Vyhľadávať v tomto blogu

streda 24. marca 2021

Medvedí kurz etikety

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 
 
Marta Mészárosová (ilustrácie a grafická úprava), Mária Hurbanová (text): Etiketa: Pravidlá slušného správania 
(Slovart 2020)

O slušnom správaní sa veľa hovorí, píše a občas aj kreslí. Rozprávajú o ňom rodičia, učitelia, a tiež hrdinovia detských kníh, napríklad medveď stvorený Martou Mészárosovou. 
 
Medvede sú považované za neohrabané tvory, ktoré nevnímajú etiketu ako nevyhnutnú súčasť všeobecného rozhľadu. Medvedia výnimka, ktorá sa čitateľovi predstaví iba ako medveď, cítila čulý záujem o ľudí. Nezaujímal ho obsah ich batohov alebo kontajnerov, zaujímal sa o nich samotných a veľa sa naučil o slušnom správaní. Rozhodol sa, že sa s čitateľmi podelí o svoje poznatky, postrehy a skúsenosti.
 
Pozdrav, podanie ruky, obliekanie, stolovanie... Prezrádza aj poznatky, ktoré deťom knihy (asi) dosiaľ neponúkli, napríklad kto nesie dáždnik, keď ide spolu v daždi muž so ženou, alebo v akom poradí spolu idú po schodoch. Textu je v knihe máličko, hlavnou hviezdou sú ilustrácie. Moderné, svieže, zábavné ilustrácie. 
 
Recenzentka považuje túto medvediu príručku za skvelú voľbu na odštartovanie príjemnej debaty rodiča a dieťaťa o slušnom správaní. 
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára