Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 29. novembra 2020

Decembrové knižné novinky (2020)

Názov: Čierny lev
Autor: Michal Hvorecký
Vydavateľ: Marenčin PT
 
Oficiálna anotácia: Zbierka fantastických poviedok. V strhujúcich krátkych aj dlhších príbehoch sa vyberiete do strednej Európy po klimatickej kríze, medzi geneticky upravené zvieratá aj do Dunaja, v ktorom znova žijú vyzy. Kniha literárne reaguje na nové spoločenské výzvy ako globálna migrácia, pravicový populizmus či náboženský fanatizmus. V textoch nechýba ani irónia a humor. Spisovateľ sa po dvoch desaťročiach vracia k svojim poviedkárskym koreňom. 
 
Zdroj: Marenčin PT
 
 
 
Názov: V tieni
Autor: Dominik Dán
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Krauzova schopnosť, možno až talent, zapliesť sa do prípadov podfarbených politicko-mocenskými machináciami bola všeobecne známa, preňho charakteristická. Našťastie, nie všetky vraždy vyšetrované na oddelení vrážd boli z tohto súdka. Oveľa častejšie mali ich prípady obyčajný, normálny kriminálny podtón, a tak tomu bolo aj v tomto prípade. Začiatkom zbesilých deväťdesiatych rokov vstupuje na scénu najznámejší sériový vrah Ondrej, zanechávajúci krvavé stopy v troch krajinách. Krauzovi nikto neverí, že bude pokračovať, že stoja na začiatku série brutálnych znásilnení a vrážd. Márne bojuje s vrchnosťou, aby sa sústredili iba na ponožkového vraha - neveria mu, obávajú sa paniky. Proti Krauzovej logike stojí vrahova šikovná taktika - medzi útokmi robí nepochopiteľne dlhé pauzy, ktorých význam, možno odkaz, nevedia detektívi vylúštiť. Práve počas jednej z nich sa stala bizarná vražda, ktorá preverila ich trpezlivosť, postreh, dedukciu. Krauz netuší, či sa nepredvídateľne rýchlo zaktivizoval ponožkový vrah alebo z jeho tieňa vystúpil nový. Ešte stále bojujú s Ondrejom alebo sa im niekto pletie pod nohy?
 
Zdroj: Slovart
 
 
 
Názov: Dutina
Autor: Zdeněk Helcl
Vydavateľ: Tomáš Nosek
 
Oficiálna anotácia: Napínavý, téměř detektivní děj se odvíjí okolo hrdiny románu Hynka Hory a jeho životních událostí včetně lásky ve složitém manželství. Děj provází humor, který však situacím nic neubírá z jejich dramatičnosti.

Tajná schránka v dutině busty, drama nad rakví, manželská nevěra končící tragédií, láska obrnou postižené kolegyně nebo silvestrovská módní přehlídka mezi granáty jsou situace nejen zábavné, ale přitažlivou formou vykreslují absurditu doby. Osudy jednatřicetiletého Hynka jsou zasazeny do počátku sedmdesátých let minulého století, kdy se po zmařeném „Pražském jaru“ utahoval šroub nad společenskými poměry. Hynek Hora pracuje v ostře sledovaném zbrojním průmyslu a má na starosti export továrny na dělovou munici. Je to doslova výbušná pozice, závislá navíc na tom, kdo, kde a s kým právě válčí. Existenční hrozba ze strany Výboru lidové kontroly donutí Hynka opustit práci ve zbrojním exportu a přijmout místo kontrolora. Kličkovaná v bizarním režimu ho vhání do dramat nejen uvnitř úřadu, ale především v kontrolovaném terénu. Mimo jiné čelí mafiánským praktikám řezníků, ale i krádežím masa organizovaným gangy v masokombinátech – v klatovském pak s nasazením života.
 
Situace jsou vesměs autentické, přičemž autorovo vybarvení postav a událostí i zajímavý slovník přidává románu na čtivosti – čtenáře svojí napínavostí i humorem nezklame.  



Názov: Utrpenie mladého Werthera
Autor: Johann Wolfgang Goethe
Vydavateľ: SnowMouse Publishing
 
Oficiálna anotácia: Werther, mladý vzdelaný človek s dušou básnika, prichádza na vidiek a tam stretáva Lottu. Napriek tomu, že je Lotta zasnúbená, nachádza v nej spriaznenú dušu. Werther sa čoraz viac prepadá do lásky, ktorá nie je uskutočniteľná, do prudkej a neprekonateľnej vášne. Listy, ktoré píše, sú sugestívnou výpoveďou o jeho citovom živote a majú potenciál hlboko rezonovať aj vo vedomí dnešného človeka, viac ako dve storočia od prvého vydania. Celým románom čitateľa unáša Wertherova prudká láska nielen k Lotte, ale aj láska k prírode, k literatúre a predovšetkým láska k životu. Wertherov entuziazmus, prenikavá inteligencia a bohatý vnútorný život z neho robí nezabudnuteľnú postavu svetovej literatúry. Utrpenie mladého Werthera sa vo svojich časoch stalo kultovou knihou, ktorá vo svete vyvolala dovtedy nevídaný ohlas a dnes je považovaná za vrcholné dielo nemeckého romantizmu.
 
Zdroj: Bux.sk


Názov: Lilie v údolí
Autor: Honoré De Balzac
Vydavateľ: ?
 
Oficiálna anotácia: Na rozdíl od mnoha jiných románů Honorého de Balzaca (1799-1850), v nichž autor vystupuje jako kritik společenských, politických či morálních poměrů své doby, Lilie v údolí je zasvěcena soukromé tematice, vztahu mezi mužem a ženou, a v tomto smyslu je nadčasová.

Vypravěč nejprve líčí své chmurné dětství, kdy trpěl tím, že byl odmalička dán na výchovu mimo rodinu, cítil se nemilovaný, v dospívání pak pokořovaný chudobou a bezútěšně toužící po citu a ženě. Jednoho dne se tento už dvacetiletý chlapec, citově ani fyzicky ještě nerozvinutý, octne na venkovské slavnosti, potká tam ženu, v níž se mu náhle zpředmětní všechny dosavadní touhy a v náhlém pominutí smyslů ji políbí na nahá ramena.

Od této chvíle se odvíjí příběh osudové lásky mezi Félixem a vdanou paní de Mortsaufovou, která trpí v nešťastném manželství s tyranským a labilním starcem. V peripetiích jejího vztahu s Félixem, plného zklamání a nadějí, odříkání i narůstající intimity projevuje Balzac velké mistrovství. Nečekaně ironický závěr pak podtrhuje mimořádnou působivost díla, ve kterém vzdal autor hold první ženě svého života, paní de Berny.

Česky vychází román po téměř pětačtyřiceti letech jako první svazek edice SVĚTOVÍ KLASICI, která přináší známá i méně známá díla géniů světové literatury posledních staletí. Kritériem výběru je to, zda obstála ve zkoušce času a jsou schopna oslovit i dnešního čtenáře.
 
Zdroj: Knihy Dobrovský
 
 
 
Názov: Konec civilizace: Šťastné zítřky
Autor: Aldous Huxley
Vydavateľ: Maťa
 
Oficiálna anotácia: Snad nejznámější kniha anglického autora a filosofa. Jedna z nejpozoruhodnějších knih science fiction tohoto století, jejíž děj se ve větších či menších detailech realizoval. Neveselé podobenství o civilizaci, která se pokusila hrát si na Boha a přetvořit k obrazu svému nejen přírodu, ale i lidskou duši. Ač napsaná v roce 1932, je stále aktuální i v době, kdy se klonování živých tvorů stává skutečností.
 


Názov: Padlá metropol
Autor: Ťia Pching-wa
Vydavateľ: Dybbuk
 
Oficiálna anotácia: Poprvé v českém překladu vychází kniha čínského autora Ťia Pching-wa označovaná za první čínský erotický román. Díky cenzuře některých pasáží se tato kniha napsaná v 90. letech stala nejkopírovanější v dějinách čínské literatury.

Význačný současný čínský novelista a esejista Ťia Pching-wa svůj příběh komplikovaných erotických eskapád úspěšného spisovatele Čuanga Motýla poprvé přenáší do velkoměsta — zde jeho hrdina zažije slávu, moc a morální rozklad. Román Padlá metropol, který v autorově tvorbě představuje jak tematickou změnu — do té doby se věnoval především venkovu —, tak osobní přelom, neboť mu přinesl největší slávu, byl pro svou explicitnost úřady téměř na dvě desetiletí zakázaný a dodnes díky své dekadenci rozpoutává vášnivou kontroverzi. Hlavní ozvuky, které v sobě obsahuje, jsou však poctou klasickým románům Slivoň ve zlaté váze (konec 16. století), Meditační rohožky z masa (konec 17. století) a Sen v červeném domě (konec 18. století).

Ve svém satirickém portrétu společenské a ekonomické transformace země autor přibližuje mocenské intriky, korupci a další nešvary raného kapitalismu, přičemž nechává probleskovat náznaky otázek o místě intelektuálů ve společnosti, cenzuře a umělecké integritě v měnících se podmínkách. Současně popisuje past, do níž země spadla při svém nostalgickém ohlížení se zpět na tradice své předmoderní minulosti, kterou současný modernizační proces ohrožuje. Z románu se tak stává klasický text, mnohými pokládaný za jeden z nejdůležitějších textů dvacátého století. 
 
Členové takzvané Čtyřky Krobiánů neboli Kvarteta od kumštu — mezi něž kromě Motýla dále patří Wang Si-mien, alias Chrapoun, malíř a padělatel obrazů, původně brusič v manufaktuře s nefritem; Kung Ťing-jüan, známý také jako Míra, věhlasný kaligraf a rytec vývěsních štítů, a Žuan Č’-fej, alias Nevěda, vedoucí souboru písní a tanců Tenkrát na Západě, původně herec šensijské opery, kde představoval starobylé role, jako je chrlič ohně, převozník-kormidelník nebo démon s dlouhými tesáky — se spolu za přihrávání dalších přátel a postav, jako je Meng Obláček, Čou Koumal, sběrač starých krámů s výtečným pozorovacím talentem, ředitel továrny na pesticidy Žlůtek, feministická mniška Jasná mysl či mudrující kráva, snaží vyznat v nelítostných, tvrdých podmínkách současné čínské společnosti a řeší přitom nastalé situace, často absurdního charakteru.  


 
Názov: Balzac: Román jeho života
Autor: Stefan Zweig
Vydavateľ: ?
 
Oficiálna anotácia: Románová biografie, na které Zweig pracoval více než deset posledních let svého života, měla být jeho magnum opus. Dílo nestačil podle svých představ dokončit, avšak v ucelené podobě ho vydal v roce 1946 Zweigův přítel, spisovatel Richard Friedenthal. A ukázalo se, že vskutku jde o Zweigovo stěžejní dílo, neboť jeho balzacovská monografie má sama parametry velkého románu. Zweig Balzaca portrétuje s psychologickou přesvědčivostí, často v pozoruhodných protikladech, nejednoznačně a mnohdy ne zcela lichotivě. Má pochopení zejména pro jeho tvůrčí genialitu, nezměrnou vůli a pracovitost, vidí však i řadu lidských slabostí, občas směšných či kuriózních. Prokazuje také, že je velkým znalcem Balzacova rozsáhlého literárního díla. Zweigovo vysoce působivé líčení, jeho mnohdy mistrovské formulace a pronikavé metafory činí četbu biografie mimořádným zážitkem. Je zjevné, že do své práce vložil Zweig velmi mnoho studia, energie, empatie a toho nejlepšího ze svého talentu. Kdo si tuto působivou biografii, toto hluboké umělecké dílo přečte, bude jím zasažen.

Práce vychází česky po téměř pětačtyřiceti letech jako doplněk k novému výboru toho nejlepšího z Balzacovy tvorby v rámci edice SVĚTOVÍ KLASICI. 
 
Zdroj: Kosmas


Názov: Odložený život: Životný príbeh osvienčimskej knihovníčky
Autorka: Dita Kraus
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: „Mám na ruke číslo z Osvienčimu a nájdu sa ľudia, ktorí vravia, že sa to nikdy nestalo!“

Od oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim prešlo sedemdesiatpäť rokov a Dita Krausová, rodená Polachová, jedna z tých, čo prežili, sa rozhodla napísať knihu spomienok nielen na koncentračný tábor, ale na celý svoj život.

Narodila sa v rodine pražských židovských intelektuálov, chodila do školy, mala veľa kamarátov a nikdy jej ani na um neprišlo, že je v niečom iná. Až keď si jedného dňa našla na lavici kus papiera so slovami: Si Židovka. „Čo je to Žid?“ spýtala sa rodičov. Zakrátko to pocítila na vlastnej koži, keď po vyhlásení protektorátu Čechy a Morava začali platiť vyhlášky a zákony, ktoré krok za krokom vylučovali židovské obyvateľstvo z väčšinovej spoločnosti. Po čase ju ako trinásťročnú deportovali s rodičmi do geta v Terezíne a neskôr do Osvienčimu, kde jej otec zomrel. Dita s matkou prešli selekciou doktora Mengeleho a s ďalšími spoluväzenkyňami ich poslali na nútené práce do Nemecka. Krátko pred koncom vojny ich presunuli do koncentračného tábora Bergen-Belsen, kde sa dočkali oslobodenia.
 
Po vojne sa Dita vydala za Otta Krausa a veľmi pútavo opisuje situáciu a nálady v povojnovom Československu, v roku 1948 zasiahnutom februárovými udalosťami. Tie napokon prispeli k rozhodnutiu Krausovcov emigrovať aj s ročným synom do Izraela. Je to ďalšia kapitola ich života, síce slobodného, ale aj plného úskalí, akými boli existenčné zabezpečenie rodiny, hľadanie optimálneho zamestnania, aby uživili rozrastajúcu sa rodinu, choroby a pre Ditu napokon aj smrť najbližších.  

Zdroj: Bux.sk


Názov: Toto všetko je pre teba - Knižka plná láskavosti
Autorka: Ruby Jones
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Oslavovaná umelkyňa Ruby Jonesová prináša v tejto knižke desiatky žiarivých a srdečných vlastných ilustrácií aj odkazov.

Život môže byť niekedy ťažký, ale autorkine duchaplné, súcitné a krásne kresby prinášajú úsmev plný porozumenia. Doplnené jej praktickými radami nám pripomínajú, aké máme šťastie, že sme tu, ako môžeme byť milší k sebe samým, k ľuďom v našich životoch a k svetu okolo nás. Darček na rozjímanie pre kohokoľvek, kto v dnešnom svete potrebuje trošičku inšpirácie. 
 
Zdroj: Bux.sk

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Do kúpeľa, hrošík!
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: Minipédia
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+
 
Oficiálna anotácia: Malý hrošík mieri k vode so svojou mamičkou, aby sa spoločne vykúpali. Hrošíkovi sa vyvádzanie vo vode veľmi páči! Pridaj sa k nemu a uži si veľa zábavy. 
 
"Čo má hrošík nadovšetko rád? Robiť saltá, pod vodou vystrájať." Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru a zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť, a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede. Knižka s prvkami Montessori.



Názov: Dobrú noc, koala!
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: Minipédia
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+
 
Oficiálna anotácia: Mamičkino vrecko už je pre koalu malé, a tak preskúmava okolie. Vydaj sa s koalou na prieskum, prv než pôjde spať. S týmto leporelom zažiješ veľa zábavy!  
 
„Kam zmizla malá koala? Po kmeni nahor sa vydala. Mamička ju dobre stráži.“ Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru a zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede. Knižka s prvkami Montessori. 
 

Názov: Objavujeme svet! - Vlak
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: Minipédia
Poznámka: vekové odporúčanie: 1+
 
Oficiálna anotácia: Objavovať svet vlakov a stanice s týmto leporelo pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pohyblivé prvky precvičia jemnú motoriku. 
 
Objavovať svet vlakov a stanice je také zábavné! Vieš, čo je to vlaková súprava a z čoho sa skladá? Čo presne robí ten pán v čiapke a ukazovadlom na nástupišti? Vieš, aký je rozdiel medzi príchodmi a odchodmi? Toto a ešte viac sa dozvieš v tomto úžasne zábavnom leporele. Leporelo je určené pre najmenšie deti od jedného roka a má pevné stránky s posuvnými a otočnými prvkami, a tak si naši najmenší môžu pri prezeraní a rozoznávaní rôznych predmetov z prostredia vlakov a stanice precvičiť aj jemnú motoriku. Knižka s prvkami Montessori.  
 
Zdroj: Svojtka & Co.

 
Názov: Zachariáš a studená voda
Autor: Daniel Rušar
Vydavateľ: Selves
 
Oficiálna anotácia: Príbeh o otužovaní a utužovaní vzájomných rodinných vzťahov a (seba)dôvery. A tiež o úsmevoch aj obavách z chladnej vody.

Jedného dňa malý Zachariáš spolu s otcom videl plávať muža v studenom mori. Chlapcovi nešlo do hlavy, ako môže plavec vydržať taký chlad. Myšlienka na plavca ho stále prenasledovala, až sa napokon sám, po malých krokoch, učil vyrovnávať s chladom. Spočiatku to nebolo vôbec jednoduché, najmä preto, že pri týchto svojich pokusoch nenašiel nikoho, kto by mu veril. Ako Zachariášovo otužovanie dopadlo? Kto sa stal jeho najväčšou oporou a spojencom? (Markéta Andričíková, literárna vedkyňa)
 
Studená voda umocňuje hlboké a silné zážitky. A navyše zlepšuje imunitu, zoceľuje dušu a v príbehu aj vzťah otca a syna. Prečítajte si príbeh o Zachariášovi a zažite čaro studenej vody.  
 
Zdroj: Panta Rhei

 
Názov: Baba Jaga: Ruské ľudové rozprávky
Autor: -
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie: 5+
 
Oficiálna anotácia: Ľudové rozprávky patria do svetového literárneho fondu a tie ruské sa zaraďujú medzi najkrajšie. Prečítajte si výber dvadsiatich piatich rozprávok v novom modernom preklade s nádhernými ilustráciami od maliarky Oľgy Zakis. Baba Jaga Krásna Vasilisa Kostej Nesmrteľný Žabka cárovná Mrázik a mnoho ďalších príbehov.
 
Názov: Pán Marple a jeho detektívna partička
Autori: Sven Gerhardt & Nikolai Renger
Vydavateľ: Bambook - Grada
 
Oficiálna anotácia: Theo, Elsa a škrečok, pán Marple, tvoria partičku šikovných detektívov.

Spoločne sa špecializujú na záhady zmiznutých zvieratiek. Najmä vtipný škrečok, pán Marple, má na tieto prípady obzvlášť citlivý ňufáčik. A aj keď sú Theo a Elsa navonok úplne rozdielni, vždy držia spolu, vďaka čomu dokážu vyriešiť takmer každú detektívnu zápletku. Ľudia si myslia, že život škrečkov je úplná nuda. Stále len spia, jedia a keď nespia, tak znovu jedia. Ale pán Marple je iný. Veľmi dobre vie, že je predurčený stať sa najlepším detektívom. Každý deň trénuje zdvihy na klietkovej tyči, aby mal kondičku na riešenie detektívnych prípadov. Theo najskôr netuší, že má doma také výnimočné stvorenie. Lenže keď do Theovho života vtrhne malá Elsa, všetko sa obráti hore nohami. Na rozdiel od Thea prekypuje túžbou po dobrodružstve. Zakrátko sa Theo, Elsa a pán Marple ocitnú uprostred svojho prvého detektívneho prípadu. Jazvečík Bruno je nezvestný a detektívna partička robí všetko pre to, aby ho opäť našla...
 

Zdroj: Panta Rhei


 
                        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára