Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 25. júna 2021

Júlové knižné novinky (2021)

Názov: Ja, Robot
Autor: Isaac Asimov
Vydavateľ: Lindeni
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. júla
 
Oficiálna anotácia: Majstrovský kultový román o ľudskosti, robotike a hlbokej sonde do zmyslu života.

Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Asimov zadefinoval zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie.

V kultovej zbierke poviedok Ja, Robot Isaac Asimov zadefinoval tri zákony robotiky, ktoré majú slúžiť na ochranu ľudí pred robotmi. Prvý z nich znie: Robot nesmie ublížiť človeku ani svojou nečinnosťou dopustiť, aby sa mu ublížilo. Druhý: Robot musí poslúchnuť človeka s výnimkou prípadov, keď by to bolo v rozpore s Prvým zákonom. No a tretí hovorí: Robot musí chrániť vlastnú existenciu, pokiaľ takáto ochrana nie je v rozpore s Prvým alebo Druhým zákonom. Čo sa však stane, ak robot začne spochybňovať svojho stvoriteľa? Môže mať robot zmysel pre humor? A dokáže klamať? Ako potom rozlíšiť robota od človeka? Talentovaná robopsychologička Susan Calvinová stála pri zrode umelej inteligencie. Pomohla robotom zhmotniť sa zo snov na skutočné vedecké výtvory a zapísala sa do dejín robotiky.
 
 
Názov: Možno by si sa mala s niekým porozprávať
Autorka: Lori Gottlieb 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Vtipná, inšpiratívna a prekvapivá kniha psychoterapeutky a novinárky vás zavedie do zákulisia terapeutických sedení, pri ktorých jej pacienti (a ona sama) hľadajú odpovede.

Lori Gottliebová je terapeutka, ktorá lieči pacientov v súkromnej ambulancii v Los Angeles, no pre osobnú krízu sa jej svet zrúti ako domček z karát. Na scénu prichádza Wendell, čudácky no skúsený terapeut a Lori sa ocitne v jeho ambulancii. S plešinou, vo svetri a v športových nohaviciach vyzerá ako z filmu. Kým Gottliebová skúma tajné komnaty duší svojich pacientov - sebeckého hollywoodskeho spisovateľa, mladomanželky s čerstvo diagnostikovanou smrteľnou chorobou, staršej panej, ktorá sa vyhráža, že spácha samovraždu, ak sa jej život do sedemdesiatych narodenín nezlepší, a dvadsiatničky, ktorá sa neprestajne zaplieta s nesprávnymi mužmi - uvedomí si, že všetci hľadajú odpovede na rovnaké otázky, aké si vo Wendellovej ordinácii kladie sama.

Gottliebová nás pozýva do sveta pacientov aj toho svojho, skúma pritom pravdy a výmysly, ktoré nahovárame sebe aj okoliu, kým balansujeme na lane napnutom medzi láskou a túžbou, zmyslom a smrteľnosťou, hrôzou a odvahou, nádejou a zmenou.

Román Možno by si sa mala s niekým porozprávať je revolučný svojou otvorenosťou, hlboko osobný, a predsa univerzálny sprievodca srdcom a mysľou. Ponúka nám ten najvzácnejší dar – odvážny portrét podstaty ľudskosti a odzbrojujúco vtipný, jasnozrivý opis našich tajných životov.
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Modrá kočka
Autorka: Martyna Bunda 
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Nový román Martyny Bundy, autorky oceňovaného debutu Bezcitnost, zachovává epičnost vyprávění a nepostrádá ani výrazné postavy, které se tentokrát pohybují v časovém oblouku sedmi století na území mezi kašubskými jezery. Prolínají se zde světy sakrální a světské, spiritualita s racionálnem, osud postav je tiše sledován modrými kočkami, které ochraňují a hřejí ty, kteří to potřebují. Mnohovrstevnatý román dává život několika různorodým hrdinům: mnichům, jeptiškám, zahalených tajemstvím, bábám bylinkářkám, silným ženám i chudákům. Druhý román Martyny Bundy jistě potěší milovníky kvalitní literatury a magického realismu. 
 
zdroj: Argo

 
Názov: Zapomenutý ostrov někde v Pacifiku
Autori: Petr Fousek & Tereza Dusová 
Vydavateľ: Cosmopolis-Grada
 
Oficiálna anotácia: Otec a dospělý syn se spolu vydávají na neplánovanou rybářskou expedici. Jeden neví, co se životem, a druhému ho moc nezbývá. Oba utíkají před problémy – k nadsázce, humoru i ke vzpomínkám. A přitom si dodávají odvahu k tomu, co budou muset dřív anebo později udělat.

Příběh o tom, že i v beznadějných koncích je vždycky naděje. A taky trochu o tom, že ty nejdůležitější věci v životě se dějí tak nějak mimochodem, a když není kam utéct, je třeba vzít věci tak, jak jsou. Jenom pro ty opravdu nejtěžší případy je tu zapomenutý ostrov někde v Pacifiku… 
 
Názov: Růže a tis
Autorka: Agatha Christie 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Královna napětí vykreslila další působivý – a tentokrát tragický – psychologický příběh. Hugh Norreys, jehož nehoda upoutala na invalidní vozík, se ocitá v městečku St Loo, kde právě vrcholí předvolební boj. Střetávají se tu různé společenské vrstvy, nade všemi a vším se však tyčí místní zámek a jeho obyvatelky. Nejmladší z nich, Isabella Charterisová, očekává návrat lorda Ruperta, své lásky z dětství. Svatba by z nich udělala ideální pár. Na scénu místního dění záhy vstupuje John Gabriel, kandidát konzervativců, Rupertův dokonalý protějšek. A životní plány všech se začnou hroutit... 
 
zdroj: Bux.sk


Názov: Bohovia smrti
Autorka: Emelie Schepp 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Jana Berzeliusová, 1. diel
 
Oficiálna anotácia: Jedného letného dňa v roku 1991 sa deväťročná Jana Berzeliusová prebudí v norrköpinskej nemocnici. Nepamätá sa na nič, nevie, kto je ani odkiaľ prišla.  
 
O dvadsaťjeden rokov, už ako uznávaná a nekompromisná prokurátorka, vedie vyšetrovanie záhadnej vraždy Hansa Juhléna, šéfa azylového oddelenia migračného úradu v Norrköpingu. Podozrenie padne na jeho manželku. Nikto však nečaká, že v bezdetnej domácnosti na mieste činu nájdu odtlačky prstov detských rúk.
 
Jana s komisárom Henrikom Levinom a inšpektorkou Miou Bolanderovou intenzívne pracuje na vyriešení prípadu. Pátranie naberie nečakaný zvrat, keď sa na opustenej pláži nájde ďalšie mŕtve telo. Tentoraz ide o chlapca s tajomným znamením na zátylku a s vražednou zbraňou vedľa seba. Čím viac sa Jana dozvedá o chlapcovej minulosti, tým viac sa približuje k svojej vlastnej a ich osudy sa nečakane pretnú tým najdesivejším spôsobom.
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Stará fotografie: Strhující příběh podle skutečných událostí
Autor: Ladislav Vrchovský
Vydavateľ: Cosmopolis - Grada
 
Oficiálna anotácia: Zcela mimořádný příběh, inspirovaný skutečnými událostmi, nám připomíná sílu lidských hodnot a také odhodlání nepodlehnout žádnému zlu, ať už je sebevětší.

Příběh Bedřicha, Jaroslava a Heleny začíná v roce 1938 v Československu okupovaném nacisty. V té době vznikl v protektorátu Čechy a Morava odboj proti hitlerovskému Německu – ilegální armáda a organizace Obrana národa.

Co všechno se odehraje v životě hlavních hrdinů a jak dopadne v této nelehké době jejich přátelství? Proč v těžkých dobách často i ti nejlepší a nejvěrnější tak snadno převléknou kabát? Co dovede lidi k udávání svých nejbližších přátel, a dokonce rodiny? Rodí se velká nenávist vždy pouze ze strachu? 
 
zdroj: Grada
  
 
Názov: První herečka: Román o Sarah Bernhardtové
Autor: C.W. Gortner
Vydavateľ: Slovart CZ
 
Oficiálna anotácia: První herečka je další z historických románů amerického autora C. W. Gortnera, který představuje skutečnou a výraznou ženskou postavu. Tentokrát jde o dodnes uctívanou francouzskou herečku Sarah Bernhardtovou (1844-1923). Tu lze nazývat opravdu "první herečkou" v moderním slova smyslu: jednak proto, jak novátorským a přirozeným využíváním svého jedinečného talentu na jevišti bořila tehdejší konvence, jednak díky ojedinělé pozici mezinárodně uznávané hvězdy, kterou si postupně dobyla. Jak je u Gortnera obvyklé, i "božská Sarah", v klášteře vychovaná dcera kurtizány židovského původu, se v jeho románu stává vypravěčkou vlastního příběhu, který zahrnuje nejen vzlety, pády a intriky na divadelních scénách i v zákulisí, ale také složité rodinné, milostné, přátelské a profesionální vztahy. V těch figuruje i řada proslulých osobností - Alexandre Dumas, Victor Hugo, George Sandová, Oscar Wilde, budoucí britský panovník Eduard VII. K dosažení pozice skutečné celebrity Sarah pomáhal také Félix Nadar, jeden z prvních velkých fotografů, a samozřejmě i slavný malíř Alfons Mucha, který ji, Gortnerovými slovy, "svými plakáty učinil nesmrtelnou".

V barvitě napsaném románu, který se opírá o důkladné studium historie, ožívá Paříž druhé poloviny 19. století, včetně krvavé války s Pruskem, krátké vlády Komuny a přechodu od císařství k republice. Především však jde o příběh výjimečné ženy, která svou epochu nejen rozzářila, ale v mnoha ohledech i předběhla. 
 
zdroj: Slovart


Názov: Hledání Betty MacDonald
Autorka: Paula Becker 
Vydavateľ: Motto
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 29. júla
 
Oficiálna anotácia: Vejce, Mor, paní Láryfáry a já. Kompletní životopis legendární autorky, dosud neznámé fotografie a tragédie skrytá za humorem

Americkou spisovatelku Betty MacDonald není třeba dlouze představovat. Svými knihami nabitými osobními příhodami a svérázným smyslem pro humor si získala několik generací čtenářů po celém světě. Memoárová beletrie Vejce a já, Kdokoli může dělat cokoli, Morová rána, Dusím se ve vlastní šťávě či příběhy pro děti Paní Láryfáry patří dodneška mezi bestsellery. Novinářka Paula Becker se vydala po stopách slavné autorky a sepsala unikátní životopis, který mapuje místa, kde žila, popisuje lidi, které potkávala a jejichž osobité charaktery daly vzniknout spoustě nezapomenutelných literárních postav, a nechává čtenáře nahlédnout i do korespondence, poznámek a fotografií, které dosud nebyly zveřejněny.

 
Názov: Umenie japonského života
Autorka: Jo Peters (prevzaté z obálky)
Vydavateľ: Lingea
 
Oficiálna anotácia: Japonská kultúra sa vyznačuje osobitným prístupom k životu. Od každodenných zvyklostí až po starobylú tradíciu – japonský spôsob života nachádza v každom okamihu príležitosť na ocenenie krásy prítomnej chvíle. V dnešnom stále sa zrýchľujúcom svete sa môžeme z tohto prístupu veľa naučiť. Japonská kultúra má svoje korene v budhizme a kladie dôraz na pozitívnu silu vďaky, vplyv prírody na naše osobné blaho a v neposlednom rade aj na význam pokojného a rozvážneho prístupu ku každodennému životu.

Tieto a mnohé ďalšie myšlienky nájdete v tejto knihe. Vstúpite do meditatívneho sveta umenia ikebany či origami a pestovania bonsaju. Uvarte si jedno z vynikajúcich japonských jedál. Pozrite ozdravné účinky termálneho kúpeľa, nechajte sa inšpirovať filozofiou japonského čajového rituálu alebo si vychutnajte pocit relaxácie pri lesníckej liečbe. Pozrite sa na svet okolo seba z iného uhla v súlade so zásadou wabi-sabi alebo objavte krásu v nedokonalosti vďaka kincugi.

Existuje mnoho spôsobov, ako sa inšpirovať japonskou kultúrou pri hľadaní pokoja a šťastia, a kniha vám povie, ako na to. Prijmite pozvanie na fiktívnu cestu po zemi vychádzajúceho slnka a vykročte na radostnejšie cestovanie vlastným životom. Nájdite typy, ako nájsť spokojnosť a nenechajte sa pohltiť nepodstatnými vecami. A čo je možno najdôležitejšie: využite čo najlepšie čas, ktorý vám bol poskytnutý. Pokojný a šťastný život je niečo, čo si všetci zaslúžime – a skutočne sa dá dosiahnuť. Kľúč k tomuto šťastiu je v našich rukách – len si musíme uvedomiť, že ho musíme hľadať. 
 
zdroj: Bux.sk
  
 
Názov: Krátke dejiny Ruska: Od pohanov po Putina
Autor: Mark Galeotti
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 27. júla
 
Oficiálna anotácia: Je niekto schopný skutočne porozumieť Rusku? Dajme možnosť jednému z popredných svetových odborníkov, aby nám na základe úchvatnej histórie národa ukázal, ako vrhnúť jasnejšie svetlo na budúcnosť tejto krajiny.

Rusko nemá prirodzené hranice, nie je osídlené jedným kmeňom alebo spoločenstvom, ani nemá skutočnú jednotnú identitu. Jeho pozícia na križovatke Európy a Ázie znamená aj to, že ho odjakživa vnímajú ako cudzí element – pre Európanov je ázijskou krajinou a pre Ázijčanov zasa európskou. Aj napriek tomu patrí medzi najmocnejšie krajiny sveta a na globálnom javisku je významným hráčom s bohatou históriou vojny a mieru, básnikov aj revolucionárov.

Mark Galeotti nás v tejto doslova expresnej výprave zavedie rovno do srdca ruského príbehu tohto najväčšmi nepochopeného národa na svete. Predstaví nám proces jeho formovania aj najstaršie mýty – vrátane vlády Ivana Hrozného a Kataríny Veľkej –, vzostup a pád Romanovovcov, prevedie nás obdobím októbrovej revolúcie, studenej vojny, katastrofy v Černobyli až po pád Sovietskeho zväzu a príchod neznámeho politika menom Vladimír Putin. 
 
zdroj: Bux.sk
 

 
Názov: Alternatívne fakty: O poznaní a jeho nepriateľoch
Autorka: Asa Wikforss
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 27. júla
 
Oficiálna anotácia:
 
Jestvujú alternatívne fakty?
Je poznanie sociálnou konštrukciou?
Môže byť niečo pravda pre mňa, ale nie pre iného človeka, alebo je pravda objektívna?


Asa Wikforss, profesorka teoretickej filozofie, skúma fenomén rezistencie voči poznaniu z filozofickej perspektívy. Čo je poznanie? Aké psychologické mechanizmy nám bránia prijať fakty a ako predchádzať rezistencii voči poznaniu? Ako sa brániť falošným a nepodloženým tvrdeniam? Akú úlohu hrajú médiá a ako môžu pomôcť školy? Kľúčová diskusia na fungovanie demokracie sa práve začala!

Asa Wikforss napísala knihu Alternatívne fakty v roku 2017 krátko po nástupe Donalda Trumpa do úradu amerického prezidenta. Trump už prezidentom nie je, no nástroje na pochopenie sveta, ktoré autorka ponúka v tejto knihe, sú platné a užitočné naďalej. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Vstávaj, malá včielka
Autorky: Sophie Schoenwald & Nadine Reitzová
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 18m+
Poznámka: séria Hraj sa so zvieratkami
 
Oficiálna anotácia: Konečne prišla jar! Malá včielka usilovne poletuje po okolí, zbiera peľ a pochutnáva si na mede. Pomôžeš jej? Milý príbeh plný dobrodružstva pre našich najmenších. Fúkajte, tlieskajte a miešajte spolu s včielkou. 
 
zdroj: Bux.sk
  
 
Názov: Psst, tíško!
Autorka: Nicola Kinnear
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 2+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 30. júla
 
Oficiálna anotácia: Nádherná obrázková knižka pre najmenších!
Joj, čo to? Prečo je malá líštička smutná? Jej kamaráti sú pekní kriklúni a vôbec ju nepočúvajú. A ona zbadala čosi veľmi nebezpečné: ozrutného hrôzostrašného medveďa! Ako ich však má varovať, keď robia neskutočný hurhaj?
 


Názov: Raz zo mňa bude: Lekár
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Raz zo mňa bude
 
Oficiálna anotácia: Už vieš, čím chceš byť, keď vyrastieš?

Nevadia ti lekárske prehliadky, nebojíš sa ihiel a proces uzdravovania sleduješ s ohromením? Možno nájdeš svoje uplatnenie v kariére lekára. Táto záslužná práca v sebe nesie veľa zodpovednosti a jej štúdium nie je z tých najľahších. Neboj sa výzvy, začni sa pripravovať už teraz! S touto zábavnou knižkou sa dozvieš, aký je rozdiel medzi stetoskopom a otoskopom aj ako sa najľahšie chrániť pred baktériami.

Živé obrázky, predmety, ktoré treba v knihe nájsť a 15 kúskov puzzle na hranie – táto kniha vás pripraví na kariéru v zdravotníctve.

Okrem toho deťom pomôže pri:
- koordinácii zraku a motoriky
- riešení problémov
- rozvoji predstavivosti
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Raz zo mňa bude: Domáci majster
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Raz zo mňa bude
 
Oficiálna anotácia: Už vieš, čím chceš byť, keď vyrastieš?

Chcel by si svojpomocne postaviť búdu pre psa, opraviť kvapkajúci kohútiť či vymaľovať a otapetovať ošúchané steny? Teraz je ten správny čas zoznámiť sa s náradím domáceho majstra. S touto zábavnou knižkou sa dozvieš, na čo sa používa elektrická vŕtačka či francúzsky kľúč, čím vymaľovať okolie dverí a okien aj ako odstrániť zo stien starú ošúchanú tapetu.

Živé obrázky, predmety, ktoré treba v knihe nájsť a 15 kúskov puzzle na hranie – táto kniha pripraví každého malého majstra na malé aj väčšie opravy v domácnosti.

Okrem toho deťom pomôže pri:
- koordinácii zraku a motoriky
- riešení problémov
- rozvoji predstavivosti
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Roztomilé rozprávky - Najmilšie príbehy na dobrú noc
Autor: - 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 31. júla
 
Oficiálna anotácia: Láskavé príbehy o odvahe, pomoci a sile priateľstva Ponorte sa do príbehu dráčika Straška, ktorý sníva o tom, že prekoná strach a bude odvážny, spoznajte nemotorného sloníka Chvostíka aj veľrybu Wilbura, ktorý si hľadá nových kamarátov. Túto zbierku milých príbehov pre deti nebudete chcieť pustiť z rúk!

Krátke texty s pútavými ilustráciami sú vhodné ako pre začínajúcich, tak aj pokročilých čitateľov. 
 
zdroj: Bux.sk

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára