Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 27. marca 2021

Aprílové knižné novinky (2021)

Názov: Nočný cirkus
Autorka: Erin Morgenstern
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Otvárame za súmraku, zatvárame za úsvitu. 
 
Debutový román Erin Morgensternovej Nočný cirkus vám dovolí vykročiť zo sveta spútaného iba vašou fantáziou. Otočením prvej stránky vyrážate na cestu, kde nedokážete odlíšiť skutočnosť od sna, autorkinu predstavivosť od svojich osobných zážitkov. 
 
Nočný cirkus nedokáže spútať nikto a nič, každého čitateľa opantá cirkusová mágia, zaklínadlá z hlbín knižníc a ilúzie jazyka a písma. Cirkus snov prichádza bez ohlásenia. Putuje po celom svete a zakaždým v ňom pribúdajú odvážnejšie a nápaditejšie atrakcie. Vo víre dymu a v odlesku zrkadiel, mimo očí bežných návštevníkov, stoja proti sebe dvaja iluzionisti: Celia a Marco. Ich súboj trvá už roky a proti vlnám kúziel, zaklínadiel a ilúzií nie je odolný nik. Obaja mladí iluzionisti mali vrodené nadanie pre mágiu, ale nikto nepredpokladal, že mladí ľudia, ktorí mali byť súpermi na život a na smrť, porušia pravidlá a nevedomky sa do seba zaľúbia. Ich učitelia však majú stále na dosah nitky osudu, pred ktorými nie je v bezpečí žiaden obyvateľ cirkusu, ani mladí zaľúbenci, návštevníci či tvorcovia najneobyčajnejšieho snového predstavenia na svete. 
 
Názov: Šesť príbehov: Jedno telo, šesť príbehov. Ktorý z nich je pravdivý?
Autor: Matt Wesolowski
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Prvý diel bestsellerovej série, písanej ako prepis podcastu.

Online žurnalista Scott King vyšetruje záhadnú smrť tínedžera spred dvadsiatich rokov a pripravuje podcast, v ktorom vedie rozhovory so šiestimi účastníkmi osudného výletu na Scarclawskú pahorkatinu. Predstavuje poslucháčom šesť rozličných uhlov pohľadu na tragickú udalosť. Mrazivý, nepredvídateľný príbeh so strhujúcim zvratom v závere.

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Parížska knižnica
Autorka: Janet Skeslien Charles
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia:
 
Paríž 1939.
Mladá, ambiciózna Odile Souchetová získava vysnívanú prácu v Americkej knižnici a črtá sa jej nádejný vzťah so šarmantným policajtom. Do mesta zakrátko vpochodujú nacisti a hrozí, že stratí všetko, čo jej je drahé vrátane milovanej knižnice. S priateľmi knihovníkmi využijú vlastné zbrane, knihy, a postavia sa im na odpor. Po skončení vojny však miesto oslavy slobody okúsi Odile trpkosť neodpustiteľnej zrady.

Rok 1984.
Študentku Lily v montanskom malomeste zaujme postaršia osamelá suseda, celkom odlišná od miestnych obyvateľov. Čím viac sa dozvedá o jej minulosti, tým viac ju prekvapuje, že ich spája nielen láska k jazyku, podobné túžby či dokonca sklon k závisti, ale aj dávne temné tajomstvo.

Silný príbeh motivovaný reálnymi udalosťami ukazuje, aké nedozerné dôsledky majú naše rozhodnutia a že človeka určujú jeho vzťahy – k rodine, známym, no i k spisovateľom. Je to príbeh o láske, priateľstve a moci literatúry spájať ľudí dobrej vôle. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Dámsky gambit
Autor: Walter Tevis
Vydavateľ: Premedia
 
Oficiálna anotácia: Dámsky gambit je literárnou predlohou jedného z najúspešnejších seriálov posledných rokov spoločnosti Netflix.

Román o živote fiktívnej nesmierne talentovanej mladej šachistky nás zavedie do päťdesiatych rokov minulého storočia. Osemročná sirota Beth Harmonová je mĺkve nenápadné dievča, ktoré z letargie prebudí až jej prvá šachová partia. Už ako šestnásťročná súperí so špičkou a stáva sa z nej najlepšia americká šachistka. Čím vyššie sa však dostáva, tým osamelejšia je. Únik hľadá v alkohole a tabletkách na upokojenie. Veľmi rýchlo zisťuje, že musí čeliť nielen súperom, ale aj svojim démonom.
 
zdroj: Premedia

 
Názov: DigiDetox: Ako dosiahnuť digitálny minimalizmus
Autor: Matěj Krejčí
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 4.
 
Oficiálna anotácia: Digitálnym médiám dnes venujeme viac času ako spánku. To, na čo sme predtým používali rozum, za nás robia počítače, smartfóny, organizéry a navigácia. Ako nestratiť kontrolu? Skúsený terapeut a lektor zozbieral vedecké dáta, poznatky z psychológie aj osobné skúsenosti. V knihe ponúka jedinečné know-how aj konkrétne nástroje na pochopenie a zvládnutie digitálnej závislosti. Nabíjačku nepotrebujete. 
 
zdroj: Bux.sk
 

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Mravček na ceste
Autorka: Nathalie Choux
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
Poznámka: MiniPÉDIA
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 4.
 
Oficiálna anotácia: V mravenisku majú všetci veľa práce! Sleduj mravčeka počas jeho výpravy z mraveniska a zaži s ním veľa zábavy. 
 
Mravček vystrčil tykadlá z mraveniska a už beží objavovať a preskúmavať okolie. Všetky mravce usilovne pracujú a náš mravček pomáha ostatným nájsť správnu cestu a doniesť do mraveniska zaujímavé poklady. Objavovať svet s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je také zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku. Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru, zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede. 


Názov: Natálka bude mať bračeka
Autorka: Natalia Minge
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Kniha, ktorá dieťaťu pomôže zvládnuť novú situáciu a rodičom vysvetlí, čoho sa obávajú ich ratolesti.

Natálka bude mať bračeka! Je celá natešená, ale trochu sa aj bojí, lebo neveľmi chápe, čo sa deje. Vidí, že mamino bruško rastie, a pomáha jej chystať výbavičku, ale rozmýšľa aj na tým, ako narodenie bračeka zmení jej život. Bude sa s ním musieť podeliť o hračky? Nájdu si na ňu rodičia čas?

Pútavé ilustrácie a načrtnuté témy nabádajú k rozhovorom o novom prírastku do rodiny. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Betka a mocný Brumbulák: Moja prvá kniha nielen o emóciách
Autorka: Veronika Marcinčáková Husárová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Zvládanie emócií je zložitý proces, ktorý, keď dieťa nemá zvládnutý od malička, nesie sa to s ním až do dospelosti. Práve prostredníctvom jednoduchých a veselých básničiek sa dieťa učí ovládať svoj hnev, strach či smútok, ale aj to ako správne prejaviť radosť a lásku. Tieto hodnoty, ich správna identifikácia im pomôžu aj v ďalšom živote, nakoľko sa ich naučia chápať a rozoznávať už v malom veku. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Tukoni: Obyvatelia lesa
Autorka: Oksana Bula
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Tukoni (SK)
 
Oficiálna anotácia: Ako TUKONI zachránili strom. Krásny obrázkový príbeh o čarovných bytostiach z lesa, ktoré učia deti milovať a chrániť prírodu.
 
Nová knižka, ktorú vytvorila uznávaná ukrajinská ilustrátorka, nás zoznámi s malým Tukonom Tuláčikom. Rád s batôžkom na chrbte prechádza v lese a navštevuje svojich priateľov. Práve sa teší, že si vypije dobrý čaj so svojím kamarátom stromom, keď v noci príde búrka. Ach, kamarátovi sa niečo stalo. Tuláčik zvoláva čarovné lesné bytosti na pomoc: „Príďte všetci, prosím, veľmi vás potrebujeme!“ Dokážu spoločne pomôcť stromu? Toto literárno-umelecké vydanie je dôkazom, že niekedy aj málo slov postačí na veľký príbeh. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Rozprávky spod černičia - Kompletné vydanie
Autorka: Jill Barklem
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Ilustrovaná svetová klasika
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 4.
 
Oficiálna anotácia: Objavte tajomný svet v černičí! 
 
Čarovný svet myších obyvateľov v černicovej húštine už celé desaťročia rozveseľuje malých čitateľov. Príbehy dobrosrdečných, starostlivých myšiek obleteli celý svet. Vyberte sa na prechádzku k černičiu. Ktovie, možno keď sa lepšie prizriete, uvidíte v kríkoch malé domčeky a v nich usilovné, usmiate myšky...

Rozprávky spod černičia vychádzajú v slovenčine prvýkrát. Kompletné vydanie obsahuje tieto rozprávky: Jarný príbeh, Letný príbeh, Jesenný príbeh, Zimný príbeh, Tajné schodisko, Vysoké vrchy, Morský príbeh a Poppine deťúrence.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Hojdali sa ježibaby: Veselé básničky pre najmenších
Autor: Jozef Moravčík Jakubovec
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Hojdali sa ježibaby, žaby zas tancovali a všetkým v básničkách dobre bolo. Aj sliepke v klobúku, zvedavej žirafe či ucapkanému capkovi... každému je do popuku. Hravé, vtipné básničky o zvieratkách, ježibabách či škôlkarke Vierke zabavia dozaista deti, ale i celú rodinu. 
 
Názov: My sa vírusov nebojíme: Ako si chrániť zdravie
Autorka: Štěpánka Sekaninová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Naučte sa, ako zatočiť s vírusmi!

Bol raz jeden vírus, volal sa Karol a veľmi si želal získať pre seba nejakého toho človiečika, ovládnuť ho a nakaziť. Vydal sa preto do sveta, aby si vyhliadol vhodnú obeť a… ako to celé skončilo? Dozviete sa v obrázkovej knižke, ktorú môžete po prečítaní vydezinfikovať alebo ju dokonca i celú umyť. Čo keby z nej na vás vyskočil trebárs vírus Michal alebo Emil, či vírusová slečinka Karolínka?

zdroj: Albatrosmedia.sk

Názov: Charles Darwin a jeho teória O pôvode druhov
Autorka: Sabina Radeva
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 4.
 
Oficiálna anotácia: Od úchvatnej premenlivosti po boj o život, od najmenších baktérií po evolučný strom života. 
 
Po väčšinu histórie ľudia verili, že všetko na svete bolo vytvorené naraz. Vedci však začali túto myšlienku spochybňovať, až v roku 1859 prírodovedec a biológ Charles Darwin napísal knihu O pôvode druhov, ktorá prevratne zmenila spôsob, akým bola dovtedy chápaná evolúcia. Toto najznámejšie Darwinovo dielo prerozprávala molekulárna biologička a ilustrátorka Sabina Radeva a doplnila ho nádhernými ilustráciami. Mladí čitatelia sa zrozumiteľne a hravou formou oboznámia s evolučnou teóriou, ktorá zmenila svet. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Kvety našej prírody
Autorky: Andrea Pinnington & Caz Buckingham
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. 4.
 
Oficiálna anotácia: Vydajme sa do neobyčajne zeleného, nádherného sveta kvetov. 
 
Kvety majú tisíce podôb a vôní, sprevádzajú nás na každom kroku a skrášľujú okolitý svet. Tento originálny sprievodca je plný nádherných fotografií tých, ktoré sú v našej prírode najrozšírenejšie. Na doplnenie v knihe objavíte aj známe kry či zaujímavé európske kvety, z ktorých sa mnohé pestujú v našich záhradách a parkoch. Nechýbajú ani galérie kvetov, plodov a listov, či rôzne zaujímavosti o rastlinách a ich umení prispôsobiť sa podmienkam prostredia. Kniha je ideálna pre celú rodinu, ale môže byť prekvapením aj pre nadšencov botaniky. Je dosť malá na to, aby ste si ju mohli vziať na potulky v prírode, a dosť krásna na to, aby ste ju chceli mať doma.
 
Názov: Chceš byť ako Viking?
Autorka: Georgia Amson-Bradshaw
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Slávni bojovníci
 
Oficiálna anotácia: Nenahraditeľná príručka pre všetkých, ktorých zaujíma život Vikingov, a mierne varovanie pre tých, ktorí sú dosť odvážni alebo strelení na to, aby sa nimi stali.

Kate, Angusa a Eddieho očaria obrázky smrtonosných sekier a nablýskaných mečov vikinských bojovníkov, ktoré nájdu v knihách z knižnice. Keď sa však vrátia v čase do roku 991, postupne odhalia, čo všetko je potrebné na to, aby sa z nich stali Vikingovia. Okrem toho, ako podnikať nájazdy, ako sa vyhnúť stroskotaniu či ako vystrašiť nepriateľa tak, aby sa vzdal ešte pred začiatkom boja, sa dozvedia aj to, ako recitovať neslušné básničky a dostať sa do Valhaly.

Ak snívaš o tom, že sa staneš neľútostným severským bojovníkom, táto vtipná a praktická príručka je presne pre teba. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Grécki hrdinovia
Autor: Eduard Petiška
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Prometeus, Herakles a Perseus. Traja mýtickí hrdinovia, ktorí stelesňujú odvahu, statočnosť, hrdosť a šľachetnosť.

Prometeus priniesol ľuďom poznanie a pokrok, pre ich dobro vzdoroval bohom. Jeho utrpenie ukončil Herakles, najslávnejší zo všetkých hrdinov. Aj v ňom ľudia videli ochrancu, symbol nádeje. Keď heroicky splnil dvanásť úloh, aby sa vykúpil zo služby, bohovia ho prijali na Olymp a stal sa nesmrteľným. Perseus vynikal mimoriadnou odvahou, nebál sa výziev, túžil poraziť zlo a zvíťaziť. Tešil sa priazni bohov a dodnes žiari na oblohe ako súhvezdie.

Autorom pútavo opísané charaktery umocnil podmanivou olejomaľbou ilustrátor knihy Svetozár Košický. Spomedzi všetkých hrdinských postáv Petiškových Starých gréckych bájí a povestí ho oslovili práve títo traja, pretože svojimi činmi pomáhali ľuďom. Znamenito ich stvárnil v duchu hodnôt, aké predstavujú: Prometea s ohňom potrebným pre život, Herakla odpočívajúceho po ťažkom boji a Persea ako víťaza nad zlom. Umelecký zážitok čitateľom poskytnú tiež krajinné výjavy, dramatické scény, v ktorých hrdinovia bojujú s netvormi, no aj detailnejšie ilustrácie. Veľkorysá výtvarná podoba knihy ponúka príležitosť naplno vnímať osudy a konanie legendárnych hrdinov, ako aj nadčasové myšlienkové posolstvo gréckych bájí. 
 
zdroj: Bux.sk

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára