Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 18. októbra 2020

Pomoc od imaginárneho priateľa

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Katherine Applegateová: Kocúr Krištof 
(preklad Zuzana Trstenská, Albatros 2020)

Život dospelých nie je taký slobodný a dokonalý, ako sa deťom môže zdať. Rodičia majú svoje nedostatky, občas nezvládajú situáciu a niektorí majú problém uživiť rodinu. Jackson, hlavná postava knihy Kocúr Krištof, má možnosť sledovať nedokonalý dospelácky život svojich rodičov.

Jackson hrdo opakuje, že obľubuje fakty (najmä o prírode), chce sa stať vedcom a je realista. Bol by rád, keby aj jeho optimistickí rodičia boli realisti a rozprávali sa s ním otvorene.

Jacksonovo detstvo sa odlišuje od detstva jeho rovesníkov. Vyskytujú sa v ňom obdobia hladu, obavy z budúcnosti, hroziace sťahovanie. Rodičia majú napriek niekoľkým zamestnaniam problém financovať domácnosť, uživiť seba a dve deti. Chorý otec (s diagnózou skleróza multiplex) a mama sa snažia týmto problémom nezaťažovať deti. Lenže Jackson je bystrý pozorovateľ. Už raz zažil sťahovanie a dočasný život v minivane. Po troch rokoch hrozí, že sa situácia zopakuje.

Pred tromi rokmi sa v chlapcovom živote okrem straty starého domova ocitol aj kocúr Krištof. Teraz sa objavil opäť a obrovský kocúr predstavoval pre Jacksona problém. Nechcel sa zmieriť s faktom, že má imaginárneho priateľa. Priečilo sa to jeho pohľadu na svet. Lenže Krištof prišiel a nechystal sa odísť. Vysvetlil Jacksonovi, že to on ho privolal. On určuje pravidlá. Prišiel, lebo ho potrebuje, a odíde, keď jeho pomoc už nebude potrebná...

Chlapcovo rozprávanie je napriek jeho vedecky orientovanému mysleniu plné obáv, hnevu, smútku, rozčarovania. Spôsob, ako sa vyrovnať s ťažkou životnou situáciou, bol pre neho samotného ťažko pochopiteľný, ale zároveň úplne pochopiteľný a ľudský. Jackson potreboval priateľa. Niekoho, kto pri ňom bude stáť v ťažkých chvíľach. Stvoril Krištofa, hovoriaceho kocúra. Pretože aj imaginárny priateľ je lepší ako žiadny. Dojímavý príbeh o neľahkom živote desaťročného chlapca si získa deti (asi) od ôsmich rokov i dospelých čitateľov.

 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára