Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 28. novembra 2020

Schovávačkové vyznanie lásky

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.
 
Izzy Down, Amanda Gulliver, Nancy Armo (ilustrátorky): Ocko ma ľúbi 
(preklad Zuzana Štelbaská, Ikar 2020)

O materinskej láske sa už popísalo veľa a často je prítomná aj v detských knihách. Otcovská láska síce nevyvoláva toľko pozornosti a uznania, ale vie byť rovnako silná ako tá materinská. Nežnou, ale silnou ukážkou tohto faktu je obrázková kniha Ocko ma ľúbi.

Malá líštička obľubuje chvíle strávené s ockom. Počítanie kvetov, naháňanie motýľov, čítanie si rozprávok, kreslenie obrázkov... Ich aktivity sú zábavné, akčné, pokojné, proste všakovaké, to však ocka nezastaví vo vymýšľaní nových hier, napríklad tej dnešnej. Zahrajú sa nezvyčajnú schovávačku! Ocko sa schová blízko vecí, ktoré ľúbi. Na stole odložený obrázok líštičku nasmeruje do špajzy, kde nájde list s vyznaním lásky a ďalšou inštrukciou. Má nájsť niečo mäkké a pohodlné. Líštička postupne nachádza ďalšie listy a ockove obľúbené veci, ale ocka dlho nevie nájsť (netuší, že je vždy iba kúsoček od nej, ale pozornému čitateľovi to neunikne). Nakoniec jej kroky vedú do záhrady, kde hru úspešne dohrá.

Roztomilo ilustrovaná kniha o otcovskej láske, jej nežnom a hravom vyjadrení a spoločných chvíľach ocka a mláďatka zaujme nielen príbehom, ale i možnosťou hľadať skrytého ocka a prečítať si jeho listy, vnášajúce do príbehu príjemnú dávku prekvapenia.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára