Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 1. októbra 2020

Októbrové knižné novinky (2020)

Názov: Agáta: Čarodejnicu nenecháš nažive
Autorka: Denisa Fulmeková
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Píše sa rok 1602 a v mestečku pri vtedajšom Prešporku, dnes známom ako Podunajské Biskupice, vtedy Pyspeky, žije mladá žena, ktorá mnohých dráždi svojím netradičným manželstvom. Navyše je to dcéra matky, ktorá opustila svojho muža a deti kvôli milencovi, čo uvrhlo na celú rodinu obrovskú hanbu. A je tu ešte čosi: i keď sa ľudia venujú bylinkárstvu a ľudovej mágii celkom bežne, je to práve Agáta, ktorej meno sa dostane do uší človeka, ktorý sa chce pred vrchnosťou blysnúť úspešným lovom na čarodejnice. Denisa Fulmeková siahla tentokrát po príbehu prvej upálenej čarodejnice v Prešporku. Odohral sa síce ešte v ranom novoveku, ale jeho silu a aktuálnosť neoslabili ani storočia, ktoré ho delia od súčasnosti. 
 
Názov: Před povodní
Autorka: Anna Bolavá
Vydavateľ: Odeon
 
Oficiálna anotácia: Vilu na břehu řečovické řeky navštěvuje neznámý host. Přichází starou studnou a nepatří do suchozemského světa. Také Hanu Strnadovou přitahuje spíše svět pod hladinou než mezilidské vztahy ve městě. Nešťastně zamilovaný Jarda Vávra pozve na návštěvu Haninu bývalou psycholožku Radku Borskou, aby mu poradila s řešením komplikovaného vztahu. Doktorčino počáteční nadšení je vystřídáno rozčarováním a nutnou sebeobranou. Na pilu rodiny Vávrových chodí anonymní dopisy a dny začínají chutnat jako zkažená ryba. Řeka si žije vlastním životem, po dlouhém suchu se hladina nečekaně zvedá a vrací obyvatelům to, co do ní během zimy nerozvážně naházeli. 
 
Názov: Zymovrat
Autor: Andrew Caldecott
Vydavateľ: Host
Poznámka: séria Opskurno, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Druhý díl opskurenské trilogie.

Vítejte zpět v Opskurnu, kde se brzy uskuteční tajný plán, který se připravoval několik staletí — a tentokrát mohou temné síly skutečně zvítězit… Nezávislost města Opskurna na britské koruně trvá již čtyři sta let a jejím účelem je střežit hrozivé tajemství. Sir Veronal Lapillus je mrtev, jeho pokus využít toto tajemství k vlastnímu prospěchu skončil fiaskem a Opskurno se po namáhavém létě může konečně vrátit ke svému „normálnímu“ životu… Kdosi však hraje velmi dlouhou hru. Objevuje se stále více znepokojivých znamení: na pohřbu zazní záhadné varování, starobylý portrét promluví, městský herold zmizí a vratké spojenectví mezi městem a venkovem ohrožují demokratické volby. Spletitý tajný plán Geryona Zymora, který se rodil po několik staletí, byl uveden do pohybu. Vše ukazuje na jediný cíl — vzkřísit temnou alžbětinskou minulost Opskurna — a na jediné datum, jímž je zimní slunovrat.
 
Názov: Saturnin a Stínadla: aneb setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
Autorka: Alžběta Prknářová
Vydavateľ: Práh
 
Oficiálna anotácia: Tato kniha by mohla nést i jiný podtitul: Kronika zvrhlého sexu za první republiky. Jenže to by ji nevystihovalo zcela. Saturninův pán i Červenáček sice zažijí nebeské věci a malířka Toyen předvede učené společnosti něco nevídaného, jenže tady se vede heroický zápas o bytí či nebytí mladého státu, byť frontová linie občas prochází bordelem.

Adina Mandlová, Lída Baarová i Miloš Havel, který chce porazit Hollywood i Babelsberg, jsou do jisté míry pěšáci. V bitvě mezi Masarykovými muži a německými agenty v čele s mocným Rezidentem a jeho věrným Konrádem, by agenti nabyli díky odkazu Maxmiliána Drápa převahy, kdyby se do hry nevmísily smělé Rychlé šípy vedeny rozhodným Mirkem Dušínem a klubovním detektivem Jarkou. Podaří se jim přemoct Štětináče, pána krys? Klíč leží ve Stínadlech, která ovládli zdivočelí Vontové. A kdo se vlastně skrývá v kamizole úslužného Saturnina?
 
Názov: Tenká hranica
Autor: Richard Rychtarech
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Tenká hranica je román, v ktorom sa retrospektívne odvíjajú životné osudy dvoch väzňov.

Navonok nemôžu byť rozdielnejší. Jeden je pankáč a militantný anarchista, druhý katolícky kňaz. V bežnom živote by sa títo dvaja zrejme nikdy nestretli, no vo väzenskom mikrokozme sa z nich stávajú „situační priatelia" spojení jednou celou. Odlišnosť ich svetonázorov je východiskom pre hutné debaty a zaujímavé argumentačné strety. Hoci je román skôr charakterovou sondou, nechýba mu ani pútavá príbehová línia s prekvapivým zvratom. Hranica bezúhonnosti je až nepostrehnuteľne tenká. 
 
 
Názov: Americká zem
Autorka: Jeanine Cummins
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Lydia urobila v živote jedinú, no o to fatálnejšiu chybu. Vydala sa za investigatívneho novinára, ktorý mal odvahu zverejniť informácie o mafiánskych praktikách. A to sa v Mexiku, kde životy ľudí ovládajú gangy, mafie a drogové kartely, jednoducho neodpúšťa. Mafia vyzabíja celú rodinu, zachráni sa len Lýdia so svojím osemročným synom. V zúfalstve naskočia na vlak a utekajú z nebezpečnej krajiny. Proti svojej vôli sa stávajú migrantmi a na vlastnej koži pociťujú tvrdú realitu nelegálneho prevádzačstva. Je to jednoducho strhujúci príbeh!
 
Názov: Stromy, listy, kvety a semená: Obrazová encyklopédia rastlinnej ríše
Autorka: Sarah Jose
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Vyberte sa s touto encyklopédiou na vzrušujúcu výpravu do divov rastlinnej ríše. Obsahuje vyše tisíc farebných obrázkov a je plná fascinujúcich faktov. Objavujte nádherný svet rastlín od najmenších semienok po najvyššie stromy. Obdivujte najčudnejšie, najsmradľavejšie a najsmrtiacejšie kvety. Ktoré rastliny požierajú hmyz? Ako si kaktusy skladujú vodu? Ktorý kvet vyzerá ako včela? Kde rastie najvyšší strom na svete? 
 
Názov: 24 hodín v starovekých Aténach: Jeden deň v živote ľudí, ktorí tam žili
Autor: Philip Matyszak
Vydavateľ: Eastone Books
 
Oficiálna anotácia: Strávte 24 hodín so starovekými Aténčanmi. Vnímajte ich pohľadom mesto, keď balansuje na pokraji osudnej vojny, ktorá ukončí zlatý vek Atén. Zatiaľ však pretrváva krehký mier. Celý antický svet sa krčí strachom pred politickou a vojenskou mocou tohto mestského štátu, posúvajúceho hranice spoločenských, literárnych a filozofických inovácií v ére s vysokým počtom géniov. Počas dvadsiatich štyroch hodín sa zoznámime s dvadsiatimi štyrmi Aténčanmi z celej spoločenskej škály – napríklad s otrokyňou, vládnym úradníkom, maliarom váz, námorným veliteľom, ženou v domácnosti a hoplitom. Strávime hodinu v ich spoločnosti a pri pohľade na ich život zistíme, ako vyzerali skutočné staroveké Atény. Každá kapitola opisuje hodinu života v tomto meste a zameriava sa na jednu z týchto osôb. 
 
 
Knihy pre deti a mládež
  
 
Názov: Divoká symfónia
Autor: Dan Brown
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Dan Brown, najpredávanejší autor podľa New York Times, autor Da Vinciho kódu, tentoraz pripravil divoké dobrodružstvo pre deti. A nejde len o obyčajnú knihu. Sprevádza ju hudba – Divoká symfónia!

Vydaj sa krížom-krážom ponad lesy a moria s majstrom myšiakom a jeho kamarátmi hudobníkmi. Zoznám sa so zvieratkami, ktoré majú svoje tajomstvá a chcú sa o ne s tebou podeliť.
 
Zábavné básničky Dana Browna, očarujúce ilustrácie Susan Batoriovej a Divoká symfónia, ktorú zložil samotný Brown a nahral Záhrebský festivalový orchester, prinášajú nezabudnuteľný zážitok celej rodine. Ak chceš počúvať hudbu, kým si budeš čítať, naskenuj si QR kód z knihy alebo navštív stránku wildsymphony.com a zadarmo si stiahni mobilnú aplikáciu. Popri čítaní a počúvaní hľadaj skryté stopy a zašifrované odkazy. Kniha je totiž plná kódov – koniec koncov je to dielo Dana Browna!... 
 
Názov: Najkrajší dar na svete
Autor: Mark Sperring
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Nádherná vianočná rozprávka o sile a čare skutočného priateľstva. 
 
Ráno po Štedrom dni leží pod stromčekom nádherne zabalený darček. Nepatrí však Eme ani Mackovi. A tak sa spolu vyberú hľadať majiteľa záhadného balíčka. Na začiatku cesty vôbec netušia, že je to ten najkrajší dar na svete.
 
Názov: Čo ak...: Príbeh o nekonečných možnostiach v každom z nás
Autor: Kobi Yamada
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Kniha s hlbokým posolstvom, plná fantázie, cenných rád a odvahy – pre všetky generácie.

Tento príbeh ti chce ukázať, že v tebe drieme nesmierne nadanie, len ho musíš v sebe objaviť. Spoznaj sám seba, snívaj a daj sa prekvapiť – životom aj sebou. Možno... áno, možno prekonáš aj svoje najodvážnejšie sny...

Jednotlivé strany sú prekrásne ilustrované a dopĺňa ich zväčša len krátky text, ktorý nabáda k zamysleniu a stíšeniu. Výpoveď knihy ťa povzbudí, je priateľská a citlivo dodáva životnú silu. V podstate obsahuje myšlienky a priania, s akými by mali všetci rodičia na svete vypraviť svoje deti na cestu životom. Jedinečná súhra textu a ilustrácie vyslovuje hlboké pravdy o nás a priamo zasiahne srdce. Dá nám odvahu, aby sme hľadeli dopredu a pokračovali v nastúpenej ceste, aj keď je to niekedy veľmi ťažké.

Autor Kobi Yamada neuveriteľným spôsobom niekoľkými slovami povie nesmierne veľa. Kniha má napriek svojej jednoduchosti neuveriteľnú hĺbku. Môžeme v nej denne listovať a meditovať o zázrakoch života.
 
Názov: Sherlock Junior a strelec bez hlavy: Čítaj a uč sa angličtinu!
Autor: -
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Sherlock Junior, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: V druhej časti novej kriminálnej série pre deti môžete záhadné detektívne prípady riešiť spolu s hlavnými hrdinami, a zároveň sa len tak mimochodom naučiť anglické slová a frázy, ktoré sa dajú ľahko pochopiť zo slovenského textu.

Sherlock Junior nie je len najmladší, ale aj najbystrejší detektív v Londýne. Nie div, je predsa priamym potomkom slávneho detektíva... Zo slávneho Britského múzea v Londýne najprv niekto ukradne hlavu vzácnej šachovej figúrky. Neskôr zmizne aj celá figúrka, strelec je jednoducho preč. Nikto netuší, čo sa stalo ani kde ho hľadať.

Sherlock Junior a Watson neváhajú a okamžite sa pustia po stope záhadného zlodeja. Podarí sa im vyriešiť Prípad strelca bez hlavy?Napínavý kriminálny príbeh, spletité hádanky a prvé slová a vety po anglicky, to všetko čaká len na vás. 
 
Názov: Maroško a Medko
Autor: M. A. Jerský
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Príbeh nebojácneho malého Maroška, ktorý s pomocou lesných zvieratiek prekabáti starého medveďa aj prefíkanú líšku, je určený našim malým milovníkom prírody. Dokonalá súhra zvukomalebného verša s oku lahodiacou ilustráciou vytvára na pozadí tatranskej prírody umelecké dielo, ktoré detského čitateľa nabáda k úcte k tradíciám a prírode. 
 
Tatran

 
 
Názov: Yakari a medveď grizly
Autori: Derib & Job
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Yakari, 5. diel
 
Oficiálna anotácia: V lese sa deje niečo zvláštne. Niekoľko zvierat zmizlo! Ukázalo sa, že ich zajal hrozný grizly a zaobchádza s nimi ako s otrokmi. Ostatné zvieratá sa ho boja a radšej opúšťajú les. Odvážny Yakari sa rozhodne tomu odpornému tyranovi postaviť a jeho verný priateľ Malý Blesk mu, samozrejme, pomôže. No ako obstoja proti obrovskému zlému medveďovi? Čítaj a dozvieš sa to!  


Názov: Zooptika: Ako vidia zvieratá
Autor: Guillaume Duprat
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Vidia psy farby? Môžu mačky loviť v noci? Ako si hmyz všimne kvety? Vidia býky červenú farbu? Ktoré živočíchy vidia lepšie ako my? Vedci urobili tisíce pokusov, aby pochopili, ako funguje zrak živočíchov. Robili fotografie cez oči múch, maľovali farebné vzory na včelie úle, šimpanzom ukazovali tisíce obrázkov, mravcom bránili vidieť slnko a netopiere nechali lietať v prázdnom priestore s previazanými očami. Podarilo sa im lepšie pochopiť, ako zvieratá vnímajú okolité prostredie, no zrak živočíchov je pre nás stále záhadou. Knižka ponúka pohľad na tú istú krajinu očami 20 rozličných zvierat.


Názov: Palmy na severním pólu: Velký příběh o klimatických změnách
Autor: Marc Ter Horst
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Všichni mluví o klimatických změnách. Málokdo však tomuto tématu rozumí. Ty mu ale rozumět budeš, až si přečteš tuhle knížku.

Knížku o prdících krávách a vrčících autech. O věčně se hádajících vědcích a statečných vynálezcích. O roztomilých pišťuchách a ničivých hurikánech. O palmách a mamutech, ledovcích a sopkách, hrázích a větrných mlýnech… knížku o nás a naší budoucnosti.

Kniha Palmy na severním pólu vypráví příběh historie klimatických změn od počátku věků až po současnost. Srozumitelně vysvětluje, proč a jak ke změnám dochází, i to, jak rozporuplně k tomuto problému dnešní společnost přistupuje. Je doslova nabitá informacemi, zároveň však čtivá a navzdory závažnosti tématu — zábavná. K tomu velkou měrou přispívají vtipné, hravé ilustrace a infografiky Wendy Pandersové. 
 
Názov: Maxi Einsteinová: Svet patrí rebelom!
Autori: James Patterson & Chris Grabenstein
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Max Einsteinová, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Nová séria kníh pre deti od svetoznámeho amerického spisovateľa Jamesa Pattersona o geniálnej sirote Maxi Einsteinová pokračuje.

V druhej časti s názvom Svet patrí rebelom! sa dvanásťročná Maxi stane rebelkou na pohľadanie. Musí nájsť odpoveď na množstvo otázok. Je príbuzná velikána s rovnakým priezviskom? Kto ju a jej geniálnych kamarátov z Inštitútu pre zmenu zase sleduje? Je to doktor Zimm, slávny profesor, ktorý sa vzdal prestížnej profesúry na vynikajúcej univerzite a postavil sa do čela výskumného tímu skorumpovanej spoločnosti Korp? Alebo im je v pätách celý Korp?

Táto tieňová skupina biznismenov a oligarchov z celého sveta, ktorí mu viac-menej vládnu a vykorisťujú chudobných a slabších, má vždy niečo za lubom. V novej knižke zohrá veľmi dôležitú úlohu voda. Maxi sa dostane do Indie i do Írska. Len čítajte, kopa zábavy a napínavých dobrodružstiev čaká len vás.   
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára