné mená (Vy má tri deti - Ty, Ty a Ty)
  • vačice si dávajú mená podľa toho, čoho sa boja (Chlupatá pavoučice, Baterka)
  • mená veveričiek musia začínať na V (Viktorka)

Rudy - strom nádeje

Duby červené patria medzi najbežnejšie stromy v Severnej Amerike a len v štvrti hlavného hrdinu ich nájdeme veľmi veľa. Rozprávač Rudy je však výnimočný. Prislúcha mu totiž označenie strom nádeje. Dôvod pochádza z dávnych čias a jeho prezradenie je súčasťou Rudiho rozprávania, ktoré nás zavedie do minulosti, umožní nám sledovať zaujímavú súčasnosť a očakávať smutnú budúcnosť...

Každý rok na prvého mája na Rudyho veľa ľudí vešia papieriky, látky, ústrižky (...) s prianím. Prianie zavesia na strom, tichučko ho zašepkajú a dúfajú, že sa im splní. Priania odzrkadľujú rozmanitosť ľudských túžob, nádejí, prianí (prajem si: lietajúci skateboard, jednotku z písomky zo zemepisu, aby učiteľka nebola ráno taká mrzutá, aby som nebol sám...). Prvé prianie na Rudyho zavesila kedysi veľmi dávno mladá írska prisťahovalkyňa Maeve. 16-ročná Maeve prišla do nového sveta sama, ale veľmi rýchlo si tu získala svoje miesto. Pomáhala chorým ľuďom i zvieratám. Maeve bývala v domček neďaleko Rudyho a ona na neho priviazala prianie - prajem si mať niekoho, koho budem z celého srdca milovať...


Splnené prianie


Toto prianie sa jej jedného dňa splnilo. Maeve našla v Rudiho dutine malinké bábätko. Maeve nájdené dievčatko s láskou vychovala a jej rodina sa s pribúdajúcimi rokmi stále rozrastala. V súčasnosti tu žije dcéra vnuka Maevinej adoptívnej dcéry - Francesca Maeve. Tá však ani zďaleka nemá ku stromu rovnako pozitívny vzťah ako jej starostlivá dávna príbuzná. Francescu prítomnosť stromu na jej pozemku obťažovala. Obťažovali ju jeho korene, žaľude i samotné priania, ktoré ľudia na strom vešali. Dlhodobo sa pohrávala s myšlienkou dať strom sťať. Jedného dňa dospela k záveru, že nastal čas prejsť k veci. Strom nádeje jej už prestane prekážať... 


Bývanie u Rudyho


Rudy si síce nezískal priazeň Maevinej príbuznej, ale to mu na celkovej popularite neubralo. Má veľa priateľov a mnohí z nich v / na ňom žijú. Jeho najlepšou priateľkou je vrana Bongo. Bongo je silná vrania mladá dáma, ktorá sa vyznačuje veľkou dávkou odvahy, bystrosti, šikovnosti i prostorekosti. Bongo má Rudyho veľmi rada, ale nemá problém mu protirečiť a nemá pochopenie pre Rudyho zmysel pre humor. V súčasnosti Rudy poskytuje domov tiež sovám, vačiciam a mývalom a jeho každodenným návštevníkom sú aj skunkovia bývajúci pod verandou neďalekého domu. 


Zachráňme Rudyho!


V Rudyho blízkosti žijú zvieratá, ale aj ľudia. V dvoch domoch, na ktoré vrhá tieň, žijú dve rodiny a v každej žije dieťa. V modrom domčeku býva plachá Samar, ktorá sa sem prisťahovala iba nedávno a v zelenom domčeku žije Stephen. Rudy i jeho zvierací kamaráti si Samar rýchlo obľúbili a keď na strome nádeje pribudlo Samarino prianie - prajem si priateľa -, dobrácky Rudy sa rozhodol urobiť všetko preto, aby jej toto prianie splnil. Pokúsi sa dosiahnuť priateľstvo medzi Samar a Stephenom. Lenže cesta k splneniu tohto priania vôbec nie je jednoduchá. K ich zblíženiu prispeje hrozba Rudynovho konca. Deti tomu chcú zabrániť. Lenže presvedčiť o Rudyho výnimočnosti negativistickú Francescu si vyžiada veľa úsilia nielen zo strany detí...


Opakovaný návrat ku Stromu nádeje


Strom naděje patrí medzi knihy, ktoré očaria deti aj dospelých a tiež sa nachádza v neveľkej kategórii kníh, ktoré vďaka svojmu jedinečnému príbehu k sebe prilákajú čitateľov opakovane. Katherine Applegateová vytvorila nádherný, dojímavý, zábavný, jedinečný príbeh so sympatickým stromom v hlavnej úlohe o prianiach, priateľstve, spolunažívaní, potrebe vzájomného rešpektu a o prekonávaní strachu. Pri čítaní tejto knihy som sa často smiala a žasla nad autorkinou fantáziou (pasáže o menách, prepracované postavy - Rudy a Bongo, zábavné pasáže zo spolužitia zvierat, napríklad škriepky o susedkiných mláďatách a ich obrana zo strany dotknutej maminy...), občas som bola znepokojená a túžila som si čím skôr overiť, že príbeh skončí šťastne. 

Vydavateľstvo odporúča túto knihu pre deti od 8 rokov.

Aké knihy o stromoch sú súčasťou vašej domácej knižnice? :)

PS v slovenčine vyšla aj ďalšia kniha od Katherine Applegateovej - Kocúr Krištof; je rovnako skvelá, dojímavá a pútavá ako Strom naděje a ja vám ju vrelo odporúčam prečítať. Keď vyjde môj článok o nej, pridám sem odkaz. :) 

Prečítané leto na FB: Prečítané leto - rodičovská skupinka



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára