Vyhľadávať v tomto blogu

streda 24. marca 2021

Byť iný nie je zlé!

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 
 
Jill Twiss, EG Keller (ilustrátor): Jeden deň v živote Marlona Zajda 
(preklad Tomáš Hučko, BRAK 2020

Zajačik Marlon Zajdo žije vysnený život mnohých ľudí. Vplyvná rodina, velikánsky dom so záhradou v Bratislave, veľa voľného času... Priam dokonalý život! Možno v podaní niekoho iného, pretože Marlon ho ako dokonalý nevníma. Je totiž presiaknutý osamelosťou. Našťastie len do príchodu Výnimočného dňa...
 
Výnimočný deň sa spočiatku tváril ako bežný deň. Budíček, raňajky, sledovanie televízie. Sám, sám, sám. Výnimočnosť sa dostavila po Zajdovom odhopkaní do záhrady. Tu vstúpila do jeho života láska, zajačik Kamil. 
 
Nepoznali sa ani 24 hodín a už sa zhodli, že sa chcú vziať a hopkať spolu navždy. Táto veľká novina však narazila na mocný nesúhlas malého, ale vplyvného chrobáka, Šéfa Neprajniaka. Tvrdil, že zajačikovia si neberú zajačikov, ale zajačice, a zdôraznil, že byť iný, meniť pravidlá, ktoré platia odjakživa, je zlé. Našťastie sa prítomné zvieratká nenakazili chrobákovou netolerantnosťou a neprajnosťou...
 
Recenzentka je presvedčená, že deti nevidia na láske rovnakého pohlavia (či už sa jedná o zajačikov, alebo ľudí) nič zlé a „neprajniakovské názory“ sa do ich hláv dostávajú od niektorých dospelých. Dospelých, ktorí majú moc formovať tvárnu detskú osobnosť. Tí túto knihu deťom asi nekúpia, to však neznižuje jej dôležitosť, potrebu o téme hovoriť.  
 
Recenzentka považuje vydanie tejto knihy na Slovensku za odvážny počin a dúfa, že takýchto odvážnych počinov, nebojacich sa poukázať na rôzne dôležité témy, bude čoraz viac. Naše deti si to zaslúžia.
 





 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára