Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. novembra 2020

Miesto, kam vedú mačacie kroky

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Martin Widmark, Emilia Dziubaková (ilustrátorka): Dlhé putovanie 
(preklad Mária Bratová, Ikar 2020)

Najlepší priateľ nemusí hovoriť naším jazykom alebo chodiť na dvoch nohách. Ukážkovým najlepším priateľom sa môže stať aj zástupca zvieracej ríše.

S mačkou Murkou a dievčatkom Luciou sa zoznamujeme nenápadne, sledujúc ich stáť na brehu jazera. Na opačnej strane jazera nachádzame psa Rufusa a chlapca Adama. Nepošťastí sa nám spoznať tohto psa bližšie, pretože jeho životná púť sa už nezadržateľne blíži do cieľa. Sme svedkami Rufusovho posledného výdychu, ale príbeh nás nenechá predýchať jeho skon. Po otočení strany sme znovu s Luciou a Murkou. Lucia túži nájsť miesto, kde sa slnko vynára z vody, a Murka má očividne tiež svoj cestovateľský cieľ. Rozhodujúce „slovo“ počas ich putovania má práve Murka. Ona určuje, kadiaľ a kedy idú, ale cieľ cesty nikomu neprezradí. Pred očami sa nám striedavo vynárajú dva príbehy. Príbeh chlapca ponoreného do hlbokého smútku zo straty najlepšieho priateľa a príbeh dievčaťa, ktoré po boku mačacej kamarátky kráča nevedno kam (z ľudského pohľadu), pričom ich putovanie nemožno označiť ako bezproblémové.

Po dlhom putovaní nás Murka dovedie do cieľa, k Adamovmu domovu. Podarí sa Lucii a Murke zmierniť Adamov smútok, prebrať ho k životu...?

Kniha Dlhé putovanie prináša dojímavý, citlivý a trošku tajomný príbeh o priateľstve, smútku, živote a jeho konci. Kniha je vhodná pre deti od piatich rokov. 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára