Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 30. novembra 2020

Priateľstvo uložené v spomienkach

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Sandra Dieckmann: Čakanie na Vlka 
(preklad Lucia Hlubeňová, Ikar 2020)

Priateľstvo je zdrojom dobrej nálady, radosti, zážitkov. Život po boku skutočného priateľa prekypuje dňami prežiarenými svetlom. Takéto skutočné, blahodarné priateľstvo panovalo aj medzi Líškou a Vlkom. My na nich natrafíme počas jedného slnečného dňa a môžeme sledovať ich aktivity počas spoločných chvíľ. Dlhé hodiny rozhovorov a smiechu, veselé spoločné kúpanie, naháňanie sa po kopcoch... Líška, oddychujúc skonštatovala, že život je krásny vždy, keď sú spolu. Vlk na jej slová zareagoval prosbou, aby si tento dokonalý deň navždy zapamätala. Spoločné chvíle zakončili pozorovaním postupne sa rozsvecujúcej hviezdnej oblohy. Tiché vychutnávanie prítomnosti prerušil Vlk slovami „zajtra budem hviezdny svit“.

Na druhý deň sa Líška vybrala za Vlkom s presvedčením, že na nich čaká ďalší krásny deň. Toto presvedčenie sa začalo rúcať, keď zistila, že jeho nora je prázdna. Hľadala ho dlhé hodiny, ale márne.

Nešťastná Líška prišla na ich obľúbené miesto a tu si spomenula na Vlkove slová o hviezdnom svite. „Možno je tam hore na oblohe.“, napadlo jej a vybrala sa v ústrety najjasnejšej hviezde na nočnej oblohe...

Sandra Dieckmann vytvorila nežný, citlivý a emóciami naplnený príbeh o priateľstve, strate blízkeho a vyrovnávaní sa s ňou. Ľúbezné ilustrácie si rýchlo čitateľa podmania. Dokážu vyvolať potrebu oddialiť otočenie strany, aby si čitateľ mohol dlhšie vychutnávať aktuálnu ilustráciu.

Obrázková kniha Čakanie na Vlka je vhodná pre deti (od troch rokov) vyrovnávajúce sa so stratou milovanej bytosti a tiež pre všetkých fanúšikov nádherných detských kníh. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára