Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 18. októbra 2020

O neľahkom indiánskom živote

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.

Derib, Job: Yakari a Biely bizón 
(preklad Jarmila Pospěchová, Slovart 2020)

 

Meno Yakari nie je pre mnohých malých čitateľov neznáme. S jeho hrdým nositeľom sa už mohli zoznámiť v komikse Yakari a Veľký orol. Deti sa ocitli uprostred indiánskeho kmeňa a prežili s malým Indiánom napínavé, horúčavou sprevádzané chvíle.

Komiks Yakari a Biely bizón deti prenesie do sveta Indiánov, tentoraz však horúčavu vystrieda chlad. Jar ešte neprišla a pridlhá zima má negatívny vplyv na život kmeňa. Zásoby sušeného bizónieho mäsa sú čoraz menšie a muži kmeňa dospeli k rozhodnutiu. Kmeň sa vydal na presun po prérii a muži neskôr vyrazili na lov bizónov. Absencia stôp a príchod silnej búrky však spôsobili, že lovci neboli úspešní. Počas búrky mal Yakari nezvyčajný sen o obrovských skalách pripomínajúcich rohy a o stáde bizónov, ktoré ho nasledovalo. Na druhý deň Yakari uvidel „rohaté skaly“ na vlastné oči a dospel k rozhodnutiu. Musí vykročiť do púšte a nájsť bizóny...

Druhý príbeh z Yakariho života prináša sympatických hrdinov známych z prvého dielu série Yakari a tiež možnosť zažiť neobvyklé dobrodružstvo. Yakari sa opätovne dostáva do situácií, v ktorých sa naplno prejaví jeho odvaha, cieľavedomosť a dobré srdce. Komiks je vhodný pre deti od štyroch rokov.

 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára