Vyhľadávať v tomto blogu

streda 24. marca 2021

Morálne ponaučenie v ľúbeznom podaní

Tento článok vyšiel v marcovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

zdroj: M. A. Jerský, Jan Hála (ilustrátor): Maroško a Medko – Veršovaná rozprávka zo salaša (Tatran 2020)

Maroš, chlapec žijúci v dedinke pod Tatrami, túžil po pobyte na salaši, spoznaní života na tomto očarujúcom mieste. Otecko, potešený synovými študijnými výsledkami, sa ho rozhodol podporiť. Chlapec sa onedlho ocitol na salaši a šťastne si pomyslel, že sa stane honelníkom.

Miestne zvieratá ho prijali medzi seba a ubezpečili ho, že s nimi môže vždy rátať, ale našli sa aj dve zvieracie výnimky. Líška Potmehúdka vyhútala nápad, ktorý by sa na salaši nestretol s pochopením. Rozhodla sa nahovoriť medveďa Medka na ulovenie barana a bečiace zviera sa zrazu ocitlo v medvedej papuli. Malo však šťastie, že ho Medko odniesol do jaskyne a nepustil sa hneď do hostiny.

Maroš bol honelníkom iba chvíľočku a už sa musel popasovať s nebezpečnou situáciou. Bol za stádo oviec zodpovedný, a preto sa chcel pokúsiť barana zachrániť. Našťastie sa o jeho záchranu nepokúšal sám...

Očarujúco ilustrovaná veršovaná rozprávka s morálnym ponaučením deťom ponúka napínavé dobrodružstvo v nádhernom prostredí slovenského salaša. Boj dobra a zla, človek a príroda v dokonalej harmónii, veršovaná ukážka krás slovenčiny a svieži a voňavý, hoc len literárny pobyt v malebnom prostredí. To všetko ponúka táto kniha deťom aj dospelým.
 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára