Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 29. júna 2021

Hojdali sa ježibaby – veselé básničky pre najmenších

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Jozef Moravčík Jakubovec, Hedviga Gutierrez (ilustrátorka): Hojdali sa ježibaby 
– veselé básničky pre najmenších (Albatros 2021)

Ježibaby možno vidieť v mnohých detských knihách, ale hojdanie sa obvykle nepraktizujú. V sympaticky bláznivej knihe Hojdali sa ježibaby tak robia dokonca dvakrát! Najprv sa hojdajú ježibaby a neskôr hojdá ježibaba čerta.

Hojdajúce sa ježibaby nie sú jedinou úsmevnou zvláštnosťou zabývanou v tejto knihe. Rôzne zvláštnosti, smiešnosti, milé výmysly, zábavnosti a bláznovstvá nájdeme na každej strane. Básničky sú venované najmä zvieratám a zástupcom hmyzej ríše. Myšacej oslávenkyni, ktorá k narodeninám dostala netradičné, no trošičku nepraktické darčeky (diery zo syra, nohu z klavíra atď.), žabe vypekajúcej koláč pre žubrienky alebo ucapkanému capkovi... Niekedy ich vystrieda dieťa (napríklad príliš zvedavá Vierka alebo Viktória, ktorej sa ráno ťažko vstáva do škôlky) a čitateľ natrafí aj na muchotrávku, hrable, guláš či pečené zemiaky. 

Ilustrácie Hedvigy Guttierezovej sú pre šantiace básničky rovnocenným partnerom. Postavičky sú okaté, usmiate a sympatické, dokonca aj ježibaby, čert alebo lebky. Veselé a milé ilustrácie dieťa rýchlo zaujmú a vyvolajú zvedavosť, chuť vypočuť si básničku. Kniha je vhodná pre deti od štyroch rokov.
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára