Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 1. mája 2021

Májové knižné novinky (2021)

Názov: Jediná ruža
Autorka: Muriel Barbery 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Senzuálny príbeh o metamorfóze ženy objavujúcej svoje korene od autorky bestsellera S eleganciou ježka. 
 
Štyridsaťročnú Rose jedného dňa prekvapí zvláštny telefonát – má sa vydať do Japonska na čítanie poslednej vôle otca, ktorého nikdy nestretla. Napriek počiatočnému váhaniu napokon súhlasí a odcestuje do Kjóta, kde ju ubytujú v otcovom dome. Rose, ktorá je proti svojej vôli konfrontovaná s komplikovanou minulosťou, spočiatku cíti len trpkosť a hnev. Paul, asistent jej otca, ju každý deň vodí po zvláštnych miestach. Po ceste, ktorú pre ňu zosnulý naplánoval, posiatej chrámami, záhradami – i emóciami. Kjóto si ju postupne podmaňuje a Rose sa dozvedá pravdu nielen o svojej rodine, ale aj o sebe samej.
 
 
Názov: Všetko trvá krátko
Autor: Irvin D. Yalom
Vydavateľ: Premedia
 
Oficiálna anotácia: V dlhoočakávanej novej zbierke príbehov opisuje renomovaný psychiater Irvin D. Yalom zápas, ktorý podstupujú nielen jeho pacienti, ale aj on sám. Je to zápas s dvoma najväčšími výzvami ľudskej existencie: ako žiť zmysluplný život a ako sa vyrovnať s jeho neodvratným koncom.

V knihe sa stretneme so zdravotnou sestrou, ktorá je rozhnevaná a utrápená, jej syn prepadol drogám a zločinu, a ona predsa musí utešovať ľudí, síce trpiacich, no obklopených blízkymi a životom, aký by si s nimi rada vymenila. Vidíme tu úspešného podnikateľa, ktorý si po samovražde svojho priateľa zúfa nad tajnosťami a zámlkami v ich vzťahu. Stretávame sa s čerstvou psychologičkou, ktorej štúdium ľudských psychických problémov poškodí najvzácnejšie spomienky na mŕtveho priateľa. A napokon je tu muž, ktorý odmieta filozofiu a útechu z nej, takže ešte aj u Yaloma vyprovokuje krízu sebaistoty. Je to radikálne úprimné priznanie ťažkostí ľudského života, ale aj oslava toho najkrajšieho, čo život prináša: lásky, rodiny, priateľstva. Všetko trvá krátko a všetci sme tu len dočasne. S Yalomom ako sprievodcom môžeme prežívať svoje dni nielen ako znesiteľné, ale ako zmysluplné a azda aj radostné. 
 
zdroj: Premedia

 
Názov: Chlapci z Nickelu
Autor: Colson Whitehead
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Elwood Curtis, černošský chlapec, vyrastá v Tallahassee na Floride v 60. rokoch 20. storočia, v čase stále platných segregačných zákonov, ale aj silnejúceho hnutia za občianske práva. Sníva o štúdiu na vysokej škole, namiesto toho sa však ocitne v obávanej polepšovni Nickel. Elwooda drží pri zdravom rozume len priateľstvo s ďalším nespravodlivo odsúdeným mladistvým „delikventom“ Turnerom. Pomáhajú si, hoci Turner považuje Elwooda za beznádejne naivného. Je presvedčený, že v tomto skazenom svete sa dá prežiť, len ak človek uvažuje pragmaticky a vyhýba sa problémom. Život v polepšovni však začína byť neznesiteľný a napätie medzi Elwoodovým idealizmom a Turnerovým skepticizmom vyústi do osudného rozhodnutia.

Román Chlapci z Nickelu je fikcia inšpirovaná príbehom skutočnej polepšovne, ktorá fungovala viac ako sto rokov a zničila život tisíckam detí. Colson Whitehead vytvoril strhujúce rozprávanie, ktorým potvrdzuje povesť jedného z najlepších spisovateľov svojej generácie. 
 
zdroj: Bux.sk


Názov: Tajomstvo Agathy Christie
Autorka: Marie Benedict 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Ohromujúci príbeh zmiznutia slávnej spisovateľky. 
 
Romány Agathy Christie odolali skúške časom a predstavili detektívne majstrovstvo, ktorému sa vďaka jej neriešiteľným záhadám azda nikto nevyrovná. No skutočná história Agathinho života ponúka možno tú najväčšiu záhadu zo všetkých. V decembri 1926 bola Agatha Christie nezvestná. Vyšetrovatelia objavili jej prázdne auto na okraji hlbokého ponurého rybníka a vo vozidle zostal kožuch aj napriek mrazivej noci. Jej manžel, personál domu ani jej dcéra nemali potuchy o tom, kde sa nachádzala.V Anglicku sa rozpútalo bezprecedentné pátranie po úspešnej autorke záhadných románov. O jedenásť dní sa Agatha objavila, no rovnako tajomne ako zmizla. Špekulácie o týchto jedenástich dňoch pretrvávajú dodnes. A bestsellerová autorka Marie Benedict predstavuje napínavú rekonštrukciu jednej z najslávnejších udalostí literárnej histórie. Čo je skutočnosť a čo fikcia? Akú úlohu v zmiznutí Agathy Christie zohral jej neverný manžel a čo zatajil vyšetrovateľom? 
 
Názov: Hlavný hrdina
Autor: Martin Petro
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Čo je pravda a čo fikcia? Valter Vinter je vášnivý spisovateľ. Napísal dokonalú knihu, ktorá zožala nevídaný čitateľský úspech. Sláva a peniaze ho však postupne stiahli ku dnu. Valter sa po siedmich rokoch konečne vracia k písaniu a snaží sa vytvoriť dielo, ktorým prekoná sám seba. Po prebdetých nociach pri písacom stroji stojí pred vážnou dilemou: Kde je pomyselná hranica medzi fikciou a skutočnosťou? Keď sa autor stratí vo vlastnom príbehu? Alebo až keď sa stane svojím vlastným hlavným hrdinom?
 
Názov: Slovania
Autori: Veronika Kolejáková & Jozef Koleják 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Sirota Draha je krehké dievča, ktoré napriek nepriazni novej rodiny drží pri živote odvaha a doposiaľ nepreskúmané liečiteľské schopnosti. Pri hľadaní seba samej ju okrem múdreho učiteľa sprevádza aj záhadný cudzinec, ktorého zúboženého a vysileného náhodou objaví v lesoch.

Príbeh Slovanov je zasadený do obdobia dejín, v ktorom ešte neexistovali hranice súčasných štátov. Každodenný život bol sprevádzaný zabudnutými rituálmi a fascinujúcou mystikou náboženstva spätého s divokou prírodou, temnými lesmi, nedostupnými priesmykmi a jaskyňami. Ľudia na našom území sa podobne ako hrdinovia románu museli naučiť sami rozhodovať o svojom osude. Nepriateľmi im mohli byť nielen barbarskí Avari, no aj tyrani zo susedného hradiska. Kmene však silné vedenie potrebovali a kto by nesiahol po moci, keď mu leží pri nohách?
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Krv je len voda
Autorka: Jana Micenková 
Vydavateľ: Marenčin PT
 
Oficiálna anotácia: „V istom zmysle sme všetci len obete obetí...“ Klára chce matku. Matka chce slávu. Otec chce, aby všetci boli šťastní... Román je analýzou rozkladu dysfunkčnej rodiny, a zároveň sa snaží sa vysledovať z čoho pramenia príčiny násilia. Avšak nie v globálnom merítku, ale na malej vzťahovej ploche jednej rodiny. Pretože korene všetkého zla začínajú v rodinách a vzťahoch medzi ich členmi. 
 
zdroj: Panta Rhei
  
 
Názov: Raffael, maliar v Ríme
Autorka: Stephanie Storey 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Strop v Sixtínskej kaplnke patrí k priam ikonickým majstrovským dielam renesancie. V románe Raffael, maliar v Ríme sa príbeh jeho tvorby zobrazuje originálnym spôsobom: očami Michelangelovho najurputnejšieho rivala, mladého, krásneho, brilantného maliara dokonalosti Raffaela Santiho.

Raffael osirel v jedenástich rokoch. Rozhodol sa, že dodrží sľub, ktorý dal otcovi na smrteľnej posteli, a stane sa najväčším umelcom v dejinách. Lenže stať sa najlepším znamená poraziť geniálneho sochára, tvorcu Dávida Michelangela Buonarottiho. Pápež Július II. povolá oboch umelcov do Ríma a tým podnieti ich húževnaté súperenie. Michelangelo maľuje strop v Sixtínskej kaplnke a Raffael zdobí pápežove súkromné apartmány. V maľbe sa usiluje o dokonalosť a zápasí s vlastným nepokojným vnútrom, so zúfalou ctižiadosťou, paralyzujúcim strachom z nedokonalosti aj s nevyhnutnou samotou. Na tejto púti sa spriaha s kardinálmi, túla sa po ruinách starovekého Ríma a zamiluje sa do pekárovej dcéry, ktorá si zarába ako prostitútka a stáva sa jeho múzou.

Kniha Raffael, maliar v Ríme je zasadená do pestrého prostredia, oživená zaujímavými postavami a vyznačuje sa fascinujúcim dejom, v ktorom sugestívne ožívajú títo dvaja renesanční majstri a bok po boku kráčajú temnými sieňami Vatikánu. 
 
zdroj: Bux.sk
  
 
Názov: Rozhovory s Albertom Einsteinom
Autor: Carlos Calle
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Nájdite si čas na priateľský rozhovor a objavte vnútorný život fascinujúceho vedca. 
 
Ako rešpektovaný odborník mal Carlos Calle jedinečnú pozíciu pri skúmaní Alberta Einsteina a jeho odborného, ale aj ľudského odkazu. V stručnom životopise sa zameriava na kľúčové udalosti zo života geniálneho fyzika. Potom už prichádzajú na rad samotné fiktívne rozhovory, ktoré sú založené na skutočných faktoch a na výrokoch Alberta Einsteina. Žiaľ, obmedzený priestor neumožnil detailne rozobrať jednotlivé fázy Einsteinovho uvažovania a vedeckej práce, no slávny fyzik kedysi povedal, že aj tie najkomplikovanejšie fyzikálne problémy treba vysvetliť tak, aby ich pochopilo aj dieťa. Keďže autor je v tejto oblasti odborník, zjednodušenie nie je na úkor presnosti. Je to skôr poučné zjednodušenie, ktoré k teórii relativity a k jej porozumeniu pritiahne viac ľudí.
 
Calle upriami pozornosť aj na slávnu rovnicu E = mc2 a dotkne sa aj vzťahu medzi touto rovnicou a atómovou bombou. Bomba samotná je oprávnene námetom samostatnej kapitoly, lebo hoci sa Einstein na výrobe bomby priamo nepodieľal, napísal prezidentovi Rooseveltovi list, v ktorom ho žiadal o jej vývoj. Dozviete sa aj o Einsteinovom vzťahu k náboženstvu, o jeho rodine, o ženách, s ktorými mal vzťahy, aj o jeho záľubách.

Toto príjemné čítanie je vhodné pre každého, kto si chce rozšíriť všeobecný rozhľad a koho, napriek tomu, že nie je matematik či fyzik, tieto odbory fascinujú a bavia. Predslov ku knihe napísal matematik a matematický fyzik sir Roger Penrose. 
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Obklopeni knihami: Spisovatelé v knihovnách a jejich příběhy
Autor: Ángel Esteban
Vydavateľ: CPRESS
 
Oficiálna anotácia: Knihovny se spisovateli pojí nezpřetrhatelné pouto. Některým mistrům pera však knihovny zasáhly do života více než ostatním a na určitou dobu se staly i jejich pracovištěm. Přečtěte si příběhy slavných literátů, kteří část své kariéry strávili jako knihovníci – ať už z důvodu neutuchající vášně pro psané slovo, ryze pro potřebu výdělku nebo dokonce jako součást svého pobytu ve vězení. 
 
Setkáte se s velikány jako Jorge Luis Borges, Lewis Carroll, Mario Vargas Llosa, Alexandr Solženicyn nebo bratry Grimmovými, ale i s českými tvůrci zastoupenými Jiřím Mahenem a Jaromírem Nohavicou. Budete překvapeni, jak různé a klikaté mohou být cesty vedoucí mezi regály knih a jak prostředí plné svazků naditých fantazií a věděním formovalo literární tvorbu těchto mužů.
 
Názov: Ženy umelkyne
Autorka: Flavia Frigeri
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: Umenie v skratke (uvedené na obálke)
 
Oficiálna anotácia: Ženy sú dlhodobo obľúbeným námetom umelcov, ale ich prínos ako umelkýň je dodnes nedocenený. Nemusia už síce tvoriť anonymne či pod mužským pseudonymom, ale ešte v roku 1989 položila skupina Guerilla Girls newyorskej verejnosti otázku: „Musia byť ženy nahé, aby sa dostali do Metropolitného múzea?" Odpoveď na túto otázku nájdete aj vo svojej knižnici - stačí si prelistovať dejiny umenia. Ešte lepšie však urobíte, ak siahnete po knižke, ktorá reviduje tradičný kánon a predstaví vám tvorbu päťdesiatich významných umelkýň od 16. storočia až po súčasnosť. Artemisia Gentileschi, Georgia O´Keeffe, Frida Kahlo či Louise Bourgeois... Schválne, ktoré z týchto mien poznáte? 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Šťastné a spokojné dieťa alebo Ako zvládnuť emócie - Rady lenivej mamy
Autorka: Anna Bykovová 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Pedagogička, psychologička a autorka edície bestsellerov Lenivá mama, Anna Bykovová, sa vo svojej novej knihe zamerala na problematiku detských emócií. Matematika, šach, angličtina – každý rodič vie, prečo to svoje dieťa učí. Ako sa má však dieťa vyznať vo svojich pocitoch, citlivo vnímať, čo sa deje v jeho duši alebo v duši iného človeka a ovládať sa v rozličných situáciách? Dá sa to vôbec naučiť deti? A ak áno, načo im to bude? Anna Bykovová vám vysvetlí, prečo treba dieťa oboznámiť so svetom emócií a ako to pomocou hier a zábavných úloh ľahko a veselo zvládnete. V knihe nájdete príklady rozhovorov s deťmi, zábavné cvičenia a hry, vďaka ktorým môžete dieťa skamarátiť s emóciami.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Tieňohra - Príbeh o poslednej vojne v Európe
Autor: Tim Marshall
Vydavateľ: Premedia
 
Oficiálna anotácia: Kniha Tieňohra rozpráva, ako ľahko sa po päťdesiatich rokoch mieru vrátila do Európy krvavá vojna. Rozpad Juhoslávie si vyžiadal približne 140-tisíc obetí a jeho záverečná časť sa odohrala v Kosove.

Tim Marshall bol ako vojnový korešpondent priamym svedkom niekoľkých vojensko-politických konfliktov z druhej polovice dvadsiateho storočia. Ako diplomatický redaktor televíznej stanice Sky News pokrýval spravodajsky aj vojnu v Kosove, bombardovanie Juhoslávie a pád režimu Slobodana Miloševića. Kniha prináša strhujúco vyrozprávaný príbeh, vychádzajúci z autorových osobných skúseností, z jeho priamej prítomnosti na miestach bojov i v priľahlom zázemí, ako aj z rozhovorov s príslušníkmi tajných služieb piatich krajín. Aj po dvadsiatich rokoch od ukončenia vojny v Kosove má zmysel vracať sa k tejto európskej tragédii, najmä ak vieme, že dodnes nie sú všetky rany v regióne zacelené.
 
zdroj: Premedia

 
Názov: Atlas šťastia
Autorka: Helen Russell 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Cesta okolo sveta, ktorá prináša 33 medzinárodných návodov, ako dosiahnuť šťastie.
 
Cesta okolo sveta, ktorá prináša 33 medzinárodných návodov, ako dosiahnuť šťastie. Bojíte sa blížiaceho sa pracovného pohovoru? Inšpirujte sa Islanďanmi a ich konceptom betta reddast, neochvejným presvedčením, že všetko nakoniec dobre dopadne. Blúdite životom a neviete ako ďalej? Spravte to ako Číňania a nájdite svoj stav radosti sing-fu, ktorý dá vášmu životu zmysel. Máte práce vyše hlavy? Taliani vám pomôžu naučiť sa umeniu dolce far niente, čiže sladkému ničnerobeniu. Ste vyčerpaní a cítite sa odstrihnutí od prírody? Švédi na to majú liek, stačí nájsť smultronställe, teda „záhon lesných jahôd“, dokonalý únik od okolitého sveta. Atlas šťastia vás zavedie do mnohých krajín od Anglicka cez Bhután, Írsko, Fínsko, Taliansko až po Japonsko a odhalí tajomstvá šťastia z celého sveta, ktoré vám zmenia život.
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Božka Jednorožka - Kúpacia knižka
Autor: -
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: v máji vyjde aj titul Hrošík Hrášok - Kúpacia knižka
 
Oficiálna anotácia: Božka Jednorožka sa chystá na vodnú párty. Táto pískajúca vodeodolná knižka sa skvele hodí do vane, tak dobrú zábavu! 
 
zdroj: Slovart
 

Názov: 100 prvých slovíčok s myšiakom Miškom
Autorka: Martina Badstuber
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
 
Oficiálna anotácia: 100 prvých slovíčok s myšiakom Miškom.

Utešené leporelo obsahuje základné slovíčka doplnené o ilustrácie a bežné situácie, v ktorých sa deti ocitnú spolu s myšiakom Miškom. Myšiak Miško sa v pondelok o seba stará a umýva sa. Uhádnite, čo si rád oblieka? A aké predmety sú v kúpeľni? V stredu ide na prechádzku, v sobotu varí. Čo sa nachádza v kuchyni? Každý deň v týždni je jedinečný. Malí čitatelia sa ani nenazdajú a spoznajú sto najdôležitejších výrazov z každodenného života! 
 
zdroj: Bux.sk
  
 
Názov: Šípková Ruženka - Priestorové leporelo s rozprávkou
Autor: -
Vydavateľ: Svojtka & Co.
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
 
Oficiálna anotácia: Vdýchnite život tejto klasickej rozprávke v jedinečnom priestorovom leporele. Postavy z rozprávky na stránkach doslova ožijú!

Zakliata princezná a s ňou aj celé kráľovstvo zaspia na sto rokov. Mnoho princov sa už odvážilo prekliesniť si cestu k zámku porastenému tŕnistou húštinou šípkových ruží, ale len jednému sa podarí krásnu spiacu princeznú prebudiť. V úchvatnom priestorovom leporele nájdete obľúbenú klasickú rozprávku o Šípkovej Ruženke. Zapojte do čítania aj deti a rozprávajte si príbeh spoločne. Vďaka detailnému zhotoveniu na jednotlivých stránkach vystúpia do priestoru postavy z príbehu aj kulisy, ktoré dodajú rozprávke tú správnu čarovnú atmosféru. 
 
zdroj: Svojtka & Co.

 
Názov: Lev a vtáčik
Autorka: Marianne Dubuc
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Dojímavý príbeh o tom, čo je skutočné priateľstvo.

Jedného jesenného dňa nájde lev vo svojej záhrade zraneného vtáčika. Keď jeho kŕdeľ odletí za teplom, lev sa oňho rozhodne postarať. Vtáčik sa pomaly lieči a spolu prežívajú jedinečné chvíle. Pomaly sa medzi nimi rodí skutočné priateľstvo. Vtáčik však musí na ďalšiu jeseň odletieť so svojím kŕdľom. Čo bude s levom a ako dopadne ich priateľstvo?

Upozornenie: V knihe autorka zámerne ponechala niekoľko strán prázdnych. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Kubko na prázdninách: Cvičenie výslovnosti pre deti v predškolskom veku
Autorka: Marta Galewska-Kustra
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Učím sa rozprávať
 
Oficiálna anotácia: Spoznajte Kubka a jeho veselú rodinku a prežite s nimi nezabudnuteľné prázdniny!

Štvrtá časť Kubkových dobrodružstiev pomáha hravým spôsobom rozvíjať a precvičovať artikuláciu, čiže schopnosť správne vyslovovať jednotlivé hlásky. Kniha je užitočná aj pre rodičov, lebo im umožňuje sledovať, či ich dieťa zvláda výslovnosť samo, alebo či potrebuje pomoc logopéda. Zároveň ju možno veľmi dobre využiť aj ako pomôcku pre deti, ktoré už logopéda navštevujú. Pri čítaní s rodičom si môžu hravou formou precvičovať správnu výslovnosť. Publikácia má jednoduchú formu, obsahuje krásne ilustrácie a prirodzeným spôsobom zdokonaľuje detskú reč. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ema a jej zázračná lupa
Autorky: Catherine Jacob & Lucy Fleming
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 28. 5. 
 
Oficiálna anotácia:  
Ema ľúbi všetko živé, ale najmä drobné tvory.
Mušky, včielky, húsenice... s nimi sa aj dohovorí.
So zázračnou lupou v ruke skúma hmyziu ríšu.
Otvor knižku, čo tam o jej dobrodružstvách píšu.


Jedného dňa poprosia Emu o pomoc zúfalé včielky.
Podarí sa jej zachrániť ich voňavý domov?

A ešte niečo! Na začiatku a na konci tejto knižky nájdete prekvapujúce fakty o hmyze.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Zuby
Autor: Wojciech Grajkowski
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Dievčatko Pavla a jej dvaja kamaráti – Zrkadlo a Sonda – vám porozprávajú a vysvetlia, aká je starostlivosť o zuby dôležitá: ako a s čím si ich čistiť, čo sú mliečne a čo trvalé zuby, prečo im sladkosti i baktérie ubližujú a prečo treba absolvovať preventívne prehliadky u zubára, keby je potrebný zubný strojček a mnoho ďalších zaujímavostí!
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Zvieracie mláďatá a ich dobrodružný život
Autor: Miloš Anděra
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Šteniatko, levíča, slonie aj ľudské mláďa, káčatko alebo vtáča, čo ešte nevie lietať - všetky mláďatá sú roztomilé, ale ony ani ich rodičia to nemajú vždy jednoduché. Niektoré mláďatá sa o seba vedia postarať hneď po narodení, iné zase dosť dlho potrebujú rodičovskú starostlivosť. V knihe nahliadneš do prvých dní či týždňov mnohých druhov zvierat a uvidíš, aký je svet živočíchov rôznorodý a zaujímavý. Napríklad kengura po narodení „býva" vo vaku na bruchu svojej mamy a opúšťa ho až po roku. Vtáky stavajú pre svoje vtáčatká rozmanité hniezda, cicavce sa starajú o mláďatá v brlohoch, norách aj ľadových skrýšach. Dozvieš sa, čím všetkým rodičia kŕmia svoje mladé, ako sa s nimi dohovárajú, ako ich učia či trestajú za neposlušnosť, ako ich prenášajú alebo chránia pred nebezpečenstvom či ako sa starajú o ich čistotu. V knihe plnej kreslených obrázkov a krátkych textov nechýba humor a hádanky na precvičenie nových poznatkov.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Poznáš Pippi Dlhú pančuchu?
Autorka: Astrid Lindgren
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Do vily Vilôčky, čo susedí s domom Tommyho a Anniky, sa nasťahuje najsilnejšie dievčatko na svete - Pippi Dlhá pančucha – s Pánom Nilssonom a koňom. Pippi nemá rodičov, ktorí by jej niečo prikazovali či zakazovali, preto si vždy robí presne to, čo sa jej zachce. Spolu s novými kamarátmi zažíva veselé dobrodružstvá: stávajú sa „vecohľadačmi“, zájdu do cirkusu, pečú, upratujú, lapajú zlodejov, no predovšetkým sa veselo zabávajú! 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Klub objaviteľov 2: Korytnačkové delo
Autorky: Bobbie Peers & Sandra Steffensen
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Klub objaviteľov, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Klub objaviteľov je späť! 
 
Čo spraví Felix, keď začnú v púšti pršať korytnačky? Zavolá si na pomoc Elu! Klub objaviteľov musí v púštnom dobrodružstve znovu spojiť sily, postaviť sa zoči-voči piraňátom, ich hrozivému generálovi a zachrániť zúfalých obyvateľov Odrazova. Zvládnu to?
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Polly a Buster 2: Tajomstvo čarovných kameňov
Autorka: Sally Rippin
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Polly a Buster, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Druhý diel novej fantasy série, pokračovanie knihy Čarodejnica rebelka a citlivá príšerka.

Čarodejnica Polly a príšerka Buster by sa nemali kamarátiť. A celkom iste by nemali utekať pred takmer všetkými obyvateľmi Strigôňova. Musia sa rozhodnúť a vôbec to nebude jednoduché. Čo je lepšie? Skryť sa niekam do bezpečia alebo staviť všetko na jednu kartu, riskovať a zachrániť mestečko?

Knižka je ideálna pre deti, ktoré sa zaujímajú o čarodejníctvo, ale ešte nie sú celkom pripravené na Harryho Pottera. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Cesta do země snergů: Příběh, který inspiroval k napsání Hobita
Autorka: Veronica Cossantelli
Vydavateľ: Nakladatelství Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
 
Oficiálna anotácia: Pip a Flora jsou v pěkném průšvihu. Na útěku ze sirotčince se náhodou dostali na magické místo, odkud však neznají cestu zpět. V Kouzelné zemi snergů se konají skvělé hostiny, žijí tady skořicoví medvědi a domy zde staví do korun stromů. Narazit ale můžete i na pořádné padouchy. Jejich nový kamarád, snerg Gorbo, jim pomůže s hledáním cesty domů. Pokud si děti vzpomenou, kde to vlastně je, a Gorbo, kudy se tam jde, možná se jim to i podaří…
 
Názov: V tejto rodine kopte hlbšie
Autorka: A. S. King
Vydavateľ: CooBoo
Poznámka: vekové odporúčanie = 15+
 
Oficiálna anotácia: Zrnko predsudkov a rasizmu je zasiate v každom z nás. A stačí málo, aby vyklíčilo.
 
Hemmingsovci sú presvedčení, že ich sa to netýka, aj keď sú touto burinou prelezení skrz-naskrz. Všetci sa chystajú na oslavu Veľkej noci, akoby ich veľkolepá výzdoba a varená šunka mohli zachrániť. Ich najmladšie potomstvo, piati tínedžeri, ktorí to s rodinou už nemôžu vydržať, padajú do tunela neistoty. Nik nerieši, že jedno z vnúčat je nezvestné. Kam sa z tejto rodiny vytratila láska? Keď však tínedžeri začnú kopať trochu hlbšie, zisťujú, že sú tou generáciou, ktorá môže všetko zmeniť k lepšiemu.
 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára