Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 24. júla 2021

Sovička Eli chce mať kamaráta

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Georg Vollmer, Pina Gertenbach (ilustrátorka): Sovička Eli chce mať kamaráta  
(preklad Zuzana Dodoková, Ikar 2021)

 
Spoločné zážitky, nekonečné debaty, hranie sa... Kamarátstvo toho ponúka tak veľa! Túžba mať kamaráta sa v knižnom svete často objaví vo zvieracej hlave, napríklad v operenej hlavičke sovičky Eli v knihe Sovička Eli chce mať kamaráta.

Eli chcela mať kamaráta a pustila sa ho hľadať. Žiaľ, opakovane sa dopúšťala podstatnej chyby. Hľadala kamaráta počas slnečných dní, nie v noci.

Všetci adepti mali o priateľstvo s ňou záujem, ale ich spoločné chvíle boli vždy veľmi krátke. Kravička jej ponúkla spoločné tancovanie, skákanie a vystrájanie, ale sovička zrazu zaspala. Na druhý deň sa pokúsila nadviazať priateľstvo s čajkou, ale pri vedomí ju neudržala ani lákavá možnosť zahrať sa s ňou. Rovnaký záver mala aj snaha skamarátiť sa so žabiakom. Eli pocítila smútok a beznádej, ale iba chvíľočku. Noc jej totiž priviedla do cesty toho správneho adepta na kamaráta...

Príbeh o náročnom hľadaní spriaznenej duše je plný vtipných momentov. Krava tancujúca v ružovej sukničke, krab natierajúci sa opaľovacím krémom, zvieratá spinkajúce na vankúšikoch... Deti (asi od troch rokov) sovičkine hľadanie zaujme, prekvapí, rozosmeje a poteší na záver.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára