Vyhľadávať v tomto blogu

streda 24. marca 2021

Knižná vstupenka do leopardej ohrady

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

zdroj: Lorenz Pauli, Kathrin Schärer (ilustrátorka): Rigo a Róza – 28 príbehov zo zoo a zo života (preklad Ján Jambor, Perfekt 2020)

Vliezli by ste dobrovoľne do leopardej ohrady? Raz tak učinila jedna myška a napočudovanie nenasledoval jej presun do leopardieho brucha. Ukázalo sa, že myškino konanie bolo síce riskantné, ale prínosné...

Myška Róza nie je obyvateľkou zoo, ale rada zamieri medzi jej múry, aby mohla byť s leopardom Rigom - a my môžeme sledovať ich spoločné chvíle.

Recenzentku očarilo, aké inšpiratívne debaty a zábavné aktivity medzi nimi prebiehajú. Rozhovory, občas pretkané vymyslenými slovami (krídlosálne, extratopfloriózne) o dôvere, poznaní (Róza chce vedieť všetko, vrátane toho, ako chutí papája), životných rozhodnutiach („Kedy si sa vlastne rozhodol, že sa staneš leopardom?“), krehkých predstavách, ťažkých otázkach (končí sa niekde prázdnota?), či hry Hnevať ľudí, Kto vie hlúpejšie hľadieť?, Myš v leopardovej srsti, Predstav si, že...

Fascinujúci sú aj hlavní hrdinovia. Róza je odvážna, energická, zábavná, hravá, pojašená, štedrá a milá. Je presne taká priateľka, akú Rigo, starý leopard odtrhnutý od svojej domoviny, potreboval. Ona vnáša do jeho života radosť, porozumenie, nádej.

Možnosť „knižne naživo“ sledovať týchto priateľov obohatí každého čitateľa bez ohľadu na vek. Nádherne ilustrovaná kniha je studnicou jedinečných myšlienok, ktoré sa ľahko zabývajú v čitateľovej mysli, a tiež zaručeným zdrojom humoru a inšpirácie. Dokáže čitateľa opantať svojou výnimočnosťou natoľko, že sa bude s radosťou vracať do leopardej ohrady. 
 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára