Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 1. mája 2021

Plecháč Bob

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Hedviga Gutierrez: Plecháč Bob (Albatros 2021)

 

Stránky detských kníh obývajú všakovaké postavičky a recenzentku vždy poteší, keď natrafí na nezvyčajného hlavného hrdinu, napríklad na blchu, pastelku alebo najnovšie plechovku. Slovami Hedvigy Gutierrezovej, plecháča.

Plecháč čitateľovi hneď prezradí, že sa volá Bob a je práve poriadne nahnevaný. To by ani nemusel hovoriť, pohľad naňho totiž poskytne túto informáciu. Dôvod hnevu sa nám odhalí po jeho bližšom spoznaní. Bob sa nachádzal v továrni plnej plecháčov, nepochyboval však o tom, že práve on je najkrajší a skrátka, najlepší! Logicky by preto mal byť naplnený niečím výnimočným, napríklad sladučkým salkom, drahým pleťovým krémom alebo chutnými farebnými cukríkmi.

Deň D prišiel a ukázalo sa, že nejde o Deň Dokonalý, ale Deň Desivý. Do Boba totiž pristálo psie žrádlo! Preňho čosi neslýchané, pre zvyšok osadenstva továrne oprávnený trest za namyslenosť. Smola sa mu „lepila na päty“ aj po opustení továrne a z kedysi dokonalého plecháča sa stal hrdzavý plecháč...

Hedviga Gutierrez stvorila originálneho knižného hrdinu a rozpovedala jeho príbeh, ktorý deťom ponúka okrem roztomilých ilustrácií a pútavého čitateľského zážitku aj ponaučenie, že to, akí sme, je dôležitejšie ako náš výzor. Bob sa o tom presvedčil na „vlastnom plechu“.
 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára