Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 24. júla 2021

Augustové knižné novinky (2021)

Názov: Frankenstein aneb novodobý Prométheus
Autorka: Mary Shelley 
Vydavateľ: CooBoo
 
Oficiálna anotácia: Není pouze monstrem, ale i člověkem! 
 
Viktor Frankenstein, posedlý touhou stvořit život, plení hřbitovy, aby získal materiál k vytvoření nové bytosti. Tu pak pomocí elektřiny probudí k životu. Ale tvor, zbavený lidské společnosti a odvržený i samotným Frankensteinem, se rozhodne zničit svého stvořitele i vše, co je mu drahé. Mrazivý gotický příběh Mary Shelleyové se brzy po svém vzniku stal nejslavnějším dílem hororové literatury na světě a dodnes je zdrcujícím popisem zkoumání hranic lidské tvořivosti.
 
Názov: Tajomstvo stratenej galérie
Autori: Slavko Pregl & Leon Pogelšek 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Belehradský antikvár Bata a jeho pomocník Leon pri návšteve starej vily v Záhrebe nájdu zaprášený katalóg výstavy predvojnového galeristu Ericha Šlomoviča, tajomníka chýrneho zberateľa obrazov Ambroise Vollarda. Všetky diela z Vollardovej zbierky sa však na Silvestra 1944 pri zrážke vlakov stratili. O štyridsať rokov neskôr sa však začnú objavovať na trhu. Postupne sa do sveta dostane vyše štyristo diel z výstavy legendárneho záhrebského galeristu. Naozaj sú to diela z výstavy, alebo ide o falzifikáty z dielne majstrov svojho remesla z malej dediny vo Vojvodine, ktorí obchodujú za hranicou zákona?

zdroj: Slovart


Názov: Vražda morskej panny: V každej rozprávke sa ukrýva nočná mora
Autor: A. J. Kazinski
Vydavateľ: Lindeni 
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 27. augusta
 
Oficiálna anotácia: Malá morská víla sa zrodila z krvavého kúpeľa.
 
V prístave našli zohavené telo mladej krásnej prostitútky. Žena má bledú pokožku a dlhé vlasy, ktoré jej splývajú na plecia, sú plné mušlí. Jej sestra identifikuje vraha. Je ním Hans Christian Andersen, mladý neúspešný básnik a spisovateľ, ktorého v deň vraždy videla odchádzať z izby obete vo verejnom dome. Polícia je spokojná, že má vinníka, ktorý čaká v cele na popravu. I keď sa bráni, že je nevinný, nikto tomuto podivnému čudákovi neverí. Vďaka bohatému mecenášovi však Hans Christian dostane priepustku na tri dni, počas ktorých musí získať dôkazy o svojej nevine a nájsť skutočného vraha. Hľadanie pravdy ho prevedie podsvetím mesta zmietaného chudobou, otrasnou hygienou, chorobami, sociálnym napätím a špinavými zločinmi, ktoré nikdy nikto nevyrieši. Andersen zaháji vlastné vyšetrovanie a snaží sa získať na svoju stranu hlavnú svedkyňu, pretože inak bude jeho budúcnosť spečatená...  



Názov: Poutník před branami moudrosti
Autor: John Boyne
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Uznávaný irský spisovatel John Boyne představuje v ambiciózním mytickém vyprávění Poutník před branami moudrosti skupinu postav, jejichž životy budeme sledovat v čase i prostoru, dokud se jejich osudy nenaplní. Nejprve to vypadá jako obyčejný příběh jedné rodiny: matka, otec a jejich dva synové, z nichž jeden je agresivní po otci a druhý spíš citlivý po matce. Jeden odejde, druhý zůstane. Jenže budou se znovu a znovu potkávat v různých dobách a na různých místech, počínaje Palestinou prvního tisíciletí a konče současnou Amerikou. Svět kolem se bude proměňovat, jejich osud bude pořád stejný. Dokud nezažijí skutečnou proměnu. 
 
Názov: Jadvigin vankúšik
Autor: Pál Závada
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Pôvabný príbeh o láske, v ktorom autor opisuje život na maďarskom vidieku v prvých dvoch desaťročiach 20. storočia...

Pál Závada je súčasný maďarský spisovateľ, rodák z mestečka Slovenský Komlóš (Tótkomlós). Najväčší úspech zaznamenal jeho román Jadvigin vankúšik, pôvabný príbeh o láske, v ktorom opisuje život na maďarskom vidieku v prvých dvoch desaťročiach 20. storočia. Nikto nie je šťastnejší než mladý Ondriš, ktorý sa práve oženil so svojou veľkou láskou Jadvigou. Šťastie mladomanželov však čoskoro prekazí zrada, keďže Jadviga poruší sľub vernosti s najlepším priateľom svojho muža. Ondriš dostane povolávací rozkaz a musí odcestovať. Do dediny sa vráti ako tajný agent, ktorý dostal za úlohu sledovať slovenskú menšinu. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Letný príbeh
Autorka: Mieko Kawakami
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Jedného horúceho letného dňa sa na predmestí Tokia stretávame s tromi ženami – tridsaťročnou Nacuko a jej staršou sestrou Makiko, ktorá pricestovala do mesta s dospievajúcou dcérou Midoriko. Makiko ťažko znáša starnutie a premeny svojho tela a je rozhodnutá podstúpiť plastickú operáciu pŕs. Verí, že len tak sa jej podarí znovu získať šťastie a chýbajúci pocit príťažlivosti. Midoriko trpí matkinou posadnutosťou a v zraniteľnom čase dospievania prijíma každú zmenu svojho tela s rastúcim odporom, čo vyústi až do jej rozhodnutia prestať rozprávať a všetky pocity si zapisovať do denníka. Jej ticho celkom ovládne byt Nacuko, v ktorom všetky tri ženy zápasia s neistotami, úzkosťou a vzájomnými vzťahmi. S Nacuko sa stretávame aj o osem rokov neskôr. Stala sa spisovateľkou a vydáva sa na cestu späť do rodného mesta. Spomína na dávne horúce leto a premýšľa o minulosti svojej rodiny zoči-voči vlastným túžbam a neistej budúcnosti.

Román Letný príbeh, ktorý v angličtine vyšiel pod názvom Breasts and Eggs, ponúka radikálny intímny portrét ženy v súčasnej japonskej spoločnosti. Prináša nezabudnuteľnú emocionálnu výpoveď o hľadaní vnútornej sily a rovnováhy. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ostrov bez pamäti
Autorka: Yoko Ogawa
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Desivo krásny orwellovský román o totálnom ovládnutí ľudských životov štátnou mocou.
 
Na bezmennom ostrove pri bezmennom pobreží miznú objekty: najskôr klobúky, potom stuhy, vtáky, ruže – až kým situácia nenadobudne hrozivé rozmery. Väčšina obyvateľov ostrova na stratené predmety okamžite zabúda, akoby im ktosi vygumoval spomienky; zatiaľ čo tí, ktorí neprišli o schopnosť pamätať si ich, žijú v ustavičnom strachu. Pátra po nich drakonická pamäťová polícia, ktorá má za úlohu zabezpečiť, aby to, čo zmizlo, upadlo navždy do zabudnutia.
 
Názov: Sejdeme se v knihkupectví
Autorka: Amy Meyerson 
Vydavateľ: Motto
 
Oficiálna anotácia: Poutavý příběh o rodině a lásce ke knihám.
Miranda Brooksová milovala svého strýčka Billyho, jeho výstřední knihkupectví a hravé bojovky, které pro ni připravoval. Jenže v den jejích dvanáctých narozenin se něco stalo – Billy se pohádal s její matkou a záhadně zmizel ze života jejich rodiny. Miranda o něm nemá žádné zprávy, dokud se o šestnáct let později nedozví, že její strýček nedávno zemřel a zanechal jí neobvyklé dědictví – své knihkupectví, které je na pokraji bankrotu, a jednu poslední bojovku, na jejímž konci možná čeká odhalení rodinného tajemství…
 
Názov: Erectus
Autor: Xavier Muller
Vydavateľ: XYZ
 
Oficiálna anotácia: Co kdyby homo erectus opět kráčel po této zemi?
Lidstvo je vystaveno zvláštnímu viru, který je schopen vracet veškeré formy života o několik milionů let zpátky. Jak se dokážeme zachovat tváří v tvář druhu Homo erectus a zcela jinému způsobu chování a uvažování? Kdo si nakonec zachová svou lidskost a které skupiny privilegovaných se přikloní k masakrování? Boj o záchranu lidského rodu i lidství začíná...
 
Názov: Muž v červeném kabátě
Autor: Julian Barnes
Vydavateľ: Odeon
 
Oficiálna anotácia: V létě roku 1885 dorazili do Londýna tři Francouzi.
Tím prvním byl vévoda Edmond de Polignac, typický zlatokop z vyšších francouzských vrstev, který si hodlal najít bohatou americkou manželku. Druhým byl hrabě Robert Montesquiou-Fezensac, průměrný básník a nadšený sběratel kuriozit, který se vždy s někým dohadoval. A tím třetím byl běžný občan s italským jménem: doktor Samuel Pozzi. Lékař, myslitel a vědec. A právě on se stane průvodcem v tomto příběhu. Jaký měl pobyt těch tří ve skutečnosti význam?

Barnesův Muž v červeném kabátě je portrétem Belle Époque, oněch krásných časů, kdy byla v Paříži dokončena Eiffelova věž a krásná Sarah Bernhardtová byla na vrcholu kariéry – ale také doby bizarních soubojů, vražd a soudních procesů včetně neblaze proslulé Dreyfusovy aféry. 
 
 
Názov: Sestry z Titanicu
Autorka: Patricia Falvey 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Sestry Nora a Delia sú ako oheň a voda. V mnohých ohľadoch sú od seba na míle vzdialené, ale obe túžia po nezávislosti a dobrodružstve. Jedného dňa príde list z Ameriky a ony dostanú jedinečnú šancu uniknúť zo zapadnutej írskej farmy a získať nový život v Novom svete. Vzdialený príbuzný im poskytne prostriedky na cestu Titanicom do New Yorku. Nora, mamin miláčik a na každom kroku obletovaná krásavica, sa má stať guvernantkou v bohatej rodine, zatiaľ čo jemná, nesmelá a celý život odstrkovaná Delia bude pracovať ako slúžka.
 
Osud však zamieša karty celkom inak. „Loď snov“ Titanic stroskotá. Delia katastrofu prežije, ale Nora je nezvestná. Delia sa impulzívne rozhodne a začne sa vydávať sa za svoju sestru. Dostane sa tak do bohatého domu, kde sa stane guvernantkou malej Lily. A napriek tomu, že svoj čin ihneď oľutuje a rada by sa priznala, stále viac sa zamotáva do spleti lží. Jej klamstvo bude mať nepredvídateľné následky, hoci prvý raz v živote má šťastie na dosah...
 
Názov: Takový prima věk
Autorka: Kiley Reid
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Zábavný román o následcích toho, když uděláme správnou věc ze špatných důvodů
 
Mladá Emira to nemá lehké - nedaří se jí najít dobrou práci, má sotva na nájem a tak nějak neví, co se životem. Platit složenky jí pomáhá brigáda chůvy u rodiny Chamberlainových. Když jednou večer vyrazí se svou malou svěřenkyní do supermarketu, ochranka ji obviní z únosu. Proč? Protože dvouletá Briar je běloška, zatímco Emira je černoška. Jakmile se o incidentu dozví Briařina matka Alix, rozhodne se, že takovou nespravedlnost musí odčinit. Tím se rozehrává novodobá komedie mravů či spíše dobrých úmyslů - které však nemusí až tak dobře dopadnout. Dokáže Alix pochopit, že Emira není jen oběť rasismu, ale především žena z masa a kostí? A co se stane, když se v Emiřině životě objeví někdo z Alixiny minulosti? 
 
Názov: Zradný príliv
Autorka: Jane Harper 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Potopený vrak, nezvestné dievča a otázky, ktoré more nikdy nezmylo... 
 
Pokojné pobrežné mestečko Evelyn Bay v Tasmánii zažilo v minulosti obrovskú tragédiu, ktorá natrvalo poznamenala život mnohých obyvateľov. Pred dvanástimi rokmi zahynuli na mori v ničivej búrke dvaja muži a zároveň záhadne zmizlo mladé dievča.

Teraz sa po mnohých rokoch vracia do rodného mestečka tridsaťročný Kieran s priateľkou Miou a malou dcérkou. Práve Kieran nesie v očiach všetkých najväčší podiel viny na dávnej tragédii, s ktorou sa ešte stále poriadne nevyrovnal. Jeho prítomnosť vyvoláva nevôľu obyvateľov a dokonca aj starí priatelia sa k nemu správajú odmerane. Na druhý deň po jeho príchode sa objaví na pláži mŕtve telo mladej ženy. Vražda študentky naštrbí pocit bezpečia prímorského mestečka a vytiahne na povrch pochované tajomstvá, lži, vinu, krivdu a smútok, čo zanechala veľká búrka, ktorá dodnes traumatizuje mnohých obyvateľov.

Jane Harperová v inteligentnom psychologickom trileri dokonale prepája atmosféru a stupňujúce sa napätie v mestečku s búrlivou silou oceánu. Podozrenia, domnienky a prejavy nevraživosti v úzkej komunite ľudí, ktorí sa veľmi dobre poznajú, dokážu eskalovať a podobne ako prírodné živly napáchať nenávratné škody. 
 
Názov: Moje telo, môj domov
Autorka: Rupi Kaur 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Nová zbierka obľúbenej poetky!
 
Moje telo, môj domov je tretia zbierka poézie Rupi Kaur, celosvetovo uznávanej autorky bestsellerov Mlieko a med a Slnko a jeho kvety. Zbierka je rozdelená do štyroch kapitol, v ktorých sa tematizuje láska, prijatie, zmena, rast či rodina a komunita. Ide o nesmierne intímny a úprimný rozhovor s vlastným ja o minulosti, prítomnosti a skrytom potenciáli.
 
Názov: Maria Montessoriová: Učitelka nové doby
Autorka: Laura Baldini 
Vydavateľ: Ikar CZ
 
Oficiálna anotácia: Maria Montessoriová byla výrazná osobnost, pocházela ze zámožné italské rodiny, v roce 1896 se stala první doktorkou medicíny v Itálii, zajímala se o výchovu mentálně postižených dětí a o otázku dětských nervových nemocí, později se věnovala propagaci svého programu vzdělávání. 

Autorka románovou formou přibližuje náročnou cestu této inteligentní vzdělané dívky, která se díky vlastní houževnatosti a cílevědomosti vypracovala mezi odbornou špičku ve svém oboru. Kvalitně napsaný, čtivý a zajímavý biografický román poutavým způsobem seznámí čtenáře s počátky kariéry této významné italské pedagožky a zakladatelky výchovně-vzdělávacího programu Montessori.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dálkový výslech
Autori: Karel Hvížďala & Václav Havel 
Vydavateľ: Universum
 
Oficiálna anotácia: Dálkový výslech Václava Havla je nejosobitější a také nejúspěšnější knihou našeho bývalého prezidenta. Je vyznáním jeho vztahu k lidem, umění, politice a je i jeho životopisem. Tím, že tento rozhovor Karlu Hvížďalovi poskytl, ze sebe sejmul povinnost jednou napsat paměti. Dálkový výslech vyšel poprvé česky v Londýně v roce 1986. Upravené vydání, doplněné o unikátní fotografie či předmluvu Petra Pitharta, vychází k Havlovým nedožitým 85. narozeninám. 
 
Názov: Hirošima: Desivá katastrofa, ktorá zmenila svet
Autor: John Hersey
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia:  
 
6. august 1945
Slečna Lečna Tošiko Sasakiová, úradníčka osobného oddelenia Východoázijských závodov na spracovanie plechov (East Asia Tin Works), sa práve obrátila, aby niečo povedala dievčaťu pri vedľajšom stole. Doktor Maskazu Fudžii, lekár, sa usadil na verande svojej súkromnej nemocnice, aby si prečítal noviny. Pani Hacujo Nakamurová, vdova po krajčírovi, pozorovala pri kuchynskom okne suseda. Páter Wilhelm Kleinsorge, nemecký kňaz, ležal na lôžku v misijnom dome a čítal jezuitský časopis. Doktor Terufumi Sasaki, mladý chirurg, kráčal nemocničnou chodbou so vzorkou krvi na Wassermannov test. Reverend Kijoši Tanimoto, pastor metodistického kostola v Hirošime, sa chystal na periférii vyložiť vozík šatstva z domu boháča.

Atómová bomba, ktorá dopadla na Hirošimu 6. augusta 1946, zabila stotisíc ľudí. Títo šiesti patrili medzi tých, čo prežili. John Hersey vo svojej knihe publikovanej prvý raz v roku 1946 vyrozprával ich príbehy. V novom vydaní sa po štyridsiatich rokoch vracia do Japonska, aby ich vyhľadal a priblížil ich osudy. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Rozhovory so Sigmundom Freudom
Autor: D. M. Thomas
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Rozhovory
 
Oficiálna anotácia: Nájdite si čas na priateľský rozhovor a objavte vnútorný život fascinujúceho psychoanalytika.

Odborník na Sigmunda Freuda D. M. Thomas vás prevedie živou formou biografického fiktívneho rozhovoru, v ktorom sa dozviete odpovede na všetky pálčivé otázky. Freud bol vždy kontroverzný a v tomto otvorenom dialógu prezradí zaujímavosti o svojej teórii vývoja človeka. Interpretuje vaše najdivokejšie fantázie a najzvláštnejšie sny a prezradí vám aj zopár rodinných tajomstiev. Zistíte, že jeho dielo bolo rovnako poéziou ako vedou. Jeho idey stvorili príbehy, ktorým ľudia dokázali uveriť. Tieto príbehy majú skutočnú terapeutickú hodnotu.

Ľudský mozog túži po vysvetleniach. Vysvetlenia spájajú veci, vytvárajú medzi nimi vzťahy. Objasňujú, prečo sa niečo deje, a zároveň umožňujú predpovedať, čo sa stane v budúcnosti. Ľudia odjakživa hľadali takéto objasnenia, aby sa dokázali zorientovať vo svojom živote. Usporiadanie vecí najprv vysvetľovala mágia a náboženstvo. Potom prišla veda a jej neosobné zákony a kdesi na rozmedzí sa ocitol Sigmund Freud. Celé jeho dielo bolo majstrovskou ukážkou vysvetľovania. Freud skúmal vlastnú, často deprimovanú, myseľ aj mysle svojich pacientov. Ľudí jeho teórie šokovali, znepokojovali a dráždili ich zvedavosť. Freudovi zabezpečili ústredné postavenie v psychológii. Boli však pravdivé vo vedeckom zmysle? V niektorých prípadoch možno áno, v iných možno nie. Či sa to niekomu páči, alebo nie, Freud stále ovplyvňuje spôsob, akým dnes uvažujeme o sebe aj o ostatných ľuďoch. Mali by sme ho považovať za majstra vysvetľovania. Za fenomén, ktorý sa nachádza kdesi medzi poéziou a vedou a medzi psychológiou a mágiou.

Toto príjemné čítanie je vhodné pre každého, kto si chce rozšíriť všeobecný rozhľad a koho psychológia fascinuje a baví.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Narodili ste sa, aby ste žili naplno: Sexualita, spiritualita a uvedomelé vzťahy
Autorka: Ruth Nieves 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Každý človek má iné túžby. Zatiaľ čo niektorých napĺňa predstava harmonického manželstva v dome plnom detí, iným k šťastiu stačí samota a napĺňa ich kariéra a vzdelanie. Podobne to je aj s nárokmi na životných partnerov a intímny život. Prečo však niektoré ženy uprednostňujú potreby svojho partnera a svojich detí pred svojimi? Prečo sa ľudia pripútajú k nevhodnému partnerovi? Prečo mnohí z nich žijú bez sebaúcty v problematických vzťahoch? Prečo sú frustrovaní, nespokojní a nešťastní? 

Na podobné otázky nájdete v tejto knihe jednoduché a zároveň fascinujúce odpovede. Autorka Rut Nievesová ako skúsená terapeutka a lektorka duchovného a osobného rozvoja radí, že najprv treba začať od seba. Treba sa naučiť pochopiť seba samých a spoznať, ako sa dá žiť bez komplexov či obáv. Život môžete uchopiť do vlastných rúk a naplno si vychutnať zdravý vzťah, vzájomnú lásku a tešiť sa z nich. Niekedy je to náročnejšia cesta, no ak po nej vykročíte, môžete sa oslobodiť od predsudkov, konzervatívnych obmedzení a naučených vzorcov správania, aby ste si tak mohli užívať zdravší, plnší a oveľa krajší intímny i emocionálny život. Stačí otočiť prvú stránku.

Rut Nievesová je najznámejšou španielskou lektorkou a trénerkou, autorkou bestsellerovej self-help literatúry na tému osobný a duchovný rozvoj, rodina a partnerské vzťahy. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Príbeh matematiky v 24 rovniciach
Autorka: Dana Mackenzie 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 31. augusta
 
Oficiálna anotácia: Ľudské a často prekvapujúce príbehy o pozadí vynálezov a objavov rovníc doplnené starovekými rukopismi, farebnými fotografiami, mapami a grafmi.

Príbeh matematiky rozpráva históriu 24 veľkých a výnimočných rovníc, ktoré formovali matematiku, vedu a spoločnosť, od jednoduchých (1 + 1 = 2) až po sofistikované (Blackova-Scholesova rovnica pre finančné deriváty), od slávnych (E = mc2) po tajomné (Hamiltonove kvaternióny). Autor prehľadne vysvetľuje, čo ktorá rovnica znamená, kto a ako ju objavil a ako vplýva na naše životy.

V knihe nájdete vysvetlenie nadčasovosti vybraných rovníc, ich výpovednej hodnoty o vesmíre a o tom, ako stručne (bez slov) to všetko dokážu, efektívnejšie než ktorýkoľvek iný jazyk. Dozviete sa, ako nekvalitné cigary zmenili smerovanie kvantovej mechaniky alebo prečo by nás veľryby (keby vedeli hovoriť) učili úplne inú geometriu. 
 
zdroj: Bux.sk


 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Jeseň
Autorka: Gerda Muller
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
 
Oficiálna anotácia: Nádherne ilustrované leporelo pre najmenších o pestrofarebnej jeseni.

Po rozkvitnutej jari a slnečnom lete prichádza ochladenie a s ním jeseň plná farieb. Knižku o ročnom období, ktoré sa môže niekedy popýšiť babím letom, ilustrovala holandská ilustrátorka Gerda Muller v svetoznámej sérii o ročných obdobiach. Hravé ilustrácie v leporele navádzajú na rozprávanie príbehov i vymýšľanie zábavných aktivít s gaštanmi či opadaným lístím.  

zdroj: Bux.sk


Názov: Len ty a ja
Autori: David Bedford & Ann James
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Poetická oslava nádherného puta medzi dievčatkom a jeho psíkom.

Kniha Len ty a ja neobsahuje klasický dej, je skôr vyrozprávaná cez krásne momenty plné nehy a priateľstva medzi malým dievčatkom a jeho verným kamarátom psíkom. Minimálny dej, postavený na jednoduchých vetách, krásnom refréne a jemnej pastelovej kresbe, je oslavou nielen jedinečného puta medzi psom a človekom, ale aj výzvou, aby sme k životu pristupovali s rovnakou radosťou a všímavosťou ako naši štvornohí priatelia.

Leporelo Len ty a ja je nielen výbornou knihou na čítanie na dobrú noc pre najmenších, ale aj skvelou pomôckou pre rodičov či pedagógov, ako navodiť rozprávanie o vzťahu medzi človekom a psom a o tom, že psík nie je hračka či zábavka, ale plnohodnotná inteligentná bytosť, ktorá myslí a cíti.  
   
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Opičiak Bimbo u Ivky a Evky
Autori: Peter Stoličný & David Soboň
Vydavateľ: Fortuna Libri
 
Oficiálna anotácia: Poučné a vtipné príbehy. „Dobrú noc, Ivka a Evka! Ste veľmi vychované dievčatká. Dovidenia niekedy nabudúce. Teším sa na vás!“  
 
zdroj: Fortuna Libri

 
   
Názov: Opičiak Bimbo v materskej škole
Autori: Peter Stoličný & David Soboň
Vydavateľ: Fortuna Libri
 
Oficiálna anotácia: Poučné a vtipné príbehy. „Ahoj, deti! Už som sa polepšil a nebudem vystrájať. Veľa ste ma naučili. Teším sa na naše ďalšie stretnutia.“  
 
zdroj: Fortuna Libri

 

Názov: Mesačné zrnko
Autorka: Katarína Macurová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Krásny príbeh o priateľstve od oceňovanej autorky.

Nola a Tula sú sestry a nerozlučné kamarátky. Keď Nola prezradí Tule svoje najtajnejšie prianie, Tula urobí všetko pre to, aby jej ho pomohla splniť. Popusťte s Nolou a Tulou uzdu svojej fantázie a vydajte sa s nimi na čarovnú cestu za snom. Lebo snívať a objavovať nové veci stojí za to!   
 
zdroj: Albatrosmedia.sk

 
  
Názov: To je teda počasie! Prečo sa klíma mení?
Autorky: Laura Ertimo & Mari Ahokoivu
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 31. augusta
 
Oficiálna anotácia: Rázna, ale optimisticky ladená populárno-náučná kniha pre deti o zmene podnebia a o tom, čo môžeme urobiť pre lepšiu budúcnosť.

Kamarátov Lottu a Kaspera už unavujú vyhýbavé odpovede rodičov na otázky o čudnom počasí, preto sa rozhodnú, že zistia, o čo vlastne pri zmene klímy skutočne ide.

  • Počet obyvateľov Zeme sa stále zvyšuje – pomestíme sa sem všetci aj s prírodou?
  • Aký je rozdiel medzi podnebím a počasím?
  • Znamená zmena klímy, že zajtra nastanú záplavy alebo že od budúceho leta bude skutočne horúco?
  • Záleží vôbec na tom, čo jeme – či zapekané makaróny s mletým mäsom, alebo vegetariánsku stravu?
  • Mali by sme sa presťahovať do lesa, ak chceme žiť šetrne k životnému prostrediu?
V knihe sa dozviete nielen odpovede na tieto aj na ďalšie pálčivé otázky detí o zmene klímy, ale aj to, ako môžeme tieto problémy spoločne dostať pod kontrolu.

Laura Ertimo je geografka a autorka populárno-náučných kníh. O nápadité ilustrácie sa postarala ilustrátorka a autorka komiksov Mari Ahokoivu.    
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Petronela Jabĺčková 4: Krokodíl uprostred záhrady
Autorka: Sabine Städing
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Petronela Jabĺčková, 4. diel
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je až 31. augusta
 
Oficiálna anotácia: Petronela Jabĺčková je čarodejnica. No nie obyčajná! Má na starosti jablone, a ako sa v takomto prípade sluší a patrí, býva v jablku.

Jeseň je za dverami a Petronela má plné ruky práce. Urodilo sa veľa jabĺk a ju čaká oberačka. Lenže dvojčatá Olívia a Oliver jej prinesú veľmi zlú správu: odporný majster pekár Dengľoš chce kúpiť mlyn. Plánuje zrušiť záhradu a na jej mieste postaviť parkovisko. To hádam ani nemôže byť pravda!

Lenže Dengľoš nerátal s deťmi ani s malou čarodejnicou: Zatiaľ čo jablkoví škriatkovia majstrujú najrôznejšie pasce, aby ochránili záhradu, Petronela, Oliver a Olívia hútajú, ako sa zbaviť Dengľoša raz a navždy. Vymyslia skvelý plán a malá čarodejnica pri jeho realizácii pomôže nezbednými kúzlami...
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mysli ako génius
Autor: Philippe Brasseur
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 10+
 
Oficiálna anotácia: Najgeniálnejšie myšlienky všetkých čias!

Buďte zvedaví! Buďte tvoriví! Buďte odhodlaní! Rozvíjajte svoje schopnosti a načerpajte inšpirácie od najväčších géniov ľudstva. Spoznajte 27 géniov z minulosti aj súčasnosti, umelcov aj vedcov, mysliteľov aj spisovateľov. Zoznámte sa s ich tvorivými metódami. V tejto knižke objavíte zaujímavé fakty! A pomocou hier a nápadov na rôzne aktivity zistíte, ako podporiť svoju tvorivosť, ako si posilniť inteligenciu a ako sa pozerať na svet kritickými očami. Táto fascinujúca kniha mladým čitateľom ukáže, ako sa stať úžasnými vo všetkom, čo si zaumienia!
 
Názov: Klub knihomolských srdcí
Autorka: Lucy Powrie
Vydavateľ: CooBoo
Poznámka: vekové odporúčanie = 14+
 
Oficiálna anotácia: Knihomolský příběh od booktuberky Lucy Powrie.

Tabby Brownovou už nebaví snažit se pořád někam zapadnout. Mnohem radši než jít na párty by si zalezla někam do koutku s dobrou knížkou. Jako by pořád nemohla najít své lidi… Nakonec se rozhodně přidat k partě, která je vlastně čtenářský klub. Co by na tomhle mohlo špatně dopadnout? Přece úplně cokoliv, když jste člověk, kterému při seznamování s novými lidmi naskakuje husí kůže a vůbec se přitom necítí dobře. Avšak na Olivii, Henrym a Edovi je něco, co ji přiměje dostavit i se na další setkání. Možná to jsou kostýmové večírky a la Jane Austenová, možná je to Edova chlupatá kočka paní Simpkinsová, nebo že by to byl dokonce sám Henry? Dokáže Tabby popustit uzdu svému divnému já a začít si užívat ten nejlepší knihomolský život?
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára