Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 13. júna 2021

Balkón

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Melissa Castrillón: Balkón (preklad Lucia Hlubeňová, Ikar 2021)

 

Slová sa v detských knihách vyskytujú v rozmanitom rozsahu. Stránky niektorých kníh sú pokryté slovami odhora nadol, v iných ustupujú v prospech ilustrácií a niekde sa kde-tu mihne slovíčko. Dôkazom, že prevaha slov nad ilustráciami absolútne nič nevypovedá o kvalite či ponúkanému čitateľskému zážitku, je Balkón od Melissy Castrillónovej.

Vstupujeme do života trojčlennej rodiny, rodičov a dievčatka. Útulný dom, nádherná príroda všade navôkol... Domov plný farieb, pokoja, harmónie. Dievčatko očividne prežíva radostné detstvo a miestna príroda, rastliny aj všetky živé tvory sú jeho súčasťou. Ťažké chvíle pre malú hrdinku sa dostavia spolu s listom o pracovnom mieste pre mamičku. Dobrú novinku pre celú rodinu vystriedala zlá, najmä pre dievčatko. Sťahovanie do mesta za prácou, nový život v neznámom prostredí, vo svete budov, tmavých farieb, kde príroda akoby nemala miesto...

Dievčatko stratu starého domova oplakalo, ale čoskoro sa po príchode do mesta pustilo do vytvárania nového domova. Všetko to začalo zasadením troch semienok...

Balkón je kniha, ktorá podľa recenzentky zaujme deti aj dospelých, ale obe skupiny čitateľov inak. Deti zaujme príbeh, vyrovnávanie sa so stratou domova a aktivita hlavnej hrdinky. Dospelých nadchne ako bravúrne autorka takmer bez slov vykreslila príbeh, koľko priestoru na skúmanie a kochanie sa im ponúka, prekvapí ich múdre posolstvo o sile prírody spájať ľudí a ilustrácie ich možno očaria natoľko, že budú chcieť mať knihu poruke, alebo vystavenú „na očiach“, aby sa k nej mohli hocikedy vrátiť. Recenzentka sa tejto chuti nebránila. Kniha je vhodná pre deti od štyroch rokov.
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára