Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. novembra 2020

Zo života poskladanej rodiny

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Jana H. Hoffstädter, Marta Matus (Mészárosová)
(ilustrátorka): To sme my 
(E. J. Publishing 2020)

 
Rodina obýva mnohé detské knihy. V harmónii žijúci rodičia sú spolu azda odjakživa a starí rodičia sú väčšinou v závideniahodnej kondícii. Realita je však občas iná. Niektorí rodičia si prestanú rozumieť, nadväzujú nové vzťahy, privádzajú na svet ďalšie deti. Ani so starými rodičmi to nie je vždy rozprávkovo jednoduché. Niektorí zomrú skôr, ako vnúčatá dospejú, iní zase bývajú ďaleko a vnúčence vídavajú zriedkavo. Takéto rodiny sa v detských knihách často nevyskytujú. Jedna taká kniha sa však tento rok u nás zrodila. Kniha To sme my, umožňujúca čitateľom stráviť necelý deň so štyriapol ročným Artúrom, milovníkom heavy metalu a špagiet, a jeho rodinou.

Chlapček nám o sebe a svojich príbuzných všeličo prezradí a vďaka  rodostromu sa môžeme lepšie zorientovať vo vzájomných vzťahoch. Dozvieme sa, že starký z maminej strany už nežije a spoznáme aj expartnerov Artúrovej mami a otca.

Artúrov deň nie je ničím nezvyčajný. Pobyt v škôlke, odchod zo škôlky, (pokus o) vyzdvihnutie nevlastnej sestry, nákup, spoločné stolovanie... Napriek jeho všednosti čítanie knihy neprináša nudu. Artúrove rozprávanie je totiž také úprimné a k veci, až je prudko zábavné a rýchlo odsýpa. Nuda nehrozí ani vďaka jedinečnému, pestrému vizuálnemu zážitku, ktorý kniha ponúka.

Artúrova rodina, ktorú on sám označil za poskladanú, deťom ukazuje, že rodina môže byť milujúca, ústretová a pozitívne naladená aj po rozchode rodičov a príchode nových členov. Táto citlivo a sympaticky napísaná kniha je vhodná pre deti (asi) od štyroch do siedmich rokov.




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára