Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. júna 2021

Prečítané leto 2021: 1. O batohoch a kufríkoch (28. jún - 4. júl)

Prečítané leto (FB: Prečítané leto a Prečítané leto - rodičovská skupinka) je tu s nami už šiesty rok! Spočiatku som tento projekt iba nenápadne, virtuálne pozorovala, minulý rok som sa pridala ako blogerka a tento rok som Prečítané leto preniesla aj do júlového Magazínu o knihách (Magazín o knihách na Facebooku - tu; neskôr pridám odkaz na online verziu článku, tlačená verzia vychádza 1. júla). 
 
zdroj: Prečítané leto

Prvý týždeň patrí batohom a kufríkom. Batohy a kufríky nezvyknú byť hlavnými knižnými hrdinami, ale nezriedka sa vyskytnú v detských knihách a ich obsah často pozitívne ovplyvní napredovanie príbehu.

PS Ak si chcete prečítať text knižných ukážok - odporúčam vždy kliknúť na obrázok (po zobrazení bude čitateľnejší). 

 

Zverolekárka Katka a jej zázračný kufrík

 
 
Začnem roztomilou interaktívnou knihou, v ktorej kufrík zohráva kľúčovú úlohu - Zverolekárka Katka a jej zázračný kufrík. Katka sa rada hrá na povolania a my môžeme sledovať jej dnešnú hru venovanú zverolekárskej profesii. Má zverolekársky plášť, "ordináciu" a zázračný zverolekársky kufrík. Katka v ňom nájde všetko potrebné, aby mohla pomôcť uboleným pacientom. Prechladnutý ľadový medveď, krokodíl s udretým chvostom, zachrípnutý pelikán. Katka hravo odhalí každý zdravotný problém a určí správnu liečbu, ktorej súčasťou je obsah zázračného kufríka. 
 
Dobrou správou pre malých čitateľov (asi od troch rokov) je, že aj ony môžu siahnuť do kufríka a vybrať z neho všetko potrebné, pomôcť malej zverolekárke.
 



Mačky letia do Kanady

 

Sympatické mačacie parádnice Lízička a Princezka zažijú dobrodružstvo, o akom môžu iné mačky iba snívať! Čaká ich totiž návšteva tety Jozefíny, ktorá žije až v ďalekej Kanade. Lízička a Princezka rozvíjajú pútavú debatu o tom, aká Kanada vlastne je a čo všetko im ponúkne. No skôr, ako sa ich nôžky dotknú kanadskej pôdy, sa treba na ďalekú cestu pripraviť! A tu prichádzajú na scénu kufríky
 
Princezka, čo mala ružové oči, mala kufor ružovo-modrý. Lízička, čo mala modré oči, mala kufor modro-ružový. Ocitli sa v nich všakovaké veci. Do každého dali - jednu zubnú kefku, jednu ponožku, vrecko bielej múky, trošku cesnaku. Zabalili aj náušničku, pelerínu, klbko ovčej vlny (pre tetu Jozefínu), sušené huby, vrecko maku, klobúky, dve vajcia na tvrdo, harmoniku, hlinené prasiatko a bábu Veroniku. Fascinujúci bol nielen proces balenia, ale aj samotná cesta do Kanady. 
 
Túto bláznivú, veselú knihu plnú jedinečných ilustrácií Martiny Matlovičovej vám vrelo odporúčam!
 


Blcha Teo

 

Bĺšatko Teo žijúce so svojím dedom na pokosenom kúsočku opičieho chrbta, malo ambicióznu túžbu. Chcelo sa stať rovnako veľkým bádateľom ako dedo Albert. Ten za svoj blší život zažil už všeličo. Výprava na polárneho zajaca, cesta okolo zebrieho chvosta za osem minút... Jeden večer sa Teo od deda dozvedel o fascinujúcom mieste zvanom Lev. Mieste, kde rastú chlpy dlhé ako milión bĺch vedľa seba. Zaumienil si, že to miesto navštívi. Ráno si pobalil bádateľskú výbavu do oranžového batoha (ďalekohľad, fotoaparát, pravítko, nožnice, vrecúško s krvou skupiny A...) a odskočil si na svoju prvú výpravu...
 


Zbožňujem knihy Kataríny Macurovej a Blcha Teo nie je výnimkou. Milo ilustrovaný príbeh s neobvyklým hrdinom v hlavnej úlohe nadchne deti asi od troch rokov. Na mojom blogu nájdete články aj o ďalších knihách Kataríny Macurovej (časť Nákup & spolupráca - Knihy Kataríny Macurovej a tu).
 
zdroj: Prečítané leto

 

Batohy, batôžky a kufríky sa nachádzajú aj v ďalších knihách, napríklad:

 
  • V knihe Na vrchol kopca má sympatická pani Jazvecová červený "batôžtek" s bielymi bodkami, ktorý ukrýva chutné sušienky. Článok nájdete tu
  • Batoh dobre slúži aj v knihe Odvážny zajko, rozprávajúcej príbeh o zajkovi, ktorý spočiatku odvahou vôbec nedisponoval... - článok tu.  
  • Afrika z kufríka - do kufríka sa zmestí všeličo, vrátane básničiek o zvieratkách z Afriky (tu).
  • Batoh nájdeme aj v knihe Grip. Had, ktorý chcel mať nohy - článok tu
  • Batohy sprevádzajú aj roztomilých výletníkov v knihe Veľký výlet - článok tu.
 
zdroj: Prečítané leto


Ocitli ste sa na konci môjho článku o batohoch a kufríkoch. Poznáte spomínané knihy? Zaujali vás? Aké knihy o batohoch a kufríkoch máte doma? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára