Vyhľadávať v tomto blogu

streda 24. marca 2021

Čo to vlastne vidíme?

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Leo Timmers: Kdeže je drak? 
(preklad Jozef Klinga, Daruso Consulting 2020)

Občas sa nemožno spoliehať ani na vlastné oči. Za asistencie fantázie prípadne strachu nám prezentujú skreslenú realitu, či priamo klam. Zábavnou ukážkou možného zlyhania vlastných očí je kniha Kdeže je drak?
 
Strach občas skrsne aj vo vážených hlavách, napríklad v hlave kráľa. Kráľ tvrdil, že videl draka v podhradí a neodváži sa ísť spať, kým ho rytieri nenájdu. Vyzbrojení muži síce nemali žiadne dračie znalosti, ale kráľ ich zásobil balíčkom informácií, ktoré im ho majú pomôcť nájsť. Dračie ostne najlepšie uvidíme zboku, vravia a zrazu sa pred nimi v tme rysujú dračie ostne! Pri bližšom skúmaní sa ukázalo, že pomyselným drakom boli zajace spiace na hromade mrkiev. Drak sa pred očami snaživých nešťastníkov (ne)zjavil ešte niekoľkokrát a prekvapivá realita privolala lákavú myšlienku. Možno už drak dávno odletel! Lákavé skonštatovanie ich hnalo domov s dobrým pocitom zo záchrany kráľovstva. Dobrý pocit sa upelešil aj v hlave draka, ktorý si doprial chvíle odpočinku v kráľovskej posteli. Ako situáciu zhodnotil kráľ, usalašený na lustri nad posteľou, zdokumentované nie je, dá sa však predpokladať, že uňho sa spokojnosť a nerušený spánok nedostavil...
 
Nevšedný, bláznivý a fantáziu burcujúci príbeh zaujme milovníkov drakov, rytierov, akčného deja i tých, ktorí majú radi nepredvídateľnosť a možnosť pozerať na vec rôznymi spôsobmi. 
 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára