Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 24. júla 2021

Najkrajšia záhrada na svete

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Marsha Diane Arnold, Ramona Kaulitzki (ilustrátorka): Najkrajšia záhrada na svete 
(preklad Lucia Hlubeňová, Ikar 2021)

Jazvec má obdivuhodný plán - bude mať najkrajšiu záhradu! Plán je to ambiciózny a časovo náročný, ale Jazvec trpezlivo vytvára cestičku do voňavého cieľa. Minulé leto pozbieral semiačka, na jeseň a zimu ich uskladnil do pohárov a jarné dni boli ideálne na ich zasiatie. Pomocnú labku mu podali jeho kamaráti – Veverička, Lasička a Pĺšik.

Stvoriť najkrajšiu záhradu nie je jednoduchá úloha. Vyžaduje veľa rozmýšľania, plánovania i fyzickej práce. Vytrhať burinu, zarovnať hlinu, vyznačiť hriadky, zasadiť semiačka... Kamaráti urobili skvelú prácu a zdalo sa, že stačí už len čakať, kým záhrada zakvitne. Vrtkavosť života sa ukázala na druhý deň spustením dažďa, ktorý naberal na intenzite a akoby nemal konca. Neskôr sa k nemu pridal silný vietor a Jazvecova zúfalá snaha ochrániť záhradku bola neúspešná. Semienka odplavilo zo záhrady a optimistické slová priateľov Jazveca nepovzbudili. Jeho nálada sa prudko zlepšila v jedno letné popoludnie...

Očarujúco ilustrovaný príbeh deťom ukazuje, že v živote nevychádza vždy všetko podľa našich predstáv, ale aj nečakaný vývoj udalostí môže byť v konečnom dôsledku pozitívny a priniesť nové možnosti. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov.  
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára