Vyhľadávať v tomto blogu

streda 24. marca 2021

Kde majú kukučky rodiny?

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Simona Novotná, Alžbeta Kováčová (ilustrátorka): Ako si kukučka hľadala rodinu 
(Ikar 2020)
 
Keď sa rozdávalo rodičovské cítenie, kukučky sa do radu nepostavili. Recenzentka netuší dôvod a či si zvolili nejaký iný rad, ale vie, že kukučky kladú vajcia do cudzích hniezd a výchovu potomkov vkladajú do cudzích krídel. Vedia to aj malé kukučky...?
 
Operená hrdinka sa ešte ako vajíčko dostala do správnych rúk. Adoptívny otec, majster hodinár Ignác Ručička, sa o vajíčko svedomito staral a v starostlivosti nepoľavil ani po vyliahnutí kukučky Alžbetky. Stala sa členom rodiny, ale ani prijatie a láska nezabránili vynoreniu nástojčivej otázky. „Odkiaľ vlastne som?“ Alžbetka sa rozhodla nájsť odpoveď na túto otázku. Výprava za skutočnou rodinou jej priviala do cesty rôzne zvieratá a vďaka svojej bystrosti a vedomostiam si získala ich sympatie. Niektoré sa čudovali zvláštnemu cieľu kukučkinho putovania, ale kľúčové informácie jej poskytla až stará kukučka. Tá Alžbetke vysvetlila, že aj kukučky majú rodiny. „Rodina je tam, kde ťa ľúbia. Nie je dôležité, či sa na seba podobáte.“ 
 
Neobyčajný príbeh zo života jednej kukučky zaujme, prekvapí aj dojme krásnym posolstvom. Kniha je vhodná pre deti od štyroch rokov. 
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára