Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 18. júla 2021

Prečítané leto 2021: 4. O zastávkach

Štvrtý týždeň Prečítaného leta (19. júl - 25. júl) nám naservíruje veľa zaujímavých zastávok. Pobudneme na zastávkach v mestách, sledujúc miestny ruch, a bohatým zdrojom príjemných chvíľ a zážitkov budú aj cestovateľské zastávky. Táto téma je veľmi štedrá, pretože umožňuje mnohým knihám predviesť sa.
 
PS Ak si chcete prečítať text knižných ukážok - odporúčam vždy kliknúť na obrázok (po zobrazení bude čitateľnejší).
 
zdroj: Prečítané leto

 

Veľký obrázkový slovník: slovensko-anglicko-nemecký

 

Stačí jeden pohľad na tento obrázkový slovník a na tvári mnohých dospelých sa objaví úsmev - bol totiž súčasťou ich detstva. Ak ho chcete zakomponovať do detstva svojich detí, nemusíte ho nenápadne odnášať od rodičov (starých rodičov), pretože vďaka Ikaru znova pristál na pultoch kníhkupectiev.  

Na jeho (viacjazyčných) stranách nájdeme všeličo. Zvieratá, predmety, domy, jedlo... Na stranách 32 a 33 nájdeme mesto a v ňom - zastávky. Zastávku autobusu a tiež zastávku metra. Do autobusu aj vlaku nastupujú cestujúci a vnútri je už väčšina sedadiel obsadená... 

Tento nádherný obrázkový slovník rodičom ponúka spomienkový návrat v čase do detstva a pre deti je skvelým pomocníkom pri rozširovaní si slovnej zásoby o slovíčka, či už slovenské (v prípade malinkých detí), nemecké, alebo anglické.
 


Môj bláznivý obrázkový svet

 
 
Môj bláznivý obrázkový svet patrí medzi knihy, ktoré čitateľa nehodlajú pustiť po pár minútach, nechať ho vykonávať nejakú inú aktivitu, či nebodaj (ešte to tak!) venovať pozornosť inej knihe. Neponúka mu síce súvislý text, ale obrázkami nešetrí. Nešetrí ani detailmi. Tých nájdete v tomto bláznivom obrázkovom svete neuveriteľne veľa! 
 
Zvieratá, rastliny, dopravné prostriedky, jedlo, dopravná zápcha... Nájdete tu aj mesto, a môžete si obzrieť jeho dve tváre - dennú (strany 32 a 33) a nočnú (strany 34 a 35). Denné mesto je ako mravenisko, tvrdí kniha a presne tak pôsobí. Mesto je plné pohybu, ruchu, budov, aktivít a určite aj zastávok, len sa v tom "mestskom mravenisku" veľmi ťažko hľadajú... Nočné mesto je ako bláznivý sen, tvrdí kniha. Mesto nám teraz ukazuje svoju blyšťavú nočnú tvár. 
 
Táto kniha je výbornou knižnou voľbou pre deti, ktoré rady knihy dôkladne skúmajú, hľadajú v nich príbehy, obľúbené zvieratá / predmety / aktivity, rozmýšľajú a debatujú o videnom.
 

 
 

The Ultimate Book of Cities

 
Kniha The Ultimate Book of Cities ma (už dávnejšie) nadchla natoľko, že som nevydržala čakať na jej (neisté) slovenské vydanie. Kúpila som ju v angličtine. V súčasnosti je už dostupná aj v slovenčine, rovnako ako jej knižní súrodenci (resp. sa pripravuje ich vydanie) - Naj... vesmír v pohybe, Naj... lietadlá a letiská v pohybe, Naj... zvieratá v pohybe a Naj... dopravné prostriedky v pohybe
 
Obsahuje mnoho pohyblivých prvkov - odklápacie okienka, výsuvné a posuvné obrázky, otáčacie kolieska. Tieto prvky privádzajú (veľko)mesto k životu. Vnášajú doň pohyb, akciu, umožňujú nám nakuknúť na miesta, ktoré by inak nášmu zraku zostali skryté. Toto knižné veľkomesto dokáže zaujať, prekvapiť a nadchnúť na každej strane, ale posledné dve majú pre čitateľov nachystané niečo špeciálne - veľkomesto im vyrastie pred očami!
 

 
 

Slovensko - hľadaj nájdi (a search and find book)

 

 
Knihu o Slovensku od Martiny Kráľovej, Zuzany Revúckej a ilustrátorky Kataríny Gasko som už viackrát spomínala. Danielko patrí medzi deti, ktoré s nadšením (a opakovane) navštevujú slovenské mestá (+ dedinu a okolie hradu) na stranách tohto leporela. 
 
Bratislava, Banská Štiavnica, Čičmany, Oravský hrad, Vysoké Tatry, Košice. Tieto miesta si ako cestovateľské zastávky zvolilo veľa turistov, ale čitateľskú pozornosť si zaslúžia aj ich obyvatelia, zvieratá a rôzne rozprávkové a nadprirodzené bytosti. Deti spoznávajú dominanty našej krajiny, slávne osobnosti, folklór... Zaujímavé a zábavné poňatie témy, prepracované ilustrácie, rôzne možnosti ako knihu čítať - tento titul vám preto vrelo odporúčam.
 



Zastávky nájdete aj...

 
  • v knižnej edícii Potulky - článok tu (článok je v plnom znení dostupný iba predplatiteľom SME)
  • knižná séria Stephena a Lucy Hawkingovcov o Gregorových dobrodružstvách vám ponúka úžasné cestovateľsko-vesmírne zastávky - článok tu (článok je v plnom znení dostupný iba predplatiteľom SME)
  • séria o Viliamovi Všadebolovi vám umožní sa zastaviť na fascinujúcich miestach v dávnej minulosti - (blogový) článok tu
 
zdroj: Prečítané leto
 
 
Práve ste sa dostavili na koniec článku o zastávkach. Zaujali vás spomínané knihy? Aké sú vaše tematické knižné tipy? :)
 
 

Môj magazínový článok o Prečítanom lete nájdete v júlovom Magazíne o knihách:

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára