Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 1. mája 2021

Krutá Marta

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Marek Vadas, Daniela Olejníková (ilustrátorka): Krutá Marta (OZ BRAK 2020)


Život človeku prináša všeličo, občas aj prezývku. Tá môže byť pochvalná, zlomyseľná, povzbudzujúca... Niektorí „nositelia prezývok“ sú s ňou spokojní, niektorí sú z nej nešťastní a nájdu sa aj takí, ktorí o nej netušia. Do „netušiacej kategórie“ patrí aj Marta.

Na prvý pohľad pôsobí Marta ako normálne dieťa, s ktorým by bol spokojný každý rodič. Má však odvrátenú tvár, ktorá jej vyslúžila prezývku Krutá Marta. Túto tvár ukazuje zvieratám (tvorcom prezývky), napríklad zvieratám žijúcim u jej starej mamy.

S príchodom prázdnin nastali pre tieto zvieratá zlé časy v podobe Krutej Marty. Tá veru nelenila a jej bezcitné správane, starou mamou nenapomenuté, akoby nemalo konca. Marta sa dobre bavila a nad pocitmi zvieracích obetí nerozmýšľala. Tie sa zhodli na tom, že Krutú Martu treba za jej správanie potrestať...

Maličké deti často zaobchádzajú so zvieratami necitlivo a potrápia ich šklbaním, ťahaním, naháňaním alebo inými prejavmi pozornosti. Väčšina z toho vyrastie, niektoré deti však naďalej nevidia na svojom správaní nič zlé, mysliac si, veď je to zábava. Pre tie, ktoré z tohto necitlivého správania nevyrástli, recenzentka odporúča zadovážiť Krutú Martu. Kniha zaujme príbehom odzrkadľujúcim temné zákutia detských životov a zároveň neprehliadnuteľnými, výraznými, farbami hrajúcimi ilustráciami Daniely Olejníkovej. 
 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára