Vyhľadávať v tomto blogu

streda 24. marca 2021

Pre tých, ktorí nemôžu objať svojich milovaných

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Eoin McLaughlin, Polly Dunbarová (ilustrátorka): Máme sa radi, aj keď nie sme spolu 
(preklad Magdaléna Poppelková, Albatros 2020)

Neotrasiteľné miesto medzi najmilšími knihami vhodnými pre potechu detí i dospelých patrí podľa recenzentky knižočke Máš ma rada / Máš ma rád? Čitateľovi predstavila dve smutné zvieratká, ježka a korytnačku, a ukázala ich cestu k nadviazaniu silného priateľstva. Opätovne sa s ježkom a korytnačkou stretnúť mu umožňuje kniha Máme sa radi, aj keď nie sme spolu. Autori túto knihu venovali všetkým, ktorí nemôžu objať tých, ktorých milujú. 
 
Hlavní hrdinovia, kratučký, ale silný príbeh, drobné rozmery knihy, to všetko majú obidve knihy spoločné. Naďalej panuje medzi ježkom a korytnačkou priateľstvo, ale objať sa nemôžu. Vďaka soviným slovám si uvedomili, že existujú aj iné spôsoby, ako vyjadriť svoju náklonnosť. Zvieratká na seba hľadia, každé zo svojej strany knihy (ježko naľavo, korytnačka napravo), a navzájom si prejavujú priazeň. Zamávanie, smiešna grimasa, list, tanec, vzdušný bozk... 
 
Recenzentka tvrdí, že táto kniha je vždy aktuálna, ale v súčasných ťažkých časoch ju považuje nielen za veľmi aktuálnu, ale aj za zdroj inšpirácie a povzbudenia.
 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára