Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 24. júla 2021

Pippi s kamarátmi na úteku

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Astrid Lindgrenová, Fabian Göranson (ilustrátor): Pippi s kamarátmi na úteku (preklad Mária Bratová, Slovart 2021)

Pippi Dlhá Pančucha patrí medzi najväčšie knižné celebrity. Počet jej priaznivcov stále rastie a ich sympatie sa nevytrácajú ani po začlenení medzi dospelých. Pobudnúť v Pippinej spoločnosti môžeme na štedro ilustrovaných stranách knihy Pippi s kamarátmi na úteku. Je spracovaná podľa filmového scenára Na úteku s Pippi Dlhou Pančuchou (1970) a knihy Na úteku s Pippi Dlhou Pančuchou (1971).

S Pippi a jej priateľmi zažijeme napínavé dobrodružstvo, ale ešte predtým chvíľu pobudneme u nich doma. Tento krátky čitateľský pobyt objasňuje, čo dobrodružstvu predchádzalo – Annikin hnev. Vyvolala ho úloha od mamy - vyplieť jahodovisko, a vzápätí sa dostavilo rozhodnutie ujsť z domu. Kamaráti sa k Annike rýchlo pridali.

Útek bol spočiatku príjemný. Jazda na koni, jahodové občerstvenie, príjemné počasie... Netrvalo dlho a útek prestal pripomínať príjemný výlet. Búrka vyplašila koňa a ďalej museli ísť pešo. Našťastie neďaleko stál (nie celkom) opustený dom. Na druhý deň sa počasie umúdrilo, ale bezproblémové časy sa skončili veľmi rýchlo. Pippi totiž trvala na plavbe v sude po rieke a jej nerozvážne rozhodnutie ju dočasne oddelilo od kamarátov.

Malí utečenci toho už prežili veľa, ale ešte ani zďaleka nie všetko. Čakalo na nich ešte cestovanie na streche vagóna, jazda a „lietanie“ autom a dokonca aj pobyt vo väzení. Odvážna Pippi však vždy všetko vyrieši...

Napínavý príbeh zo života nesmrteľnej hrdinky si rýchlo získa plnú pozornosť čitateľa vďaka rýchlo odsýpajúcemu, napínavému deju a skvelé ilustrácie mu umožnia hlbšie sa doň ponoriť. Keď k tomu prirátame jedinečnú Pippi a zábavné detaily, je jasné, že toto dobrodružstvo bude nezabudnuteľným zážitkom aj pre detských čitateľov (asi od šiestich rokov).




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára