Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 29. júna 2021

Ako šli slony na návštevu

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Evelina Daciūtė, Inga Dagilė (ilustrátorka): Ako šli slony na návštevu 
(preklad Lucia Hlubeňová, Ikar 2021)
 

Slony sú spoločenské zvieratá a desaťčlenná slonia rodina vystupujúca v knihe Ako šli slony na návštevu nie je výnimka. Jedného dňa sa rozhodla navštíviť inú sloniu rodinu a pekne zoradená – od mamičky po starkú si vykračovala džungľou. Čoskoro sa však začal tento ukážkový rad zmenšovať. Odzadu, nenápadne. Ako prvá sa odpojila starká, lebo sa rozhodla porozprávať s priateľmi. Nasledoval starký, ktorý podal „pomocný chobot“ priateľom pri náročnej práci a postupne sa jednotlivo odčlenilo aj šesť mláďat a otecko. Každý z odídencov mal na odchod od rodiny svoj dôvod a nepovažoval za potrebné o tom niekoho z príbuzenstva informovať. Nečudo, že mamičku po príchode na návštevu prekvapila neprítomnosť jej početnej rodiny. Sloních nezbedníkov mamička zbierala cestou domov...

Veselý, šibalský príbeh hravou a vtipnou formou pomôže dieťaťu naučiť sa rátať do desať a späť a možno mu prinesie aj uvedomenie si, že sa nepatrí vzdialiť sa od mamičky (alebo iného dospelého) bez jej vedomia a súhlasu. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov.
 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára