Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. novembra 2020

S bobrami nuda nehrozí!

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Derib, Job: Yakari a bobria hrádza 
(preklad Jarmila Pospěchová, Slovart 2020)

Yakari, malý Indián z kmeňa Siuxov, zažíva toľko dobrodružstiev, že s prehľadom zaplnia niekoľko kníh. Slovenskí priaznivci indiánskeho života ich môžu sledovať napríklad na stránkach knihy Yakari a bobria hrádza.

O bobroch je známe, že sú pracovité a stavajú hrádze. Tu obvykle vedomosti väčšiny ľudí o bobroch končia, ale vďaka Yakarimu možno tento vedomostný nedostatok odstrániť.

Malý Indián natrafil na bobriu hrádzu a rozhodol sa po nej prejsť. Toto nerozvážne rozhodnutie pobúrilo bobra s výstižným menom Veľká papuľa. Jeho hnev skrotil starý bobor, ktorý návštevníkom vysvetlil, že kmeň bobrov tu stavia hrádzu. Indiána a jeho priateľa, mustanga Malého bleska čoskoro obkolesili zvedavé bobry, pričom viaceré sa netajili túžbou zviesť sa na mustangovi. Yakarimu sa tieto tvory zapáčili, a preto sa k nim rád vracal. Spoznával členov bobrieho kmeňa, ich spôsob života, priložil ruku (a Malý blesk kopytá) k prácam na hrádzi a jeho odvaha sa prejavila pri záchrane bobrice pred medveďom. Novým priateľom však bolo onedlho treba znova pomôcť. Stratilo sa totiž bobrie mláďa...

Série znalých čitateľov tretí diel komiksovej série nesklame. Ponúka im totiž výživnú dávku dobrodružstva, na akú sú už zvyknutí. Príbeh má potenciál zaujať i čitateľov, ktorí nepoznajú predchádzajúce Yakariho dobrodružstvá (moje články o prvých dvoch dieloch nájdete tu a tu). Do jeho jedinečného sveta totiž možno vstúpiť hocikedy, napínavé čitateľské zážitky budú rýchlo pribúdať.




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára