Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 24. júla 2021

Rekordy zo sveta zvierat

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Oldřich Růžička, Tomáš Pernický (ilustrátor): Rekordy zo sveta zvierat (preklad Mária Haraštová, B4U Publishing pre Albatros 2021)

Mimoriadne výkony športovcov vyvolávajú obdiv a zapisujú sa do športových dejín. Ich výnimočnosť by sa však scvrkla do miniatúrnych rozmerov, keby sa porovnávali s výkonmi tých, ktorí sa nezúčastňujú na významných svetových súťažiach. Nespĺňajú základnú podmienku – byť človek. Kniha Rekordy zo sveta zvierat nám ukazuje, aké výkony by v rámci niektorých športových disciplín dosiahli zvierací účastníci. A nielen to...

Autori predstavujú viaceré športové aj nešportové kategórie a ich víťazov. Súťaží sa v behu, vzpieraní, skoku do diaľky, a takisto v kategóriách bez ľudského zastúpenia. Niektoré sú zamerané na schopnosti zvierat, iné na telesné proporcie a ďalšie poukazujú na ich výnimočnosť v inej oblasti. Najpomalšie, najväčšie, najmenšie, najdlhšie žijúce zvieratá... Každé zviera sprevádza stručný text, ktorý dokazuje oprávnenosť prítomnosti v tejto knihe.

Kniha o (z ľudského pohľadu) výnimočných zvieratách rekordéroch a ich výkonoch zaujme, prekvapí aj pobaví deti (asi od šiestich rokov) vďaka pútavému poňatiu témy, textu, ktorého je pre detského čitateľa tak akurát (a dokáže vyvolal chuť hľadať ďalšie informácie) a sympatickým ilustráciám.
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára