Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 13. júna 2021

Ako dedko Blcha objavil južný pól

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Stephanie Marian: Ako dedko Blcha objavil južný pól 
(preklad Zuzana Dodoková, Ikar 2021)
 
 
Väčšine bĺch k spokojnému životu stačí pohodlný a výživný habitat, no nájdu sa aj blšie výnimky so vznešenejšími ambíciami. Patria medzi ne blší bádatelia, vnuk a dedko stvorený slovenskou autorkou Katarínou Macurovou (Blcha Teo), a tiež ďalší významný blší bádateľ, dedko Blcha.

O slávnej antarktickej výprave na južný pól vedenej nórskym polárnym bádateľom Roaldom Amundsenom sa už čo-to popísalo, pozornosť sa však obracala na ľudských členov expedície. Príležitosť vidieť ju z „neľudského pohľadu“ ponúka Stephanie Marian, ktorá zdokumentovala rozprávanie dedka Blchu, pôvodne adresované vnúčatku Bĺšatku.

Dedko Blcha bol nenápadným členom expedície smerujúcej na južný pól. Prezradí nám, čo si cesta vyžadovala a čo bádateľom ponúkla.

Predstavenie výbavy potrebnej na polárnu expedíciu, opis počasia a podmienok na Antarktíde, činností a výbavy potrebnej na presun po krajine... Po prečkaní antarktickej zimy nastali pre posádku prajné časy. Päť ľudí, päť bĺch a päťdesiatštyri polárnych psov sa konečne mohlo vydať na cestu. Tá ich nešetrila a naservírovala im všakovaké skúšky. Polárna noc, príkre svahy, obrovský Diabolský ľadovec. Úspešne sa popasovali s každou z nich a nakoniec dosiahli južný pól, kde dedko Blcha spolu s Roaldom zapichli do snehu nórsku zástavu.

Originálne poňaté rozprávanie o skutočnej expedícii detského čitateľa zaujme vďaka sympatickému blšiemu rozprávačovi a pútavým ilustráciám. Zabaví, poučí, a možno aj dodá nádej, že ak je blcha schopná veľkých činov, určite má šancu aj on... Kniha je vhodná pre deti od štyroch rokov.

 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára